Gå till innehåll

Kusligt bra tips för att boosta ditt sparande

En höststädning i sparandet kan rädda dig från läskiga överraskningar. Här är tre skrämmande enkla tips för att boosta ditt sparande lagom till Halloween.

Hand lägger bollar i glasskål

1. Se över risken

Risk är kanske inte alltid den fråga som är högst prioriterad bland sparare i perioder då börsen ångar uppåt.

– Men man ska komma ihåg att det är vid just dessa tillfällen när det gått riktigt bra, som det är allra viktigast att titta på just riskspridning, säger Seyran Naib, makroekonom på Skandia.

Om du inte besväras av svängningarna – kanske för att pengarna inte ska användas på länge eller för att du har tilltro till den långsiktiga potentialen i aktier – så har du förmodligen en väl avvägd risknivå i din portfölj. Om du  däremot har en medellång placeringshorisont eller eftersträvar en jämn utveckling i din portfölj kan det vara läge att se över risknivån. 

Läs också: Risk och rebalansering – så här kan du tänka

2. Spara regelbundet

Ett månadssparande sänker inte bara risken i ditt sparande utan du slipper också pricka börsens upp och nedgångar. Att månadsspara är därför ett smart sätt att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut svängningar över tid. Ta chansen och kom igång med ett månadssparande  om du inte redan gjort det. Öka därefter beloppen successivt under livet och karriären.

Ett bra tips för att enkelt öka sparandet är att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu. Sparande handlar i grunden om att avstå något litet idag för något större imorgon.

Läs också: "Därför älskar jag månadssparande"

3. Spara hållbart

Klimatomställningen är en av vår tids stora frågor, oavsett om man sitter i ett styrelserum eller runt köksbordet. Nu kan du både investera hållbart och samtidigt skapa möjlig avkastning till låg avgift. Vi antar en ny offensiv klimatfärdplan för att bidra till tvågradersmålet. Våra innehav i fossila bränslen ska minska med 75 procent fram till 2025, samtidigt som vi storsatsar på hållbara och fossilfria fonder. 

Läs mer: Vi minskar fossila investeringar med 75 procent

Vill du ha fler kusligt bra tips?

Klicka här!

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter