Gå till innehåll
Kvinna bär på en stor mängd arbetsmaterial

Så pensionssparar du som egenföretagare

9 av 10 svenskar har tjänstepension i sin anställning. Som egenföretagare måste du själv se till att säkra din framtida pension. Här får du våra bästa tips på hur du förbättrar din framtida pension som egenföretagare.

För de allra flesta av oss består pensionen av tre delar; allmän pension (inkomstpensionen samt premiepensionen), tjänstepension som du får från jobbet och så eventuellt privat pensionssparande. Men du som är företagare har ett eget ansvar att tjäna in till pensionsrätter i det allmänna pensionssystemet och att sätta av till ett sparande som motsvarar tjänstepensionen du skulle fått som anställd.

– Utan tjänstepension riskerar man en låg pension, vilket inte ger rätt ekonomiska förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter yrkeslivet, säger Mattias Munter, pensions­ekonom på Skandia.

Hur och hur mycket du bör spara beror mycket på ditt och företagets förutsättningar – men det finns några generella tips som kan vara bra att ha med sig på vägen mot pension.

1. Ta ut marknadsmässig lön

Varje år som du arbetar och betalar skatt tjänar du till din allmänna pension genom den pensionsavgift som betalas in. Om du som egenföretagare ska få samma allmänna pension som om du vore anställd hos en arbetsgivare, behöver du ta ut lön eller överskott och betala in avgifter och skatter.

– Det är viktigt att ta ut en marknadsmässig lön. Den lön eller det överskott du får och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Inbetalningen till din allmänna pension maximeras vid en lön på 47 717 kronor per månad (2022) men det finns även en brytgräns för statlig inkomstskatt strax därunder värd att beakta när man planerar sin inkomst som företagare, säger Mattias Munter.

Läs mer om den allmänna pensionen hos pensionsmyndigheten

2. Skaffa tjänstepension

Ju längre du väntar desto mer behöver du spara. Skjut inte upp frågan om pension utan ta tag i ditt pensions­sparande redan idag. Tjänstepensionen utgör en stor del av den totala pensionen och kan vara av stor betydelse för hur din ekonomi kommer att se ut när du går i pension.

– Du bör också tänka på hur pensionspengarna ska placeras och hur aktiv du vill vara själv i den delen, säger Mattias Munter.

Ditt val kan göra stor skillnad på sikt. Det finns olika alternativ beroende på ditt intresse och riskvilja. Allt ifrån att vi sköter hela placeringen åt dig till att du själv kan vara mer aktiv med ditt sparande. 

Läs mer om våra unika placeringsalternativ för tjänstepension.

3. Glöm inte skydden

Tjänstepension är mer än pengar till pension. Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du till exempel blir långvarigt sjuk. I vår tjänstepension har vi utöver själva sparandet till pensionen, adderat en sjukförsäkring som täcker en del av lönen om du själv eller dina medarbetare skulle bli sjuka samt en förebyggande hälsoförsäkring för att minska risken för långa och kostsamma sjukskrivningar.

I många tjänstepensions­lösningar ingår försäkringar för medarbetarna – men var noga med att även du som ägare omfattas. Hos oss får du och dina medarbetare en heltäckande tjänstepension med sjukförsäkring, premiebefrielse­försäkring och en hälsoförsäkring som förebygger sjukskrivningar.

Läs mer om vår tjänstepension med extra fokus på hälsa

Intresseanmälan

Få hjälp att fatta rätt beslut tillsammans med en av våra uppskattade rådgivare.

Så tar vi hand om dina personuppgifter.

Något gick fel när formuläret skulle skickas.
Färglatt hjärta

Inte kund än?

Vi vet att friska och trygga medarbetare skapar välmående företag. Därför har vår hel­täckande tjänstepension extra fokus på hälsa.

Läs mer om tjänstepension med hälsa