Hur kan vi hjälpa dig med ditt sparande?
Välj bland vanliga ärenden och få hjälp.
Vanliga frågor om sparande
Välj bland vanliga frågor om sparande eller sök bland alla frågor och svar.
Försäkring Spara
-
Årsbeskeden skickas digitalt vecka 4–13 eller löpande under året, beroende på om det gäller bank, privat försäkring, eller försäkring via jobbet. Kontrolluppgifterna skickas digitalt under vecka 2-4.
Du hittar dina årsbesked och kontrolluppgifter genom att:
- Logga in Internetbanken
- Gå till Övriga val
- Välj Mina dokument
-
Du kan alltid ändra, pausa eller avbryta ditt privata försäkringsavtal. Men det är viktigt att du då pratar med din rådgivare eller tar reda på vad konsekvenserna för sparandet och försäkringsskyddet blir själv.
-
Du får en tydlig översikt över dina person- och gruppförsäkringar samt dina försäkringar via jobbet genom att logga in i Internetbanken.
Logga in och läs mer under Försäkring > Försäkringsöversikt > Mina försäkringar
-
Med en kapitalförsäkring har du flera utbetalningsalternativ. Du kan välja att ta ut pengarna i periodiska utbetalningar eller som ett engångsbelopp.
För att ta ut pengar i din försäkring påbörjar du en periodisk utbetalning eller gör en begäran om återköp. Pengarna kan betalas ut månadsvis eller som ett engångsbelopp och du behöver inte betala någon inkomstskatt.
Försäkringen kan betalas ut helt eller delvis. Vid delåterköp betalas en del av försäkringens värde ut. Försäkringen fortsätter att gälla och baseras på den återstående delen av värdet.
Vid helt återköp upphör försäkringen att gälla. Det belopp som betalas ut är lika med värdet av tillgångarna i försäkringen minus sammanlagda obetalda skatter och riskkostnader.
Olika regelverk kan gälla för olika försäkringar. Kontakta oss för att ta reda på vad som gäller för din försäkring. -
Om du önskar veta status för ditt ärende är du välkommen att kontakta oss.
Aktier & fonder
-
Du får full koll på marknaden med vårt smarta handelsverktyg Skandia Trader och tillgång till våra aktiemäklare via Mäklarbordet.
Här hittar du information om Skandia Tradern och vilka funktioner som finns.
-
Om du har fått ett emissionserbjudande om att teckna aktier svarar du enklast när du loggar in i internetbanken i din depå. Du kan även svara på svarstalongen som skickas ut till dig via post och skicka tillbaka den till oss.
-
Anskaffningsvärde är det genomsnittliga pris du har betalat för dina aktier. Om du har köpt samma aktie vid flera tillfällen är det genomsnittet av samtliga inköpskostnader som utgör ditt anskaffningsvärde. Du tar alltså den totala summan du har betalat för dina aktier, inklusive courtage, och delar det med det totala antalet aktier du har.
-
För tillfället finns inte möjligheten att köpa utländska aktier.
-
Vilken kurs man får på sin affär beror på fondens handelscykel. Du kan alltid se vilken preliminär affärsdag du får under din orderbevakning. Affärsdag är den dag fondbolaget beräknas genomföra din order.
Värdepappersdepå
-
En depå är ett konto som du har dina värdepapper i och alltså något du behöver för att kunna handla fonder och aktier.
-
Så här gör du:
- Logga in på din internetbank
- Välj Spara i toppmenyn
- Välj Mitt sparande
- Välj Överför pengar
-
Värdepappersdepå passar bra om du sparar i räntefonder eller andra värdepapper med väldigt låg risk, och därmed oftast låg avkastning – eftersom du inte behöver betala skatt varje år så länge du inte säljer. Fonder är ett undantag, du betalar ändå en årlig schablonskatt på 0,12 % av värdet på fondandelarna vid ingången av året. Värdepappersdepå kan också passa om du vill köpa och behålla samma investering hela vägen fram till ditt sparmål (t.ex. pensionen).
Värdepappersdepå passar mindre bra om du vill köpa och sälja ofta. Då kan Investeringssparkonto passa bättre. Ju större vinster du gör desto mer tjänar du på att välja detta konto. I Investeringssparkontot kan du ta ut pengarna när du vill utan att behöva betala skatt.
