Gå till innehåll

Boosta ditt sparande – bästa tipsen för 2021

Nytt år – nya möjligheter! Här är vår pensionsekonom Mattias Munters bästa tips till dig som vill komma igång på allvar med ditt sparande 2021.

Mattias Munter
  1. Skaffa överblick. Du som haft flera arbetsgivare kan ha din tjänstepension på olika ställen. Att gå in på sajten minpension.se är en bra ingång för att få koll. 
  2. Tänk stort! Det är aldrig för sent att ta tag i sitt sparande och det handlar om att avstå något mindre idag för något större – och roligare - imorgon. Och när det kommer till sparande över tid är faktiskt det mesta möjligt. ”The sky is the limit!” Gör en långsiktig plan och försök hålla dig till den.
  3. Spara regelbundet. Med ett regelbundet månadssparande och ränta-på-ränta-effekten har du goda förutsättningar att bygga upp ett sparkapital på sikt. Försök att öka beloppen successivt över tid. Just nu är det extra viktigt att stötta ditt lokala näringsliv, men ett tips är annars att använda en del av pengarna som i år skulle gått till resor eller amorteringskrav, till att istället boosta ditt sparande.
  4. Sprid risken. Det gäller att säkra en god riskspridning mellan olika regioner och mellan aktie- och räntefonder. Traditionell förvaltning är ett alternativ för dig som inte själv vill vara aktiv och innebär att våra kapitalförvaltare sköter hela förvaltningen åt dig. Det kan vara en bra bas för allt långsiktigt sparande, i synnerhet till pensionen.
  5. Löneväxla. Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda inkomst som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Löneväxling till tjänstepension kan vara det bästa sättet att pensionsspara för dig som är höginkomsttagare.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.