Boosta ditt sparande – bästa tipsen för 2022
Nytt år – nya möjligheter! Här är vår pensionsekonom Mattias Munters bästa tips till dig som vill komma igång på allvar med ditt sparande 2022.

1. Skaffa överblick
Du som haft flera arbetsgivare kan ha din tjänstepension på olika ställen. Att gå in på sajten minpension.se är en bra ingång för att få koll. Vår digitala pensionsrådgivning är marknadens enda digitala rådgivningstjänst som ger en helhetsbild över din pension och där du kan få råd om vad just du behöver göra.
2. Tänk stort!
Det är aldrig för sent att ta tag i sitt sparande och det handlar om att avstå något mindre idag för något större – och roligare - imorgon. Och när det kommer till sparande över tid är faktiskt det mesta möjligt. ”The sky is the limit!” Gör en långsiktig plan och försök hålla dig till den.
3. Spara regelbundet
Med ett regelbundet månadssparande och ränta-på-ränta-effekten har du goda förutsättningar att bygga upp ett sparkapital på sikt. Försök att öka beloppen successivt över tid.
4. Sprid risken
Det gäller att säkra en god riskspridning mellan olika regioner och mellan aktie- och räntefonder. Skandia Liv (traditionell förvaltning) är ett alternativ för dig som inte själv vill vara aktiv och innebär att våra kapitalförvaltare sköter hela förvaltningen åt dig. Det kan vara en bra bas för allt långsiktigt sparande, i synnerhet till pensionen.
Eftersom man aldrig kan veta vad som händer i framtiden ger sparformen dig även en trygghet i form av en garanti. Du kan aldrig få tillbaka mindre än det garanterade beloppet!
5. Löneväxla
Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda inkomst som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Löneväxling till tjänstepension kan vara det bästa sättet att pensionsspara för dig som är höginkomsttagare.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om

Får du tillbaka på skatten? Här är 5 smarta tips till dig
Härligt! För många är skatteåterbäringen lite som en oväntad bonus. Kanske vill du passa på att spara, spendera eller ... Läs mer

Isabella Löwengrip – husdrömmar, bröllop och frysta blåbär
Få personer i svenskt näringsliv är lika frispråkiga och väcker lika stort engagemang som Isabella Löwengrip. Vid 19 ... Läs mer

Börsoro och stigande räntor – så kan du tänka som sparare
Den svängiga utvecklingen på världens börser fortsätter. Rysslands krig i Ukraina och fortsatt oro för inflation och ... Läs mer