Gå till innehåll

Kusligt bra tips för att boosta ditt sparande

En höststädning i sparandet kan rädda dig från läskiga överraskningar. Här är tre skrämmande enkla tips för att boosta ditt sparande lagom till Halloween.

Hand lägger bollar i glasskål

1. Se över risken

Börsraset i våras kan ge en guidning till hur din syn på risk ser ut. Om börsnedgången i februari-mars trots allkändes acceptabel – kanske för att pengarna inte ska användas på länge eller för att du har tilltro till den långsiktiga potentialen i aktier – så har du förmodligen en väl avvägd risknivå i din portfölj. Om värdeminskningen däremot kändes oacceptabel och ledde till stor oro för din ekonomiska situation, så kan du ha för stor risk i ditt sparande. 

Läs mer: "Krisen ställer nya krav på din portfölj"

2. Spara regelbundet

Årets stora svängningar visar än en gång på hur svårt det är att själv försöka pricka upp- och nedgångar. Att månadsspara är det enkla och smarta sättet att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut svängningar över tid. Ta chansen och kom igång med ett månadssparande  om du inte redan gjort det. Öka därefter beloppen successivt under livet och karriären. Just i år kanske inte löneförhöjningen blir lika stor som vanligt, men ett bra tips för att enkelt öka sparandet är att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu. Sparande handlar i grunden om att avstå något litet idag för något större imorgon.

Läs mer: "Därför älskar jag månadssparande"

3. Spara hållbart

Klimatomställningen är en av vår tids stora frågor, oavsett om man sitter i ett styrelserum eller pratar runt köksbordet. Nu kan du både investera hållbart och samtidigt skapa möjlig avkastning till låg avgift. Vi antar en ny offensiv klimatfärdplan för att bidra till tvågradersmålet. Våra innehav i fossila bränslen ska minska med 75 procent fram till 2025, samtidigt som vi storsatsar på hållbara och fossilfria fonder. 

Läs mer: Vi minskar fossila investeringar med 75 procent
Läs mer: Så börjar du spara fossilfritt till låg avgift

 

Vill du ha fler kusligt bra tips?

Klicka här!

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter