Gå till innehåll

Vad är löneväxling och vem tjänar på det?

Löneväxling till tjänstepension är en förmån som många inte har koll på, men som långsiktigt kan ha stor påverkan på pensionen för den som tjänar lite mer. Här reder vår pensionsekonom Mattias Munter ut begreppen.

Jämvikt på en gungbräda

Så funkar löneväxling

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Tjänstepensionens dag i fjol är tjänstepension den löneförmån vi svenskar värdesätter allra mest. 58 procent av de anställda som svarade uppgav tjänstepension, jämfört med 17 procent för friskvårdsbidraget. Och för den som tjänar lite mer finns ett smart knep som ger en extra skjuts i det privata pensionssparandet – nämligen löneväxling till tjänstepension. 

– Det är en win-win-situation där den anställde kan få högre pension samtidigt som arbetsgivaren kan erbjuda en riktigt attraktiv förmån, säger Mattias Munter. 

– Det blir allt viktigare för var och en att se över sitt långsiktiga sparande till pensionen. Inte minst för den som tjänar lite mer då en stor del av pensionen kommer att bestå av tjänstepension och eget sparandefortsätter Mattias. 

Så funkar löneväxling till tjänstepension

Att få löneväxla till mer tjänstepension är ingen rättighet, det är upp till varje arbetsgivare att bestämma. Löneväxling till tjänstepension innebär att du byter bort en del av din lön i dag mot din framtida lön, nämligen pension. Arbetsgivaravgiften för pensionsavsättningar är cirka sju procent lägre än för lön vilket ger möjlighet för arbetsgivaren att sätta in även de extra procenten till din framtida pension. 

För att löneväxla ska vara lämpligt bör du ha en månadslön på minst 45 865 kronor efter avdraget för löneväxlingen (2021)Om din lön blir lägre än så minskar du din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner. Om du har en kollektivavtalad tjänstepension är det bra att först kolla upp hur en löneväxling skulle påverka din totala pension. 

Så börjar du löneväxla

"Ett smart sätt att pensionsspara"

Skattemässigt kan det också vara en fördel att löneväxla. Den skatt som skulle ha dragits på lönen investeras i framtida pension, i motsats till ett privat sparande utan avdragsrätt där man placerar redan skattade pengar. Pengarna som löneväxlats inkomstbeskattas först när pensionen betalas ut. 

– För den anställda kan det vara ett smart sätt att öka pensionssparandet. För alla arbetsgivare är tjänstepension och möjlighet till löneväxling i dag närmast en hygienfaktor i jakten på kompetens, säger Mattias Munter. 

Kom igång med löneväxling

Nyfiken på löneväxling? Här berättar vi mer om hur det går till rent praktiskt och vad du behöver tänka på.

Så funkar det att löneväxla

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter