Gå till innehåll

5 kusligt smarta spartips – för att säkra (och maxa) ditt sparande

Genom att höststäda ditt sparande kan du undvika läskiga överraskningar. Här är fem skrämmande smarta spartips att ta till lagom till Halloween.

Hand lägger bollar i glasskål

1. Skaffa koll

Har du koll på ditt sparande? Både på kort och lång sikt, kanske ända till pension? Ett regelbundet sparande är det smarta sättet att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut börssvängningar över tid. Passa på att se över dina sparkonton och gör en årlig check av din ISK, kapitalförsäkring och tjänstepension.

2. Boosta månadssparandet

Spara med ett automatiskt månadssparande. Då behöver du inte varje månad tänka hur mycket du behöver sätta undan. Det är genom månadssparande som alla kan bygga ett sparkapital och det gäller att låta det trumma på, månad efter månad, år efter år – även genom tuffare tider. Öka beloppen successivt under livet och karriären.

Börja månadsspara redan idag

3. Kolla bolånet

Högre räntor hör till det nya ekonomiska landskapet. För bolånetagare är det viktigt att se över sin ränta för att säkerställa att man inte betalar onödigt mycket för sitt boende. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån. Vi tycker inte att det är schysst.

Vårt bolån har en av marknadens lägsta bolåneräntor där du slipper jobbiga förhandlingar, omförhandlingar och hårda helkundskrav. Hos oss får alla med samma förutsättningar samma ränta, helt enkelt.

Se vilken ränta du kan få här

4. Spara med hållbart fokus

Klimatomställningen är en av vår tids stora frågor, oavsett om man sitter i ett styrelserum eller pratar runt köksbordet. Nu kan du både investera med hållbart fokus och samtidigt skapa möjlig avkastning till låg avgift. Här kan du läsa mer.

5. Löneväxling, ett riktigt bra knep

För dig som tjänar lite mer är ett smart sätt att månadsspara till pensionen att löneväxla till tjänstepension. Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda inkomst som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Att säkra lönen efter karriären är därför det kanske mest långsiktiga sparandet av dem alla. Du behöver en månadslön på minst 47 748 kronor efter avdraget för löneväxling (2022).

Så funkar löneväxling

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter