Gå till innehåll
Plånbok och solglasögon på ett bord

Handpenningslån

Handpenningslån är ett tillfälligt lån för dig som har sålt din gamla bostad och ska köpa ny men inte hunnit få pengarna från försäljningen när handpenningen ska betalas. Ansök om handpenningslån samtidigt som du ansöker om bolån

Ansök om bolån och handpenningslån

Så funkar ett handpenningslån

  • Du får låna upp till 10 % av köpesumman, max 1 000 000 kr.
  • Lånet kräver ingen säkerhet och är amorteringsfritt. 
  • Handpenningslånet behöver betalas tillbaka senast på den dagen då din gamla bostad säljs, eller som längst efter 6 månader.

Bra att veta om handpenningslån

  • Handpenningslån är för dig som köper en ny bostad och väljer oss för ditt bolån.
  • Du ska kunna visa att du ska sälja eller har sålt din gamla bostad genom ett förmedlingsuppdrag eller ett försäljningskontrakt.
  • Om du inte skulle genomföra köpet av din nya bostad eller väljer att inte ta bolånet hos oss behöver du betala tillbaka ditt handpenningslån direkt.

Vad kostar ett handpenningslån?

Vårt handpenningslån är amorteringsfritt, men du betalar ränta för handpenningslånet precis som för ett vanligt bolån.

Ränta för handpenningslån

Den aktuella räntan för handpenningslån är 7,00 % (effektiv ränta 7,21 %).

Övriga priser för handpenningslån

Uppläggningsavgift 0 kr
Aviseringsavgift vid autogiro 0 kr
Påminnelseavgift  60 kr
Inkassoavgift 180 kr
Dröjsmålsränta 24,00 %

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Skandia tillämpar inga uppläggningsavgifter. Exemplet är baserat på ett bostadspris på 4 000 000 kr och en handpenning på 10 %, lånebelopp 400 000 kr, en avbetalning och löptid på 3 månader. 

Skillnaden på handpenning & kontantinsats

Det är lätt att blanda ihop handpenning och kontantinsats. Vi reder ut begreppen:

Kontantinsats

Kontantinsats är det belopp som du inte lånar till, utan själv betalar vid en fastighetsaffär, dvs. bostadens pris minus det du tar i bolån. Då man maximalt kan låna 85 % av bostadens pris innebär det att kontantinsatsen blir som minst 15 %, men summan kan variera beroende på lånebeloppet.

Handpenning

Handpenningen är en del av kontantinsatsen, i de flesta fall 10 % av bostadens pris, som du som köpare betalar till mäklaren några dagar efter att köpekontraktet är påskrivet.

När betalar jag vad?

Är kontantinsatsen 15 % betalar du alltså 10 % i handpenning i samband med kontraktskrivning och resterande 5 % den dagen du får tillgång till din nya bostad.

Om du säljer en bostad i samband med att du köper en ny finns det möjlighet att låna till kontantinsatsen. Detta i form av ett handpenningslån och det man kallar överbryggningslån.