Gå till innehåll

Tänk på det här när du ska byta jobb

Många drömmer om att byta jobb. Men vad ska jag tänka på? Och hur vet jag att det är dags? Karin Lindeberg, rekryterare på Alumni i Göteborg, och Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, ger sina bästa tips.

Man leder cykel

Den nya arbetsmarknaden kännetecknas av frihet och flexibilitet.

Få drömmer om att vara kvar på samma arbetsplats hela livet.

– Jag tror att det generellt finns en tendens att man tänker till mer i dag. Vad ska jag göra med mitt liv, vad blir jag glad av och vad engagerar mig? Man funderar över sina egna drivkrafter på ett högre plan och den nytta man utför, säger Karin Lindeberg.

– Sen är också frågan ’what's in it for me?’ tydligare i den yngre generationen, och jakten på självuppfyllelse och krav på ständig kunskapsutveckling och inspiration driver denna trend. Att stanna tre år på ett ställe kan vara oceaner av tid, fortsätter hon.

Frågor att ställa

Det viktigaste av allt är naturligtvis att det ska vara roligt att gå till jobbet, menar Karin Lindeberg.

– Du ska dels ha engagemang för ditt företag och dina arbetsuppgifter, men också stå bakom företagets kultur och värderingar och känna att din potential kommer till sin rätt.

Men det är också viktigt att trivas med sina kollegor och ha en ledare som man trivs med.

– Jag får ofta frågan från kandidater i Göteborg kring när det är läge att byta jobb? Jag brukar i mötet hjälpa kandidater i den frågan genom att ställa några avgörande frågor. Hur trivs du med din närmsta chef?  Tar din nuvarande arbetsgivare dig i den riktning du vill? Är det roligt att gå till jobbet? Kan du stå bakom företagets kultur och värderingar? Dessa frågor är viktiga att ställa sig själv för att veta om det är dags att byta arbete, säger Karin Lindeberg.

Glöm inte åren efter arbetslivet

Med tanke på hur stor del av våra liv som ägnas åt jobbet är det viktigt att vi trivs och mår bra av det. Vi behöver också tänka på åren efter arbetslivet.

En ny, spännande och mer flexibel arbetsmarknad ger stora möjligheter för dig som individ. Samtidigt tvingas du ta allt större eget ansvar för att i framtiden få ut en rimlig lön när du går i pension.

– Vi lever allt längre, samtidigt som den allmänna pension vi får av staten minskar som andel av den totala pension vi får. Ju högre slutlön, desto större del av din sammanlagda lön som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande, säger Mattias Munter.

Så kan du påverka din pension

Tjänstepension viktigt

Enligt en Novus-undersökning gjord på uppdrag av Skandia anser en majoritet av svenskarna att en pension på motsvarande 80 procent av sin slutlön är rimligt.

För att uppnå de nivåerna är det viktigt att ta större ansvar för sitt pensionssparande, oavsett om du är anställd eller driver eget.

– Säkerställ att din nya arbetsgivare betalar tjänstepension! Du som tjänar lite mer gör smart i att kolla med din arbetsgivare om du har möjlighet att löneväxla. Om du är anställd i eget aktiebolag kan du teckna tjänstepension via det, säger Mattias Munter.

Bra skaffa överblick

Långt ifrån alla har en totalbild över hela sin pension. Som pensionsspecialist träffar Mattias ofta folk "i karriären" som känner att de vill skaffa bättre koll.

– Jag tycker du kan ha som vana att se över sin framtida pension åtminstone en gång om året. Eller varför inte när man byter jobb? Ett första steg är att logga in på minpension.se för att få en överblick över din pension. Sedan kan du kolla vilka möjligheter du har att göra aktiva val för din tjänstepension. Det är aldrig för sent att ta tag i sin tjänstepension, avslutar Mattias Munter.

Hur mycket vill du ge dig själv i framtida lön?

Räkna ut hur mycket du bör spara i månaden, baserat på ålder, inkomst och önskad pension.

Räkna här

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter