Gå till innehåll

Hoho! I år kommer tomten med ett sparande i julklapp – till dig själv

Jul, lugn och lediga dagar är runt hörnet. Kanske är du sugen på att unna dig något extra? Vi har bästa tipset – skippa mellandagsrean och ge dig själv ett sparande i julklapp istället. Här förklarar vi varför vi älskar månadssparande och listar våra bästa knep för hur du kommer igång.

Person bygger torn av klossar

Kickstarta månadssparandet!

Om du inte redan har ett månadssparande, passa på och kom igång redan i dag.  Försök också lägga upp en plan som känns rimlig för dig. Låt sedan sparandet trumma på, månad efter månad, år efter år. Är du redan en van sparare kanske du kan passa på att lägga en extra slant varje månad. 

En riktigt bra grej med att månadsspara är att lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten.

Hur mycket behöver du spara för att nå ditt mål? Räkna här.

Extra knuff med snöbollseffekten

Ränta på ränta-effekten, vad är det? Jo, det är inte för inte som Albert Einstein en gång kallade det för ”världens åttonde underverk”. Det brukar också ofta kallas snöbollseffekt och gör att även små belopp på sikt kan växa till stora summor.

Om du till exempel sparar 500 kronor i månaden kan du på 40 år och med 4 procents årlig avkastning skrapa ihop närmare 600 000 kronor.

Om du kan spara 1 000 kronor varje månad kan du med motsvarande värdeökning och tid  bygga ett kapital på närmare 1,2 miljoner kronor.

Wow.

Mer om hur ränta på ränta-effekten funkar

Autogiro, månadssparandets bäste vän

En annan fiffig sak är att månadsspara via autogiro så snart lönen kommer. Då behöver du inte ta ett aktivt beslut att spara varje månad. Pengar du inte märker av är ju pengar du inte saknar, eller hur?

Om du jobbar är ett bra mål är att spara ungefär fem till tio procent av din lön. Sedan kan du enkelt öka sparandet genom att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu.

Ett annat tips är att använda en del av pengarna som i år kanske skulle gått till resor, biokvällar eller restaurangbesök, till att boosta ditt sparande.

Hur når du ditt sparmål? Räkna på ditt sparande här.

Vilken sparform ska jag välja?

Ett investeringssparkonto (kallas ofta för ISK) eller en kapitalförsäkring är bra lösningar för månadssparande och som också passar de flesta.

Har du några frågor eller funderingar kring månadssparande? Kontakta oss gärna via Facebook eller Instagram.

Bästa lösningarna för ditt månadssparande

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter