Gå till innehåll

Våra fem bästa spartips

Nu är alltid ett bra tillfälle att se över ditt sparande. Oavsett om det handlar om sommarhuset, barnens framtid eller pensionen. Här är våra fem bästa spartips.

1. Tänk långsiktigt

Många tänker ”halv-långsiktigt” i sitt sparande; vi sparar till växthuset, nästa semesterresa, köksrenovering... Här är det lätt att det långsiktiga sparandet glöms bort, som att spara till barn och pension. Det viktiga med det långsiktiga sparandet är att komma igång – ju förr, desto bättre!

2. Spara regelbundet

Att månadsspara kan vara ett smart sätt att spara långsiktigt, oavsett nivån på ditt sparande. Eftersom det är svårt att tajma börsen sprider du dina risker genom att köpa i både upp- och nedgång. Särskilt viktigt är det att våga fortsätta sätta undan pengar i händelse av att börsen går ned. Ränta på ränta-effekten på pengar som sätts undan varje månad i många år gör att det ofta kan bli en hel del i slutändan. Ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring är flexibla lösningar för månadssparande som passar de flesta.

3. Se över risknivån

Tipset till alla långsiktiga sparare är att försöka bortse från läget här och nu och istället lyfta blicken. Det förutsätter dock att man valt en risknivå som man är bekväm med utifrån när pengarna ska användas. Risknivå är a och o i varje långsiktig sparportfölj. Det är lätt att svepas med i både upp- och nedgång, men oavsett den egna attityden till risk bör långsiktighet prägla portföljen.

4. Låt pengarna jobba

Om du har mycket buffert på ett sparkonto med låg ränta tillhör du majoriteten. Men det gäller att låta pengarna jobba för att ge dem chansen att växa. Två till tre månadslöner utgör en lagom nivå och resterande kan fördelas på andra sparformer.

5. Spara med garanti

Vill du spara långsiktigt i allt från mer traditionella aktier till spännande startups, miljöteknik, höghastighetståg och solenergi? Då kan Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning vara en bra bas i ett långsiktigt sparande.

Traditionell förvaltning innebär att våra kapitalförvaltare sköter förvaltningen åt dig. Vi placerar ditt kapital och tar ansvar för att dina pengar ska växa på bästa sätt. Tack vare den så kallade återbäringsräntan fördelas avkastningen jämnare över tiden, till skillnad från börsen som har en mycket mer rörlig utveckling med upp- och nedgångar.

Eftersom man aldrig kan veta vad som händer i framtiden ger sparformen dig även en trygghet i form av en garanti. Du kan aldrig få tillbaka mindre än det garanterade beloppet!

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Andra läser om

Se fler nyheter