Gå till innehåll
Person sitter vi datorn

Pantbrev & lagfart

Gör allvar av drömmen att köpa hus. Här är allt du behöver veta om pantbrev och lagfart och de kostnader som lantmäteriet tar ut.

Pantbrev

Pantbrev är ett bevis på en inteckning i en fastighet och används som säkerhet när du ska ta bolån för att köpa hus. Om du vill låna för att förverkliga husdrömmen behöver du ta ut en inteckning i fastigheten s.k. pantbrev.

 • När du lånar pengar för att köpa hus behöver du lämna säkerhet för lånet till banken. Genom att ge pantbrev till din bank pantsätter du ditt hus. Beloppet på pantbrevet är ofta lika stort som lånebeloppet och det är alltid knutet till en specifik fastighet. Pantbrevet tillhör alltså fastigheten och inte ägaren. Därför kan du inte ta med dig pantbrev när du köper ett nytt hus.

  Det är Lantmäteriet som ansvarar för den svenska pantbrevs- och inteckningsverksamheten. Något som många nya husägare missar är att Lantmäteriet tar ut en kostnad för pantbrev. När du tar bolån hos oss för att köpa hus, så hjälper vi dig med ansökan om pantbrev i de fall nya pantbrev måste tas ut.

Pantbrev räkneexempel

Hur stor pantbrevskostnaden blir beror på om det redan finns pantbrev. Så här räknar du ut pantbrev.

 • Om du lånar 4 miljoner på en fastighet som saknar pantbrev behöver du ta ut pantbrev på hela beloppet. Du behöver då betala 4 000 000 x 2 % = 80 000 kr i stämpelskatt plus 375 kr i expeditionsavgift till Lantmäteriet. Kostnaden för pantbrevet blir totalt 80 375 kr.

 • Det behöver finnas pantbrev på hela den summa du vill låna. Det betyder att om du vill låna 4 miljoner kronor, och det redan finns pantbrev på 3 miljoner kronor, behöver du bara ta ut pantbrev på resten. I det här fallet blir det 1 miljon kronor.

  Kostnad för ditt pantbrev blir då 1 000 000 x 2 % = 20 000 i stämpelskatt plus 375 kr i expeditionsavgift till Lantmäteriet. Det ger dig en total kostnad på 20 375 kr.

Lagfart

När du köper ett hus behöver du registrera beviset som anger vem det är som äger fastigheten – lagfarten.

 • Lagfart är ett bevis på vem som äger en fastighet. Vi ansvarar för att skicka in din lagfartsansökan till Lantmäteriet och därefter får du en faktura från dem som du själv betalar.

  När lagfarten finns i Lantmäteriets digitala fastighetsregister framgår det vem eller vilka som äger fastigheten.

Lagfartskostnad

När du registrerar en lagfart behöver du betala en lagfartskostnad.

 • Kostnaden för lagfart är 1,5 % av priset för fastigheten alternativt 1,5 % av taxeringsvärdet. Vilket som gäller är beroende av vilket värde som är högst, där kostnaden baseras på det högsta värdet. Förutom lagfartskostnaden betalar du även en expeditionsavgift till  Lantmäteriet på 825 kr. Vi tar inte ut någon administrativ avgift.

  Efter att du tillträtt ditt nya hus skickas en lagfartsansökan tillsammans med köpebrevet i original från mäklaren till Lantmäteriet. När lagfarten gått igenom får du en faktura från Lantmäteriet som du betalar direkt till dem.

Ansöka om pantbrev & lagfart

Att ansöka om pantbrev och lagfart är inte krångligt. Vi gör det mesta åt dig, men ett par saker är bra att ha koll på.

 • Börja med att ansöka om bolån för villa eller fritidshus hos oss. Resten löser vi. När du ansöker om att köpa en fastighet hämtar vi automatiskt in uppgifter från Lantmäteriet om hur mycket pantbrev som finns uttagna sedan tidigare.

  När vi vet hur mycket pantbrev som finns kollar vi om nya pantbrev behöver tas ut. Det gör vi genom att kontrollera mellanskillnaden mellan köpeskilling alternativt taxeringsvärde och tidigare uttagna pantbrev. 

 • När det är dags för dig att välja låneupplägg kommer du att kunna se kostnaden för pantbrev och lagfart. Då kan du också välja vilket konto hos oss du vill att pantbrevskostnaden ska dras ifrån i samband med utbetalningen. Så fort du valt låneupplägg kommer skuldebrevet att skrivas ut och skickas hem till dig. 

 • I det fall nya pantbrev behöver tas ut får du en blankett som heter ”Ansökan om inskrivningsärende” skickat hem till dig tillsammans med skuldebrevet.

  Blanketten skriver du under och skickar tillbaka i svarskuvertet tillsammans med de undertecknade lånehandlingarna.

 • När du får tillträde till den nya fastigheten så dras pantbrevskostnaden från ditt konto och vi ser till att nya pantbrev tas ut hos Lantmäteriet.

  Efter att du tillträtt ditt nya hus skickas en lagfartsansökan tillsammans med köpebrevet i original från mäklaren till Lantmäteriet. När lagfarten gått igenom får du en faktura på lagfartskostnaden från Lantmäteriet som du betalar direkt till dem.

  Sen är det bara att luta dig tillbaka och njuta av ditt schyssta bolån. 

Vanliga frågor om pantbrev och  lagfart

 • Fysiska pantbrev är gamla pantbrev i pappersform. Om du har ett bolån hos oss eller kommer att ta ett bolån hos oss ska de fysiska pantbreven skickas med rekommenderat brev till:

  Skandia Bolån
  106 55 Stockholm

  När du har skickat in de fysiska pantbreven kommer de att läggas om till datapantbrev.

  Om du inte har något lån hos oss kontaktar du istället Lantmäteriet.

 • Pantbrev med bästa rätt är de pantbrev som tagits ut först i fastigheten. Om en låntagare inte kan betala sitt lån och fastigheten måste säljas, till exempel vid en exekutiv auktion, kommer den bank som har bästa rätt att få pengar i första hand.

  En inteckning i form av ett pantbrev är därför en säkerhet och vi som bank vill därför ha pantbrev med bästa rätt för att kunna erbjuda ett lån.

 • Vi hjälper dig med ansökan om pantbrev om nya pantbrev måste tas ut i samband med bolåneansökan. Det enda du behöver göra är att skriva under handlingarna som du får tillsammans med skuldebrevet.

 • Vid köp av villa eller fritidshus tar lantmäteriet ut en kostnad för pantbrev och lagfart.  

  • Lagfarten kostar: 1,5 % av bostadens pris + 825 kr i expeditionsavgift
  • Pantbrev kostar: 2 % av det intecknade beloppet (lånebeloppet minus befintliga pantbrev) + 375 kr

  Mer information om stämpelskatter och avgifter hittar du hos Lantmäteriet.

Alla frågor och svar

Vad är stämpelskatt?

Stämpelskatt är skatten du betalar när du köper en fastighet eller tomträtt, men även när du tar ut en inteckning i fastigheten.

Läs mer om stämpelskatt hos Lantmäteriet.

Har du hittat ditt drömhus?
Ansök om bolån