-
Du kan handla med svenska aktier och fonder, med undantag för derivat och penningmarknadsinstrument, via internetbanken eller mobilbanken.
Följande värdepapper kan du handla med i en Värdepappersdepå:
Aktier
- Nasdaq Stockholms samtliga aktielistor
- First North
- Spotlight Stockmarket
- NGM Equity
- NGM Nordic SME
Fonder
- Skandias kvalitetsgranskade fondutbud
Övriga värdepapper
- Teckningsoptioner
- Emissionsrätter
- Konvertibler
- Börshandlade fonder - Samtliga ETF:er, Nasdaq Stockholm
-
- Du betalar en årlig schablonskatt för fonder (0,12 % av värdet på fondandelarna vid ingången av året) men inte för andra värdepapper
- Du betalar kapitalvinstskatt när du säljer aktier, fonder och övriga värdepapper
- Du ska redovisa vinster och förluster för aktier och övriga värdepapper i din deklaration, däremot inte för fonder (banken skickar in alla nödvändiga fonduppgifter som du bara behöver kontrollera)
- Kapitalförluster är avdragsgilla
För att underlätta får du en årssammanställning och uppgifter till din K4 för värdepapper som sålts under föregående år. Du hittar dessa i internetbanken.
Investeringssparkonto
-
När det gäller kostnader är ISK och kapitalförsäkring likvärdiga när du tecknar produkterna på nätet. Med ISK kan du handla med aktier och välja fonder ur vårt bredaste sortiment. Du gör enkelt uttag genom att själv sälja av innehav. En kapitalförsäkring kan du anpassa till dina nära på ett annat vis, t.ex. vem som får dina pengar om du dör i förtid.
Här kan du läsa mer om de 3 största skillnaderna och ett par likheter mellan kapitalförsäkringar och ISK.
-
- Ett investeringssparkonto (ISK) passar bäst för dig som placerar ganska aktivt, och som vill ha ett enkelt och smidigt sparande utan deklarationskrångel.
- ISK har en årlig schablonskatt på kapitalet* och du slipper skatta på vinsten varje gång du säljer ett värdepapper.
- Du betalar ingen skatt på räntor, utdelningar och annan avkastning på kontot.
- Du behöver inte heller redovisa vinster och förluster i din deklaration.
- Kontot kostar 0 kr att öppna och du kan ta ut pengarna när du vill.
- Det du betalar är courtage för själva handeln och/eller fondförvaltningsavgift. Se hela prislistan. Om du tror att avkastningen blir lägre så är värdepappersdepå ett bättre alternativ.
- Med en ISK tillfaller kapitalet dödsboet om du skulle dö i förtid.
- Du kan inte göra avdrag i deklarationen för förluster i din ISK men du kan kvitta kontots schablonintäkt mot andra kapitalförluster, såsom exempelvis bolåneränta.
Tänk på
Eftersom du betalar skatt varje år oavsett om dina värdepapper går upp eller ner är det bra om du är en ganska aktiv placerare, så att inte din värdeökning äts upp av schablonskatten. Eftersom schablonskatten sätts utifrån statslåneräntan (nivån bestäms av statslåneräntan i november året före beskattningsåret, och skatten är 30 % på statslåneräntan) så bör din avkastning överstiga statslåneräntan för att kontot ska vara fördelaktigt för dig.
Sparar du i värdepapper med väldigt låg risk, till exempel räntefonder som oftast har låg avkastning, är ISK troligen inte det bästa alternativet. Då kan det vara bättre att ha en vanlig värdepappersdepå, där du betalar skatt på vinsten vid försäljning och kan dra av eventuella förluster i deklarationen. (Har du en värdepappersdepå hos oss så hjälper vi dig med en årssammanställning och ett deklarationsunderlag för din K4.)
*Du kan läsa mer om hur kapitalunderlaget för ISK beräknas i produktvillkoren.
-
För att flytta värdepapper och fonder behöver du fylla i en blankett som du hittar i din depå när du loggar in. Titta under fliken Flytta värdepaper. Om du flyttar fonder från en annan bank kan det finnas avgifter som utlöses hos banken du flyttar fonder ifrån. Om fonden du vill flytta inte finns i vårt utbud kan du tvingas sälja den. Ta enkelt reda på om en fond finns i vårt sortiment genom att titta i fondlistan.
