Gå till innehåll

Checklista: Så kan du få en starkare ekonomi 2023 – 4 steg att se över

Ökade matkostnader, stigande elpris och skakig börs... men också ett toppenläge att månadsspara om du har möjlighet, säger sparproffset Andra Farhad. Här ger hon och vår pensionsekonom Mattias Munter sina 4 bästa tips för att du ska få en starkare ekonomi nu. 

Vi befinner oss i en skakig tid ekonomiskt, eller som sparproffset Andra ”Börshajen” Farhad sammanfattade läget under ett sparevent hos oss nyligen: 

– Min kvarg betalar jag 55 kronor för nu i stället för 27, som den kostade för bara några månader sen. Min portfölj har gått upp och ner, och som värst låg den back 40 procent.

Tänk långsiktigt

Har du mölighet är det trots allt enligt Andra ”ett toppenläge” att försöka fortsätta månadsspara nu (eller börja, om du inte är igång än).  

– Man ska sälja när det är dyrt, och köpa när det är billigt – inte tvärtom. Även om det är skakigt nu så lönar det sig över tid, säger hon och tillägger att det gäller att tänka långsiktigt: 

– Ju mer kortsiktigt man blir i sitt sparande desto högre blir risken, men är du långsiktig blir risken mycket lägre. Historiskt har marknaden alltid gått upp över tid. Gå in med rätt förväntningar.

Jämna ut svängningarna

Vår pensionsekonom Mattias Munter håller med: 

– Det är alltid ett bra tillfälle att börja spara långsiktigt. Månadssparandet gäller det att låta trumma på, månad efter månad, år efter år – även i tuffare tider. Genom att du köper regelbundet vid olika tillfällen bygger du upp ett kapital samtidigt som du jämnar ut börssvängningar över tid, säger han.  

Se här vad ett månadssparande kan ge dig, och kom igång med ett sparande redan idag 

Checklista: Här är Andras och Mattias 4 steg för att maxa din ekonomi nu 

✔️ Se till att ha en buffert

Skapa trygghet genom att spara ihop till en buffert, om du inte har en redan. Hur stor den ska vara beror på din situation och vilka utgifter som kan dyka upp för dig – bor du hyresrätt eller i hus, har du familj, är du företagare? Tre månadslöner är en bra utgångspunkt för de flesta. 

Vi fick nyligen utmärkelsen "Årets sparkonto" av Privata affärer, och vi har höjt räntan på vårt sparkonto – läs mer och öppna konto här, och på vårt fasträntekonto – läs mer och öppna konto här!

Självklart gäller insättningsgarantin

Vårt sparkonto och fasträntekonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden för utbetalning inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för insättningar kopplade till vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, erhållet avgångsvederlag och erhållen försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor. För mer information läs mer här.

✔️ Se över dina eventuella bolån 

Har du bolån är det viktigt att se över din ränta för att säkerställa att du inte betalar onödigt mycket för ditt boende.  

Vårt bolån har en av marknadens lägsta bolåneräntor där du slipper jobbiga förhandlingar, omförhandlingar och hårda helkundskrav. Se vilken ränta du kan få hos oss här 

✔️ Riskjustera din portfölj utifrån marknadsläget 

Vilken risknivå vill du ha för din portfölj och hur ser din fördelning ut idag, till exempel mellan aktier/räntor eller olika regioner. Att regelbundet köpa det som blivit lite billigare och sälja det som blivit lite dyrare är klokt över tid, för att ta kontroll över risknivån på portföljen. 

Har du varit orolig för svängningarna på börsen den sista tiden så kan ett sparande med garanti i Skandia Liv (traditionell förvaltning) vara något för dig. Då sköter vi förvaltningen och ger dig även en trygghet i form av en garanti, du kan aldrig få tillbaka mindre än det garanterade beloppet! Spara med garanti - läs mer och kom igång här

✔️ Prioritera månadssparandet 

Månadssparandet som trummar på månad efter månad, år efter år bygger ett större kapital över tid och jämnar ut börssvängningar. Fördelen med att månadsspara är att även mindre belopp kan bli till stora kapital med tiden och ränta på ränta-effekten.  

Spana in hur effekten kan bli i här, och få hjälp att välja rätt sparande för dig 

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter