Gå till innehåll
Kvinna bär på en stor mängd arbetsmaterial

Pensionsspara som egenföretagare

9 av 10 anställda har tjänstepension. Som egenföretagare måste du själv se till att säkra din framtida pension. Här är våra fem bästa tips.

Tjänstepensionen är A och O för företagare

– Utan tjänstepension riskerar man en låg pension, vilket inte ger rätt ekonomiska förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter yrkeslivet, säger Mattias Munter, pensions­ekonom på Skandia.

För de allra flesta av oss består pensionen av tre delar; allmän pension (inkomstpensionen samt premiepensionen), tjänstepension som du får från jobbet och så eventuellt privat pensionssparande. Men du som är företagare har ett eget ansvar att tjäna in till pensionsrätter i det allmänna pensionssystemet och att sätta av till ett sparande som motsvarar tjänstepensionen du skulle fått som anställd.

5 tips till dig som är egen företagare

Hur och hur mycket du bör spara beror mycket på ditt och företagets förutsättningar – men det finns några generella tips som kan vara bra att ha med sig på vägen mot pension.

1. Ta ut lön

Varje år som du arbetar och betalar skatt tjänar du till din allmänna pension genom den pensionsavgift som betalas in. Om du som egenföretagare ska få samma allmänna pension som om du vore anställd hos en arbetsgivare, behöver du ta ut lön eller överskott och betala in avgifter och skatter.

– Det är viktigt att ta ut en marknadsmässig lön. Den lön eller det överskott du får och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Inbetalningen till din allmänna pension maximeras vid en lön på 49 938 kronor per månad (2023) men det finns även en brytgräns för statlig inkomstskatt strax därunder värd att beakta när man planerar sin inkomst som företagare, säger Mattias Munter.

Läs mer om den allmänna pensionen hos pensionsmyndigheten

2. Välj rätt tjänstepension

Tjänstepensionen utgör en stor del av den totala pensionen och kan vara av stor betydelse för hur din ekonomi kommer att se ut när du går i pension.

– Du bör tänka på hur pensionspengarna ska placeras och hur aktiv du vill vara själv i den delen, säger Mattias Munter.

Ditt val kan göra stor skillnad på sikt. Det finns olika alternativ beroende på ditt intresse och riskvilja. Allt ifrån att vi sköter hela placeringen åt dig till att du själv kan vara mer aktiv med ditt sparande. 

Läs mer om våra unika placeringsalternativ för tjänstepension.

3. Som egenföretagare får du göra skatteavdrag

Som egenföretagare får du göra avdrag för pensionssparande med 35 % av lönen, upp till 10 prisbasbelopp, max 525 000 kronor (2023). Se över resultatet i slutet av året för att se om du ska göra extra insättningar och kom ihåg att inkomstbasbeloppet förändras årligen.

4. Glöm inte trygghet även på kort sikt

Tjänstepension är mer än pengar till pension. Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du till exempel blir långvarigt sjuk. I vår tjänstepension har vi utöver själva sparandet till pensionen, adderat en sjukförsäkring som täcker en del av lönen om du själv eller dina medarbetare skulle bli sjuka samt en förebyggande hälsoförsäkring för att minska risken för långa och kostsamma sjukskrivningar. I många tjänstepensions­lösningar ingår försäkringar för medarbetarna – men var noga med att även du som ägare omfattas.

5. Börja pensionsspara redan idag

Ju längre du väntar desto mer behöver du spara. Skjut inte upp frågan om pension utan ta tag i ditt pensions­sparande redan idag. Många får bara 50 % av sin lön i pension – genom ett pensionssparande påverkar du din framtida lön redan idag.

Läs mer om vår tjänstepension med extra fokus på hälsa.

Kom igång enkelt

Skandia Tjänstepension med Hälsa är en heltäckande och prisvärd tjänstepension med extra fokus på hälsa.

  • Ge dig själv mer i framtida pension
  • Få ekonomisk trygghet vid sjukdom
  • Just nu ingår en förebyggande hälsoförsäkring
Läs mer och kom igång direkt