Att flytta värdepapper från en annan typ av depå fungerar i princip på samma sätt även om flytten behöver deklareras som en försäljning med skatt på eventuell vinst. I vissa lägen kan det alltså vara smartare att låta befintliga värdepapper ligga kvar där de ligger, och använda Investeringssparkontot för ett nytt sparande. Om du ändå vill flytta dina värdepapper använder vi stängningskursen för den dag flyttanmälan kommit oss tillhanda.
En fördel med att flytta dina värdepapper till oss är att du får bättre översikt över hur du har fördelat dina placeringar och risker – och tillgång till våra kunniga aktiemäklare!
-
Om du har ett investeringssparkonto (ISK) slipper du deklarera vinster eller förluster. I stället betalar du en årlig schablonskatt på värdet av dina tillgångar, oavsett om ditt värde har ökat eller minskat. För 2023 är skatten 0,88 %. Läs mer om schablonskatten här.
-
På det bankkonto du valt att få pengarna till. Men istället för att låta dem ligga på ett konto som inte ger avkastning kan det vara en bättre idé att ge skatteåterbäringen en chans att växa till sig ytterligare. Det gör du genom att överföra pengarna till ditt investeringssparkonto (ISK) och placera i fonder och aktier.
Hittar du inte svar?
Välj ett ämne och se fler frågor och svar
Kom igång med ditt sparande
Följ vår guide för ett sparande som passar dig. Se hur mycket pengarna kan växa och håll drömmarna vid liv.
Spara till pensionen
Få bättre koll med vår pensionskalkylator som tar hänsyn till hela din pension. Förstå hur mycket du bör spara och vilken sparform som passar dina behov bäst.
Boka en privatrådgivare
Vi tar fram en långsiktig placeringsplan utifrån hur aktiv du vill vara, vilken tidshorisont du tänker dig och vilken inställning du har till avkastning och risk.
Vid dödsfall
För de allra flesta är det svårt att veta vad man ska göra när man förlorar en närstående. Mycket sker automatiskt, men inte allt.
Spara i en kapitalförsäkring
Ett enkelt sparande till dig själv, din pension eller barnen. Placera pengarna i fonder eller låt oss förvalta pengarna åt dig. Du kan både bestämma vem som ska få pengarna och hur de betalas ut.
Samla din pension
Har du ditt pensionssparande på flera olika ställen? Flytta din pension till oss och få bättre överblick över dina besparingar.
Öppna en depå
En depå är ett konto som du har dina värdepapper i och alltså något du behöver för att kunna handla fonder och aktier.
Flytta fonder till oss
Samla dina fonder på ett ställe och få bättre koll på ditt sparande. Du behåller fondens förvaltare, avgifter och villkor som tidigare

Börja månadsspara
Vill du starta ett månadssparande men är osäker på vilken sparform som passar dig bäst? Här kan du läsa våra bästa tips och räkna ut hur mycket ett långsiktigt sparande kan ge!

Spara i fonder
Vill du ha hjälp på traven eller tar du helst dina investeringsbeslut på egen hand? Vi hjälper både vana som ovana i att hitta rätt fondlösning.

Spara i aktier
Vill du komma igång och börja spara i aktier? Vi gör det enklare för alla att handla med aktier, med smarta verktyg och kunniga aktiemäklare.

Få rådgivning
Låt oss hjälpa dig att se över hur du kan påverka din pension, få rätt försäkringsskydd och välja rätt placering. Boka tid för rådgivning så hjälper vi dig!
Kontakta oss
Välj om du vill chatta, skicka meddelande eller ringa oss.
Chatta med oss
Den enklaste och snabbaste vägen att komma i kontakt med oss.
Bank: alla dagar 8–21
Försäkring: vardagar 8.15–16
Skicka meddelande
För att hantera ditt meddelande på ett säkert sätt behöver du logga in först. I nästa steg väljer du ärende.
Ring till oss
Bank: vardagar 7–23, helgdagar 8–22
Försäkring: vardagar 8.15–16.45
Huvudkontorets växel, vardagar 8–17: 08-788 10 00
Du kan också ringa via Skype på: +46 8 788 30 50