Maximera din framtida lön: Sparande, investeringar och smarta pensionstips
Hur mycket behöver jag pensionsspara? Vad är det absolut viktigaste att göra för pensionen? Kan jag se bostaden som ett pensionssparande? Hur tar jag på bästa sätt ut min pension? Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter svaren på de här och fler frågor för din framtida lön efter karriären. Dessutom avslöjar han hur han skulle investera om han fick en miljon kronor till sin pension.
Lyssna på vår podd En påse pengar ovan, där vår pensionsekonom Mattias Munter svarar på elva frågor om din lön efter karriären - din pension.
Att lönen är viktig vet vi alla. Men ibland behöver vi också påminna oss själva om vår framtida lön – nämligen pensionen. En kvart om året är allt som behövs för att säkra ditt framtida sparande, det konstaterade vår pensionsekonom Mattias Munter i vår podd En påse pengar där han svarade han på ett antal vanliga och viktiga frågor.
Här nedan kan du läsa några av svaren och fler kan du höra i poddavsnittet ovan.
Vi har hög inflation och stigande boräntor, ska man verkligen pensionsspara just nu?
Jag har full respekt för om man behöver ta en kortare paus eller minska sparandet under en kortare period. Men för den som har möjlighet så ska man absolut försöka hålla i gång det långsiktiga sparandet på någon nivå. Inte minst för att ha kvar rutinen. Det kommer definitivt att gynna dig på lång sikt.
Läs mer om sparande till tjänstepensionen
Hur mycket behöver man pensionsspara?
Det där är en jätteintressant fråga och svaret beror på individuella förutsättningar. Hur mycket har jag jobbat i min karriär, och haft tjänstepension? När vill jag gå i pension? Jag brukar ha som tumregel att man ska spara 10% av sin lön totalt sett. Då ska man först bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter på säg två till tre månadslöner, sen kan man börja lägga pengar på det mer långsiktiga sparandet och där kanske man kan tänka att hälften är pension.
Läs mer om olika sätt att spara privat till pensionen
Vad är det absolut viktigaste man kan göra för sin pension?
Att ha tjänstepension och göra ett aktivt val för den. Det skulle jag säga är det allra, allra viktigaste för pensionen. Det är där du har störst möjlighet att påverka också. Den allmänna pensionen kommer inte att räcka för att leva livet som pensionär.
Hur ofta behöver man se över sin pension?
Man kommer väldigt långt på 15 minuter om året, det behöver inte ta längre tid. Men det är klart att har man inte gjort det på länge, får man kanske räkna med 1 timme eller 2. Det här är viktigt att göra. Det är många som kommer fram till pensionen och inser att nej, men vänta lite nu, det här skulle jag ha förstått mycket tidigare och de här valen skulle ha gjort om jag hade fått chansen att välja om.
Få koll på ditt sparande på en kvart – ta hjälp av vår pensionssnurra
Kan man se bostaden som ett pensionssparande?
Om vi pratar amortering, så skulle jag säga att det är ju ett pensionssparande på så sätt att det innebär lägre boendekostnader i framtiden, så det får pensionen att räcka längre. Men om tanken är att fastigheten har ökat i värde, och man ser bostaden som bankomat att leva för, så skulle jag se det som en betydligt mer vansklig plan. Jag kan ju inte veta säkert om jag får låna på bostaden som pensionär, eller om jag är beredd att sälja den och hitta någonting billigare. Jag måste ha någonstans att bo, så att det är svårt att se det som ett sparande som jag ska leva av.
Du vet väl att du som har tjänstepension hos oss också får rabatt på dina bolån? Se din möjliga ränta här
Hur plockar man på bästa sätt ut sin pension?
Det är en superviktig fråga att planera för de här pensionsuttagen. För den allmänna pensionen kan jag starta utbetalningarna, de räcker alltid så länge jag lever, och vill jag gå tillbaka och jobba så kan den pausas.
För tjänstepensionen är flexibiliteten mycket större. Hur vill jag att de här utbetalningarna ska göras? Vill jag att pengarna ska räcka så länge jag lever eller vill jag fokusera på kortare tid och vad får det för konsekvenser? Hur ser mina ekonomiska förutsättningar ut i övrigt? Hur beroende är min familj av pensionspengarna? Det är någonting som man behöver fundera på, och när man står inför pensionen så finns ett gyllene tillfälle att ta hjälp utav till exempel en rådgivare och få ett bollplank för att lägga det här pusslet för just dig. Det är verkligen något som jag rekommenderar.
Det vanliga är att man har jobbat för olika arbetsgivare och därmed har flera olika tjänstepensionsdelar som sedan ska portioneras ut. Det kan vara lite rörigt att hålla ihop och hålla koll på det där, så det kan vara värt att fundera på om man ska utnyttja flytträtten för att exempelvis samla ihop kapitalet inför utbetalning.
Här hittar du fler tips från Mattias kring att ta ut sin pension på bästa sätt
Om du får en miljon kronor till din tjänstepension, hur placerar du de pengarna?
Då skulle jag säga att den bästa basen för tjänstepension, det är traditionell förvaltning i Skandia Liv, så där skulle jag lägga åtminstone hälften, kanske 60%. För resten så skulle jag sätta ihop en fondportfölj med högre risk, givet att jag har lagt basen i Skandia liv. Jag skulle ha hållit mig till aktiefonder, och möjligen företagsobligationsfonder.
Läs mer om Skandia Liv – ett tryggt sparande med återbäring och garanti
Lyssna på hela samtalet - med fler frågor och svar - i vår podd (och glöm inte att prenumerera så du inte missar nästa avsnitt!) – Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten
Tänk på
En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.
Samla din pension hos oss - få vårdförsäkring
Har du haft flera arbetsgivare under karriären kan du ha din pension utspridd hos flera olika aktörer. Samla din pension till oss och få flera fördelar, som bättre överblick och rabatt på bolån. Just nu får du även Vårdförsäkring Olycksfall kostnadsfritt.
Vi hjälper dig – enkelt och snabbtAndra läser om
Sveriges nöjdaste kunder – sju år i rad!
Sveriges pensionskunder har sagt sitt – igen! För sjunde året i rad har vi Sveriges nöjdaste företagskunder i kategorin ... Läs mer
Våra indexfonder valda till premiepensionens fondtorg
Glädjande nyheter för dig som pensionssparare! Idag gav Fondtorgsnämnden besked att två av våra fonder, Skandia Global ... Läs mer
Vår pensionscoach hjälpte Annika räta ut sina frågetecken: ”Jag är jättenöjd”
Inför pensionen är det vanligt med en del frågor. Annika de la Motte tog hjälp av vår pensionscoach, en kostnadsfri, ... Läs mer
Sugen på att komma igång med ett sparande? Bästa tipsen till dig
Du är ung och taggad, i slutet av gymnasiestudierna eller kanske precis i början av nästa kapitel i livet där planer på ... Läs mer
5 smarta tips: Öka ditt företags lönsamhet - med hjälp av tjänstepensionen
Kampen om kompetenta medarbetare är knivskarp och för ditt företag gäller det att kunna erbjuda bra förmåner och visa ... Läs mer