Gå till innehåll

Avsluta året på topp! 6 tips som gör dig redo för sparåret 2024

Julledigheten är ett perfekt tillfälle att ta en stund för att se över sin ekonomi. Här några saker att tänka på innan årsskiftet, för att optimera ditt sparande och lägga en bra grund inför nästa år!

1. Se över risknivån - tänk långsiktigt

Tid och risknivå är a och o i varje långsiktigt sparande. Tipset är att försöka bortse från läget här och nu och istället lyfta blicken. Det är lätt att svepas med i börsens upp- och nedgångar, men om du hittat en lämplig risknivå för just dig och ditt sparande kan långsiktighet istället prägla portföljen.

Det viktiga med allt sparande är att komma igång – ju förr, desto bättre! Tiden är din bästa vän och med ränta-på-ränta-effekten kan även små summor växa sig stora.

Spara långsiktigt med ett månadssparande - kom igång här!

2. Glöm inte pensionen!

Vi tänker ofta ”halv-långsiktigt” i vårt sparande; vi ska bygga en vinterträdgård, åka på skidresa, renovera köket. Här är det lätt att det riktigt långsiktiga sparandet glöms bort, det vill säga pensionssparandet. Få bättre koll på det med vår pensionskalkylator som tar hänsyn till hela din pension. Förstå hur mycket du bör spara och vilken sparform som passar dina behov bäst.

Se över ditt pensionssparande här

3. Kvitta vinst mot förlust

Om du har aktier och fonder på ett vanligt fondkonto som har gått lite sämre i år kan det vara smart att kvitta vinsterna mot förlusterna. Har du exempelvis gjort en aktievinst men en fondförlust så kan du dra av mellanskillnaden. Då skattar du endast på mellanskillnaden och inte på hela din aktievinst.

När du städar i portföljen kan du samtidigt fundera på om din nästa fond- eller aktieinvestering ska göras i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto (ISK). Då betalar du istället en årlig skatt på värdet av sparandet istället för att betala vinstskatt vid försäljning eller fondbyten, samtidigt höjs nu skatten för ISK från och med 2024, läs mer om det här och se om ISK eller depå passar dig bäst.

4. Rot och rut

Du som har köpt rot- eller rutarbete i slutet av 2023 behöver både tänka på när arbetet betalas och när det utförs. Vill du att avdraget ska räknas på beskattningsåret 2023 måste du betala företaget du anlitat under 2023. Det är alltså när du som kund betalar för arbetet som avgör vilket beskattningsår avdraget räknas på. Läs mer om hur du ska tänka kring rot och rut hos Skatteverket.

5. Överväg att spara med garanti

Har du varit orolig för svängningarna på börsen den sista tiden? Då kan ett sparande med garanti vara något för dig. Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning ger möjlighet att spara långsiktigt där pengarna placeras i allt från mer traditionella aktier och obligationer till spännande startups, miljöteknik, höghastighetståg och solenergi.

Traditionell förvaltning innebär att vi sköter förvaltningen åt dig. Vi placerar ditt kapital och tar ansvar för att dina pengar ska växa på bästa möjliga sätt. Tack vare den så kallade återbäringsräntan fördelas avkastningen jämnare över tiden, så att tillfälliga upp- och nedgångar blir mindre kännbara för dig som kund.

Eftersom man aldrig kan veta vad som händer i framtiden ger sparformen dig även en trygghet i form av en garanti. Du kan alltså aldrig få tillbaka mindre än det garanterade beloppet!

Spara med garanti - läs mer och kom igång här!

6. Bygg en buffert

En buffert till oförutsedda utgifter skapar trygghet hos de flesta. Att ha sin buffert på ett sparkonto utan bindningstid är tryggt och säkert. 

Sätt upp ramarna för din buffert och använd den bara när du verkligen måste. Just nu (19 december 2023) får du en ränta på 3,65%-4,20% hos oss.

Här hittar du fler tips för ditt buffertsparande - och här kan du läsa mer om våra sparkonton och sparräntor och öppna ett sparkonto!

Självklart gäller insättningsgarantin

Vårt sparkonto och fasträntekonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden för utbetalning inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för insättningar kopplade till vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, erhållet avgångsvederlag och erhållen försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor. För mer information läs mer här.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Ett tryggt sparande

När det svänger på börsen kan det vara skönt med ett sparande som ger en jämn utveckling över tid. Kapitalförsäkring inom Skandia Liv är ett tryggt sparande med återbäringsränta och garanti.

Ta reda på mer och börja spara

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter