Gå till innehåll

En superviktig fråga för dig som tänker byta jobb

Sex av tio tycker att tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen. Men det är få som pratar tjänstepension på anställningsintervjun. Här är några bra tips på vad du kan fråga efter när du byter jobb.

Tjänstepension är den löneförmån vi värdesätter allra mest. Friskvårdsbidraget som tidigare var den mest populära förmånen bland yngre, får nöja sig med en andraplats på listan. Det visar en undersökning från TNS Sifo gjord på uppdrag av Tjänstepensionens dag.

Få pratar tjänstepension på jobbet

Men trots att är den löneförmån som vi värdesätter allra mest och som har störst ekonomiskt värde, är det knappt en av tio som svarar ”ja” på frågan om de pratade tjänstepension på senaste jobbintervjun.

– De flesta har bra koll på hur mycket de får i lön men när det gäller tjänstepensionen är kunskapen inte lika hög. Det är förvånansvärt få som frågar, eller tar reda på själva om hur det ser ut med tjänstepensionen på arbetsplatsen, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Den klassiska pensionspyramiden har ändrat form. En del kommer bara få 40 procent av sin slutlön från staten i pension. 

– Om du sätter dig in i din tjänstepension har du möjlighet att påverka storleken på pensionen. Ju mer du tjänar, desto större del kommer att bestå av tjänstepension. För exempelvis tjänstemän i privat sektor betalar företag i genomsnitt 28 000 kronor per år till sina medarbetare i tjänstepension, vilket i slutändan kan bli miljonbelopp i total tjänstepension och många tusentals kronor i månaden extra som pensionär, säger Mattias.

Men vad kan man då tänka på när man går på jobbintervju?

Här är pensionsekonomens fem bästa tips:

  1. Skaffa totalbild
    Alla borde logga in på minpension.se minst en gång om året. Att byta jobb är ett bra tillfälle att se över hela sin pension! Som pensionsekonom träffar jag ofta folk ”i karriären”, som känner sig osäkra på helheten och som vill skaffa sig bättre koll.
  2. Fråga arbetsgivaren
    Se till att tjänstepension kommer på tal när du pratar anställningsvillkor. Ställ frågor om företagets olika pensionslösningar. Det kommer ha stor betydelse i framtiden för dig som anställd. Om arbetsgivaren har tjänstepension från oss på Skandia, så ingår även en rad olika försäkringslösningar, som kan vara mycket värdefulla att ha, exempelvis en förebyggande hälsoförsäkring. Fråga också hur pengarna placeras.
  3. Fråga facket
    Om arbetsgivaren har kollektivavtal kan både fackförbund och arbetsgivarorganisationer hjälpa till med informationen. Hur mycket som sätts av till tjänstepensionen beror på vilket avtal som gäller på arbetsplatsen och vilken lön du har.
  4. Får du ingen tjänstepension – förhandla upp lönen
    Om du inte har möjlighet att få tjänstepension måste du se till att bli kompenserad med högre lön så att du kan spara privat. Det handlar om stora belopp så se till att ta höjd för detta i lönesamtalet! Och glöm inte: även om du har tjänstepension behöver du spara privat till pensionen om du vill ha 80 procent av slutlönen som många önskar!
  5.  Löneväxla
    För dig som tjänar över brytgränsen på drygt 43 300 kronor i månaden är det smart att växla lön till tjänstepension. Fråga din arbetsgivare om de erbjuder möjligheten att löneväxla.

Hur mycket vill du själv ge dig i framtida lön - räkna här!

Andra läser om

Fler nyheter