Professorns tips för att lyckas på jobbet (och samtidigt vara lycklig)
Micael Dahlén är världens första professor i lycka. Här berättar han hur du dramatiskt ökar sannolikheten för att lyckas i arbetslivet – utan att bränna ut dig och långt bortom projektet du jobbar med för stunden. För visst går det att kombinera framgång med långsiktig hållbarhet!
Micael Dahlén pratar lycka när han gästar vår hälsopodd Hur är läget egentligen?. Lyssna på hela samtalet i spelaren ovan.
– Som lyckligast är vi väldigt ofta inför någonting vi ser fram emot. Det är rätt fantastiskt att det går att njuta så mycket inför, att vi kan förlänga den där lyckan till mer än bara när det just händer, det säger Micael Dahlén, ekonomiprofessor, föreläsare, författare – och lyckoforskare, när han gästar vår hälsopodd Hur är läget egentligen?.
Tron och förhoppningen om att det som händer härnäst är ännu lite härligare än det som pågår just nu har hållit oss bokstavligt talat rullande ända sedan vi uppfann hjulet, konstaterar han. Samtidigt är det viktigt att njuta av nuet.
– Vi stressar lätt förbi utan se det lilla och härliga i lyckan, som kan finnas där varje dag. Som att ha ett skönt samtal, ta en kopp kaffe eller en promenad. Vi behöver vara lite mera närvarande, men också bokstavligt sträcka ut det här nuet till att omfamna både lite innan och lite efter, säger Micael.
Fira varje dag
Nyckeln till att leva lite mer i nuet, är att göra någonting nytt. Då finns ingen autopilot som du redan har tränat upp. Det kan vara något så enkelt som att varje morgon välja en ny väg till jobbet eller skolan, säger Micael.
– Det är helt fantastiskt att se vad som händer i medvetandet när man får de nya impulserna, man blir öppen på ett helt annat sätt, säger han.
Ett annat lyckotips är fira lite oftare. Det är ett bra sätt att stanna upp och uppmärksamma här och nu. Att ha som målsättning att fira något litet varje dag på jobbet kan också ge positiva effekter i teamet, som en starkare gemenskap, en starkare samsyn, mera energi, förklarar Micael.
Lyckas eller lycka
När det kommer till jobb och karriär är det skillnad på lycka och att lyckas. Glömmer vi det så kan att lyckas bara bli en prestation som vi stressar över, och har ångest inför, vilket motverkar hela syftet, framhåller Micael.
– Att lyckas tänker vi lätt är slutmålet, och det är det ju inte. Vi ska ju lyckas med någonting för att livet ska bli bättre för oss och för de som vi gör det för. Om vi fokuserar lite mer på lyckan så får vi den här energin som ökar sannolikheten att lyckas. Och det gör oss också mer hållbara så att vi kan fortsätta bortom det här projektet, bortom det här målet som vi jobbar med just nu, utan att bli utbrända – så att vi kan lyckas igen och igen och igen.
Det är också viktigt att komma ihåg kopplingen kropp och huvud, att de båda påverkar varandra. Goda sömn-, mat- och motionsvanor gör att vi i genomsnitt mår lite bättre.
– Alla vet vi om att kroppen är viktig, men vi har en tendens att glömma bort det. Vi får inte underskatta betydelsen av att underhålla den här farkosten som vi ska ta oss igenom livet med, och som ska få oss att upptäcka och uppleva så mycket.
Micaels 3 bästa lyckotips
1. ”Fjutträna”
Motion är viktigt för välbefinnandet. Gör någonting, vad som helst, här och nu, som får upp pulsen.
2. Fira!
Ha som ett mål att fira varje dag, vad det än är. Det gör hela dagen härligare.
3. Unna dig
Gör någonting härligt, vad som helst, utan anledning – bara för att det känns bra.
Lyssna på hela samtalet med Micael Dahlén i vår hälsopodd Hur är läget egentligen?
Hälsoslussen
Få hjälp och råd för att må bättre. Du kan till exempel få hjälp med samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering.
Du kan kontakta Hälsoslussen alla dagar.
Andra läser också om
Så undviker du att medarbetare går in i väggen – psykologens råd
Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, ... Läs mer
Få trygghet och stöd med Tillval Cancervård
Nu kan du som företagskund komplettera din vårdförsäkring med Tillval Cancervård. Ett bra komplement som ger trygghet ... Läs mer
Ny rapport: Förebyggande arbete allt viktigare när psykisk ohälsa ökar
Vår nya rapport visar att andelen långtidssjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökar i Sverige. Särskilt inom ... Läs mer