Gå till innehåll

Våra 10 bästa spartips

Varsågod! Här får du 10 smarta tips på hur du kan ta kommandot över ditt långsiktiga sparande.

1. Spara för framtiden

Många tänker "halv-långsiktigt" i sitt sparande; vi sparar till sommarhus, nästa semesterresa, köksrenovering... Här är det lätt att det långsiktiga sparandet glöms bort, som att spara till barn och pension. Det viktiga med det långsiktiga sparandet är att komma igång – ju förr desto bättre!

Räkna ut hur mycket du behöver pensionsspara

2. Skaffa överblick på minPension

Den allmänna pensionen är bara en del av pensionen – för många ger den inte ens hälften av slutlönen. Därför är det så viktigt med tjänstepension och privat pensionssparande.

Skaffa dig en överblick över hela ditt sparande en gång för alla. Logga in på minpension.se för att se vilka delar din pension består av och vad du hittills tjänat in.

3. Boosta månadssparandet

Att månadsspara i fonder är ett smart sätt att sprida riskerna, oavsett nivån på ditt sparande. Eftersom det är svårt att tajma börsen sprider du dina risker genom att köpa i både upp- och nedgång. Ränta på ränta-effekten på pengar som sätts undan varje månad i många år gör att det ofta blir en hel del i slutändan. Ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring är flexibla lösningar för månadssparande som passar de flesta.

Guide – hitta fonder som passar ditt sparande

4. Våga ta risk

Din buffert kan med fördel ligga på ett sparkonto för att kunna tas ut om utgifter dyker upp under året. Men för ett långsiktigt sparande, kanske ända till pensionen, är det viktigt att låta pengarna jobba åt dig och ge dem chansen att växa. Då måste du också ta någon form av risk.

Förra årets svängningar på aktiemarknaden är en påminnelse om varför det är viktigt att tänka på både avkastning och risknivå. Som sparare måste du vara inställd på att turbulensen som vi har sett under 2018 kan hålla i sig.

Hitta en lämplig risknivå genom att välja olika typer av placeringar, marknader och branscher.

Spara i fonder eller aktier?

5. Är du med och delar på 30 miljarder?

Under 2018 fördelades 30 miljarder kronor i överskott till våra kunder med traditionellt förvaltad försäkring. Med hjälp av återbäringsräntan fördelas avkastningen jämnare över tiden, till skillnad från börsen som har en mer rörlig utveckling med upp- och nedgångar.

Ett sparande i försäkring med traditionell förvaltning garanterar dig alltid ett minsta belopp när det är dags för utbetalning.

Spara långsiktigt med garanti och återbäringsränta

6. Växla lön kan löna sig

Om du tjänar lite mer kan det vara läge att löneväxla. Då får du i stället en del av lönen som tjänstepension. Detta kräver att din arbetsgivare godkänner löneväxling och att du har rätt förutsättningar.

Så funkar löneväxling

7. Kolla bolånet

Om du eller din medsökande har tjänstepension hos oss eller flyttar den till oss kan du få rabatt på bolånet och sänka bolåneräntan rejält. Nya och befintliga bolånekunder premieras med en ränta ner till 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %*).

Om du är osäker på var du har din tjänstepension kan du logga in på minpension.se.

Räkna ut din ränta för bolån i vår bolånekalkyl

8. Planera tillsammans

Involvera familjen. Delar ni vardagen – dela då också framtiden. Sätt er ner och resonera om vad ni vill längre fram och lägg upp sparandet efter era gemensamma mål. Är ni ett par med stora inkomstskillnader? Bestäm er tillsammans för att jämna ut era pensioner. Öka pensionssparandet för den som tjänar mindre.

9. Bestäm syftet med ditt sparande

En utmaning med pensionssparandet är att det riskerar att ”blandas ihop” med sparandet till nya båten eller sommarhuset. Tipset är att starta olika konton – ett för pensionen och ett annat för nya bilen, fritidshuset, barnens första bostad eller vad det kan vara. Det är en viktig poäng. Då kan du också börja se tydligt hur de olika korgarna fylls på.

Tänk på att göra sparandet lustfyllt och långsiktigt. Du kanske inte ska kalla det ”pensionssparande” utan ”bli-ledig-vid-62-sparande” till exempel. Vi sparar för att ha nytta och glädje av pengarna i framtiden!

10. Sänk inte risken för tidigt

Tänk på att inte parkera alla pengarna med lägsta möjliga risk när du går i pension. Pengarna ska förvaltas och för många kanske räcka uppåt 25 år till av ditt liv. Våga ta en viss risk så att storleken på utbetalningarna får möjlighet att växa med åren.

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Andra läser om

Se fler nyheter