Gå till innehåll
Paraply

Tjänstegrupplivförsäkring för företag med kollek­tivavtal

Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) är en grupp­liv­för­säk­ring som betalar ut ett skattefritt engångsbelopp om en medarbetare dör före pensionering. 

 • En av marknadens lägsta premier – 25 kr/mån per medarbetare
 • Skapar ekonomisk trygghet
 • Utbetalat belopp är skattefritt

Ge medarbetarna trygghet

Så funkar grupp­liv­för­säk­ringen

Du tecknar Tjänste­gruppliv­försäk­ring (TGL) för samtliga medarbetare. De ska vara minst 18 år, jobba minst 8 timmar i veckan och vara fullt arbetsföra. TGL betalas av dig som arbetsgivare och kostar 25 kr/månad per försäkrad medarbetare. 

Ett engångsbelopp betalas ut

Om en medarbetare dör betalar vi ut ett engångsbelopp på upp till 285 600 kr (2021). Beloppet minskar gradvis från det att medarbetaren fyllt 55 år, även ordinarie arbetstid kan påverka ersättningens storlek. Ordinarie arbetstid räknas i timmar per helgfri vecka, i genomsnitt per månad.

Om medarbetaren har barn under 17 år minskar inte beloppet pga. ålder.

Beloppet betalas i de flesta fall ut till en person i medarbetarens familj, men exakt vem beror på vilket kollektivavtal medarbetaren tillhör. Medarbetaren kan också skriva ett särskilt förmånstagarförordnande.

Dödsboet kan i vissa avtal få 23 800 kr (2021) till begravningshjälp.

Medarbetare med sambo

TGL betalas enligt vissa kollektivavtal ut till medarbetarens sambo, men i andra inte. För att sambon ska få beloppet i sådant fall måste medarbetaren skriva ett särskilt förmåns­tagar­förordnande.

Barntillägg

Om medarbetaren har barn under 20 år betalar vi ut ett tillägg till varje arvsberättigat barn. Summan är 23 800 kr – 95 200 kr (2021) och beror på med­arbetarens arbetstid, avtalet och barnets ålder. Trygghetsstiftelsens (Statens trygghetsråd) barntillägg gäller till barnen fyller 21 år.

Försäkrad fram till pensionen

Grupp­liv­för­säk­ringen TGL gäller fram till månaden innan medarbetaren går i pension eller längst t.o.m. månaden innan hen fyller 70 år.

Vanliga frågor om Tjänstegrupplivförsäkringen

 • Nej, den ersättning som betalas ut är skattefri.

 • Ja, som arbetsgivare får du göra avdrag för premien.

 • Ja, som arbetsgivare kan du fortfarande teckna avtal, men de medarbetare som inte är fullt arbetsföra omfattas inte av försäkringen. 

Alla frågor och svar

Villkor

Beroende på vilket kollektivavtal ditt företag är anslutet till kan villkoren för Tjänstegruppliv­försäk­ringen TGL variera, bl.a. vem som kan vara förmånstagare. Nedan hittar du samtliga som kan teckna Tjänstegruppliv­försäk­ringen. 

 • Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation, FAO och Försäkringstjänstemannaförbundet, FTF/Jusek, Civilekonomernas Riksförbund och Sveriges Ingenjörer: Villkor
 • Svensk Industriförening & Ledarna: Villkor
 • Svenskt Näringsliv – PTK: Villkor
 • Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation, BAO och finansförbundet/SACO – BTP2: Villkor
 • Trygghetsstiftelsen: Villkor

Köp Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL)

 1. Läs igenom de villkor som gäller inom ditt kollektivavtal ovan
 2. Skriv ut, läs igenom och fyll i alla uppgifter i offert/ansökan nedan
 3. Skicka in blanketten till Skandia, Dokumenthantering R805, 106 37 Stockholm
 • Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation, FAO och Försäkringstjänstemannaförbundet, FTF/Jusek, Civilekonomernas Riksförbund och Sveriges Ingenjörer: Offert/ansökan
 • Svenskt Näringsliv-PTK, HAO-HTF, PVA-HTF, TU-SJF/SJFR: Offert/ansökan
 • Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation, BAO och finansförbundet/SACO – BTP2: Offert/ansökan

Boka tid med en företagsrådgivare

Du kan också teckna försäkringen tillsammans med en rådgivare. Våra rådgivare är experter på ekonomisk trygghet och hjälper dig att hitta rätt lösning. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig för en kostnadsfri rådgivning.

Boka här