Misstag att undvika när du ska gå i pension
Genom att optimera pensionsuttagen kan dina totala inkomster under din pensionstid öka. Vår pensionsekonom Mattias Munter berättar hur du kan undvika de tre vanligaste misstagen när du planerar hur du ska ta ut din pension.

Sverige har Europas, om inte världens, friskaste seniorer. En 70-åring i dag har enligt långtidsforskning på Göteborgs universitet samma hälsostatus som en 50-åring hade på 1970-talet. Så fantastisk har hälsoutvecklingen varit.
Men utvecklingen gör också att pensionspengarna ska räcka i fler år vilket kan ge tusentals kronor mindre i plånboken varje månad för den som väljer att pensionera sig innan riktåldern*. Det visar vår rapport "Pensionsåldersdilemmat".
När kan man gå i pension?
– Att jobba till riktåldern har precis som eget sparande en tveklöst positiv effekt på pensionerna. Därför blir det viktigt att ge sig själv de bästa förutsättningarna för ett långt arbetsliv samtidigt som ett sparande ger en ekonomisk krockkudde för oförutsedda karriärsstopp, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.
Det finns några vanliga fällor många går i när de närmar sig pensionsåldern och ska planera pensionsuttagen. Fällor som i många fall kan undvikas.
Hur mycket förlorar man på att gå i pension vid 63?
– För varje år som du tidigarelägger din pension minskar din framtida pensionsinkomst med belopp som kan bli betydelsefulla, säger Mattias. Pensionsmyndigheten har räknat ut att varje extra arbetsår efter 65 års ålder kan ge ca 7–8 % högre allmän pension. För resten av livet. Läs mer om att gå i pension vid 65 eller 67.
Men det är inte bara ekonomiska aspekter som ska värderas när vi pratar om pensionen. Att gå i förtid kan vara ett härligt beslut för livskvaliteten, t.ex. om du har en partner som är äldre och ni vill dela tiden tillsammans. När du kan gå i pension är givetvis individuellt och varierar från person till person.
Ta ut pension - de vanligaste fällorna
Fälla 1: För låg risk
För det första ska man inte sänka placeringsrisken för mycket och för tidigt. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen eller mer.
– Självklart ska man inte spekulera vilt med sitt pensionskapital, men det kan vara klokt att ha kvar ett ben på aktiemarknaden även under utbetalningstiden. Det blir samtidigt själva förutsättningen för stigande pensionsutbetalningar som åtminstone kan hänga med prisutvecklingen för allt roligt man vill göra som pensionär, säger Mattias.
Fälla 2: För snabbt uttag
För det andra glömmer många att planera för ett långt och aktivt liv. De tittar kanske på hur länge släktingar från tidigare generationer levt och planerar utifrån det.
– Många underskattar hur många år man ska leva livet som pensionär och tar ut stora delar av pensionen på väldigt kort tid, säger Mattias.
Den allmänna pensionen betalas ut resten av livet men för tjänstepension och privata pensioner finns ofta möjligheten att ta ut pensionssparandet på så kort tid som fem år.
– Här finns en uppenbar risk att lockas av en hög pension under ett fåtal år för att sedan upptäcka att bara den allmänna pensionen finns kvar att leva på. För de flesta kommer den delen att motsvara mindre än hälften av lönen man hade när man slutade jobba vilket inte är mycket att leva livet för som pensionär, säger Mattias.
Fälla 3: Onödigt hög skatt
Ett tredje fälla du om möjligt bör undvika är skatterelaterad.
– Att ta ut pensionskapitalet på kort tid kan också leda till onödigt hög inkomstskatt. Att ta ut pensionen i rätt tidpunkt och planera för ett långt och aktivt liv gör också att skattetrycket blir bättre fördelat över tiden som pensionär, säger Mattias.
*Riktålder är den pensionsålder som rekommenderas för att varje årskull ska ta hänsyn till den ökande medellivslängden.
Bra saker att tänka på
Skaffa överblick
Det gäller att få koll på hela pusslet: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Efter ett yrkesliv kan man ha tjänstepension hos flera olika pensionsbolag. Om du har din pension samlad på ett ställe blir det enklare att få en överblick både på placeringarna och utbetalningar. Idag är det enklare än någonsin att samla sitt pensionskapital för den som vill.
Din pension påverkas av bland annat pensionsålder, utbetalningstid och efterlevandeskydd. I vår guide kan du, som är anställd, egenföretagare eller redan pensionär, få ett hum om hur stora delar det handlar om – och få hjälp till nästa steg.
Läs också: Pensionsvalen att ha koll på – innan du går i pension
Kraften i att jobba längre
Du som börjat planera för att gå i pension och inte är nöjd med pensionsnivån kan fundera på om det finns annat sparande eller tillgångar som du kan använda för att komplettera pensionen. Om inte kvarstår alltid alternativet att försöka stanna kvar på arbetsmarknaden. I vår rapport ”Pensionsåldersdilemmat” visar vi på kraften i att jobba något år extra. Det kan handla om tusentals kronor extra i pension varje månad.
Läs också: Jobba längre eller spara mer – vad tjänar du mest på?
Tänk på
En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.
Andra läser om

Allt du behöver veta om löneväxling
Löneväxling till tjänstepension är en förmån många har dålig kunskap om – men som långsiktigt kan ha stor påverkan på ... Läs mer

Vad händer med pensionen när man dör?
Att förstå vad som händer med pensionssparandet vid dödsfall är viktigt för att kunna trygga ekonomin för efterlevande. ... Läs mer

Ny rapport: Så har tidigare kriser påverkat pensioner
Den globala handelskrisen har skapat osäkerhet på världens börser och väckt oro bland svenska pensionssparare. Men ... Läs mer

Så hanterar du börsoron – experternas bästa tips
De senaste tidens turbulens på finansmarknaderna väcker frågor om hur privatekonomin påverkas. Vad kan man själv göra ... Läs mer

Skandia Liv ger dig långsiktig trygghet
Under den senaste månaden har USA kraftigt lagt om sin tullpolitik, vilket väcker oro för en eskalerande ... Läs mer
Andra läser om

Svenska kronan lyfter – så påverkas ditt sparande
Samtidigt som världens börser visat tecken på återhämtning har den svenska kronan stärkts rejält. Det innebär både en ... Läs mer

Global oro, återhämtning och starkare krona – hur påverkas portföljen?
De globala marknaderna fortsätter att präglas av osäkerhet men återhämtningen på världens börser under maj månad var ... Läs mer

Skandias pensionskapital har förbättrat folkhälsan – och gett god avkastning
Världens första hälsoobligation mot typ 2-diabetes når målen – hundratals patienter har genom ett förebyggande ... Läs mer