Gå till innehåll

Få ditt bästa 2024: Sparandet, pensionen, bolånet, hälsotipsen

Nytt år ger ofta nya tankar och mål kring framtiden. Vill du optimera ditt sparande, bolånen och pensionen? Kanske sova bättre, stressa mindre eller få till träningen? Vi har råden som hjälper dig förbättra din hälsa och din ekonomi 2024 – ditt framtida jag kommer att tacka dig. 

Nu är det nytt år och med det lite nyheter som kan påverka din pension och ditt sparande. Här reder vi ut mer kring två av dessa. 

Höjd skatt på ISK – se över vad som passar dig 

I stället för vinstskatt betalar du på ett investeringssparkonto (ISK) en årlig schablonskatt på värdet av dina tillgångar. Den bestäms utifrån statslåneräntan per den 30 november året innan. Eftersom statslåneräntan i november 2023 höjdes så kommer skatten på ISK att höjas 2024, från 0,88% till 1,09%. Här har vi beräknat skattehöjningens faktiska effekt i kronor och ören för sex olika storlekar på sparkapital.

Du kan även överväga att ha ditt sparande i en värdepappersdepå, vilket som passar dig bäst beror på hur aktiv du vill vara och vilken avkastning du tror att du ska få. Läs mer genom att fälla ut infon nedan:

Nya nivåer för löneväxling 

Inflationen har gjort att brytpunkten för den statliga inkomstskatten inte ska justeras upp automatiskt i år. Det innebär att fler kan löneväxla 2024, vilket är ett förmånligt sätt att pensionsspara lite extra. Din arbetsgivare kan bidra med 6% mer utan extra kostnad och löneväxling kan även innebära en fördel skattemässigt.

För att det ska vara lönsamt att löneväxla under 2024 bör du som anställd ha en månadslön på minst 51 000 kronor efter avdraget för löneväxling. Detta för att inte förlora allmän pension och sociala förmåner. 

Läs mer om hur löneväxling fungerar genom att fälla ut infon här:

Bästa tipsen för sparande,pension, bolån och hälsa

Ditt sparande och din pension

Har du koll på ditt sparande? Både på kort och lång sikt, kanske ända till pension? Passa på att se över ditt sparande och gör en årlig check.

Optimera ditt sparande

Att om möjligt spara långsiktigt under både ekonomiska upp- och nedgångar kan bygga ett starkt kapital för dig själv i framtiden. Genom ett månadssparande som får trumma på, månad efter månad, år efter år – även genom tuffare tider – kan även mindre belopp bli till stora kapital med tiden och ränta på ränta-effekten. Ett tips är att skapa ett automatiskt sparande via autogiro varje månad så snart lönen kommer.

Ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring är flexibla lösningar för månadssparande som passar de flesta. Här kan du få hjälp att välja ett sparande som passar dig.

Ett tips är också att anmäla dig till vårt marknadsbrev och placeringsutsikter som vi sänder ut via mejl några gånger per år och som ger dig viktiga insikter om marknaden.

I år höjs skatten på ISK-konton från 0,88% till 1,09%. Här har vi beräknat skattehöjningens faktiska effekt i kronor och ören för olika storlekar på sparkapital och guidar till vilken sparform som kan passa dig.

Se över ditt pensionssparande

Att lönen är viktig vet vi alla. Men ibland behöver vi också påminna oss själva om vår framtida lön – nämligen pensionen. En kvart om året är allt som behövs för att säkra ditt framtida sparande, enligt vår pensionsekonom. Här svarar han på viktiga frågor om pensionen.

Inflationen har gjort att brytpunkten för den statliga inkomstskatten inte ska justeras upp automatiskt i år. Det innebär att fler nu kan löneväxla, vilket är ett förmånligt sätt att pensionsspara lite extra. Din arbetsgivare kan bidra med 6% mer utan extra kostnad och löneväxling kan även bli en fördel skattemässigt. För att det ska vara lönsamt att löneväxla under 2024 bör du som anställd ha en månadslön på minst 51 000 kronor efter avdraget för löneväxling. Läs mer om löneväxling här. 

 

Säkerställ din buffert

Har du ännu inte en buffert för oförutsedda utgifter, så börja där. Vår generella rekommendation är att spara undan två till tre månadslöner efter skatt. Bufferten bör finnas tillgängliga på ett sparkonto, och hos oss får du idag (2024-01-15) 3,65% i ränta på ett sparkonto och mellan 3,90% - 4,20% i sparränta om du placerar dina pengar på 3 månader eller 1 år. Självklart omfattas alla konton av insättningsgarantin. Läs mer om våra sparkonton och se vilket som passar dig.

Självklart gäller insättningsgarantin

Vårt sparkonto och fasträntekonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden för utbetalning inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för insättningar kopplade till vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, erhållet avgångsvederlag och erhållen försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor. För mer information läs mer här.

Ditt bolån

Se över din ränta

Säkerställ att du inte betalar onödigt mycket för ditt boende. Våra låga och transparenta boräntor (som legat under snittet i flera år) var en av sakerna som Privata Affärer uppmärksammade när de utsåg oss till Årets bank 2023. 

Hos oss får alla med samma förutsättningar samma bolåneränta. Ett smidigt alternativ för dig som inte ständigt vill behöva förhandla, och omförhandla, ditt bolån. 

Att flytta ditt bolån till oss är enkelt. Vi hjälper dig såklart med flytten! När man skaffar bolån i Skandia får man en bra bolåneränta över tid. Inte kund än – se vad din bolåneränta skulle bli här!

Din hälsa

Samtidigt som du bygger en bra grund för din framtida ekonomi – se också över att bygga en bra grund för din nuvarande och framtida hälsa.

Har du tjänstepension hos oss via din arbetsgivare så har du tillgång till en hälsoförsäkring, och via den kan du få hjälp och råd för att må bättre via vår Hälsosluss, till exempel med samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering. ​​Här kan du läsa mer och kontakta Hälsoslussen.

Få in vardagsmotionen på jobbet

Fysisk aktivitet gör oss friskare, piggare, mindre stressade och på bättre humör. En bra strategi är att försöka skapa plats för mer rörelse i vardagen. Här är tips från en av Sveriges ledande fysiologer.

Få bättre sömn

Gör 2024 till året som du börjar sova bättre. För hur är det: måste man sova 8 timmar i sträck? Blir man en bättre problemlösare om man sover mer? Det finns många myter om sömn och dess effekter för vår hälsa. Här slår sömnforskaren hål på dem, och ger sina bästa tips.

Stressa mindre 

Att svara direkt på mejl och meddelanden som trillar in, pressa oss lite till, säga ja fast vi menar nej, hoppa över pauser, prioritera bort träningen… känner du igen dig? Trots att vi vet att det inte är optimalt för vår hälsa att stressa, så hamnar vi lätt där. Varför är det så svårt? Vilka är varningssignalerna som du ska ta på allvar och vad kan du göra för att minska stressen? Det reder psykologen ut här. 

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Andra läser om

Se fler nyheter