Gå till innehåll

Här kan du själv räkna fram din ränta

Du slipper pruta och förhandla om boräntan. I stället räknar du ut din ränta på en minut – med smarta bolånesnurran.

Kr
Kr
Kr
Kr
%
Effektiv ränta ner till 1,16 %

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar
 • Bostadens värde
 • Ditt engagemang i Skandia
Belåningsgrad:  % Lånebelopp: 
Kr
Din rabatt
 %

  • Lånebelopp och belåningsgrad  %
  • Vardagspaket  %
  • Månadssparande  %
  • Sparkapital  %

Din ränta
 %
 %

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.


Månadskostnad efter skatteavdrag:

 • Räntebelopp
  Amortering %

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag -
  • Efter skatteavdrag >

Många har uttryckt missnöje med ”prutkulturen”: Att man som bankkund i Sverige i dag måste vara duktig på att pruta för att få en marknadsmässig ränta. I själva verket undviker de flesta svenskar att förhandla om boräntan. Enligt en undersökning från Sifo prutar endast en av tre på sin boränta. 

– Vi är av tradition inte vana vid att pruta i Sverige och många jag pratar med tycker det är befriande att slippa förhandla med banken, berättar Pernilla Åhlin, gruppchef på Skandias bank.

Men även om du förhandlar och prutar är det inte säkert att du får behålla din rabatt.

– En ränta du förhandlat dig till får du ofta behålla en viss tid, därefter kan du få betala ordinarie ränta. Det kan bli dyrt om du glömmer att omförhandla i tid.

Rabatten ligger kvar
En öppen bolånemodell innebär att alla kunder med samma förutsättningar får exakt samma räntenivå. Det är tydligt varför du får din ränta – och hur du kan påverka den.

Med hjälp av en enkel och transparent bolånesnurra går det snabbt att räkna ut din personliga boränta. Inom loppet av någon minut har du fått fram din preliminära ränta.

– Vi tittar till exempel på belåningsgraden, värdet på bostaden, hur mycket du sparar samt om du har din privatekonomi med lönekonto och betalkort hos oss, säger Pernilla Åhlin.

– Allt detta utgör grunden för din rabatt.

Behöver inte pruta
Det handlar med andra ord inte om vem som är mest talför, envis eller påläst. Du behöver inte pruta, utan får automatiskt den ränta du har rätt till.

Räntan styrs av bostadens värde, lånebelopp samt ditt engagemang i Skandia. Att exempelvis månadsspara och placera en större summa i banken belönas med lägre ränta. Du kan också pressa räntan ytterligare genom att öppna lönekonto och ansluta dig till internet- och mobilbanken.

– Det finns en rad faktorer som påverkar ditt bolån och när jag pratar med kunder känns det bra att hela tiden kunna vara helt öppen med det, säger Pernilla Åhlin.

Läs mer om vårt bolån

Så utnyttjar du rekordlåga räntan

Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad på rekordlåga minus 0,50 procent. Men den historiskt låga räntan varar inte för alltid. Så här kan du själv utnyttja läget.

Läs artikeln

Exempel: Om bolånet är på 2 550 000 kronor med en bindningstid på 3 månader och rak amortering under 50 år, månadsbetalning via autogiro och med en oförändrad ränta på 1,53 procent (snittränta augusti 2017), blir den första månadsbetalningen 7 501 kr. Totalkostnaden efter skattereduktion blir 3 233 901 kr och den effektiva räntan 1,54 procent. Räntan sätts individuellt och baseras på bland annat lånebelopp, belåningsgrad och ditt engagemang hos Skandia. Tänk på att de nya amorteringskraven innebär att storleken på din månatliga amortering påverkas av din belåningsgrad och därför kan se annorlunda ut än i exemplet.