Handelshögskolans rektor: 4 egenskaper som kommer vara viktiga i framtiden
Vad krävs för att vara relevant i karriären? Hur kan vi tävla med maskinerna? Vilket mindset och vilken kompetens behövs för att göra karriär och samtidigt främja välbefinnande både för sig själv och andra? Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan och professor i företagsekonomi listar fyra viktiga egenskaper för framgång i framtiden.
Lyssna på Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan, i vår sparpodd En påse pengar i klippet ovan.
I takt med att artificiell intelligens blir allt smartare kan det kännas som att vi tävlar mer och mer med maskinerna. Men målet är att gå armkrok med tekniken, inte i dess ledband, det säger Lars Strannegård i vår sparpodd En påse pengar (lyssna här).
– Artificiell intelligens får man komma ihåg, det handlar ingenting om intelligens, utan det är ju bara meningar eller bilder som är arrangerade på ett sätt som verkar sannolikt, säger han.
Maskiner är dåliga på mänskliga aspekter, som att känna saker och att vara kreativ, konstaterar Lars. För att lyckas i karriären i framtiden gäller dels att skaffa sig kunskap genom att studera. Dessutom behöver man utveckla egenskaper som kompletterar den nya tekniken, som att vara reflekterande, empatisk och entreprenöriell.
”Ingenting är omöjligt”
Lars framhåller också vikten av att ha en sorts flexibilitet i synen på sitt yrkesliv. Det går att byta karriär, och det är något som även kan vara värdefullt för näringslivet och samhället i stort, säger han. Där kan man antingen ha en långsiktig plan – eller kasta sig ut och testa.
– Och det är ingenting som är farligt, utan det är någonting som kan vara väldigt bra. Ingenting är kört. Ingenting är omöjligt. Det går att byta bana, säger han.
Dessutom understryker han vikten av personlig utveckling. Att utmana sig själv genom att utforska det okända eller det obekväma kan ofta ge god effekt.
– Det går att utveckla sig själv i väldigt hög utsträckning. Jag tycker att man ska exponera sig själv för saker som man kanske känner sig lite obekväm med, som man inte riktigt är van vid, säger Lars.
Detta kan inkludera allt från att prova långfärdsskridskor till att besöka en konstutställning – att göra aktiviteter utanför din komfortzon.
– Exponera dig för saker som triggar dig kroppsligt och själsligt. Det ger väldigt ofta effekter som är ganska makalösa, konstaterar Lars.
4 egenskaper du behöver i framtiden enligt Lars Strannegård
1. Du behöver ha en grund av vetenskapliga fakta och kunskap.
– Man måste ha en resonansbotten av kunskaper, som man måste plugga väldigt mycket för att få, säger Lars.
2. Du behöver vara reflekterande.
– Maskinerna är helt värdelösa på att tänka efter: Vad är viktigt för mig? Var kommer mina kunskaper ifrån? Vad gör att jag fattar de beslut som jag gör? säger Lars.
3. Du behöver vara empatisk.
– Det är en kompetens som blir viktigare och viktigare i framtiden. Man kan träna upp sin empati, till exempel genom högkvalitativ litteratur eller konst, säger Lars.
4. Du behöver ha ett entreprenöriellt förhållningssätt.
– Inte så att man behöver starta ett eget bolag nödvändigtvis. Utan att man helt enkelt agerar och gör någonting, och inte accepterar att saker och ting ser ut som de gör, säger Lars.
Lyssna på hela poddavsnittet med Lars– och prenumerera gärna på vår ekonomipodd En påse pengar så att du inte missar nästa spännande avsnitt. Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten
Tips! Du vet väl att vi också har en hälsopodd: Hur är läget egentligen?
Vad kan ett månadssparande i fonder ge?
Andra läser om
Nu sänks skatten på ditt sparande – så påverkas du
Regeringen meddelade nyligen ett förslag att skatten på investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar ska sänkas ... Läs mer
Tid slår tajming – är börsen en “drama queen”?
Vad händer med börsen efter senaste tidens turbulens? Hur ska jag tänka framåt med mitt sparande? Kan marknaden ... Läs mer
Placeringsutsikter september 2024: Räntesänkningar i sikte
Kraftiga räntesänkningar förväntas under hösten och vintern. Men osäkerheten kring den amerikanska ekonomin och ... Läs mer