Gå till innehåll

65+: Så påverkar nedgången din pension

Flera tusenlappar mindre i månaden – så stor kan pensionseffekten av den nuvarande ekonomiska krisen bli. Men hur påverkas pensionen för dig som är över 65 år? Här reder vi ut och ger råd för hur du kan tänka framåt.

I snitt 2 000 kronor mindre i månaden – så påverkar dagens ekonomiska kris de framtida pensionerna. Det visar vår nya rapport där vi räknat på effekten för fyra olika generationer.

Värst drabbas den yngsta generationen, 90-talisterna, som enligt beräkningarna kan tappa hela 3200 kronor per månad. 

– Under de fyra senaste åren har samhället, ekonomin och vi som individer påverkats av yttre faktorer i en omfattning som de flesta av oss aldrig tidigare upplevt, säger vår pensionsekonom Mattias Munter och tillägger:

– Konjunkturinstitutet spår som en konsekvens att vi snart kan vara tillbaka på motsvarande 2014 års lönenivåer, vilket innebär åtta, nio år av förlorad löneutveckling. Inte nog med att vi fått högre kostnader i vardagen, det gräver också hål i de framtida pensionerna vilket vår rapport visar.

Gå ganska obemärkt förbi

För dig som redan gått i pension kan dock kortsiktig börsturbulens faktiskt gå ganska obemärkt förbi, enligt Mattias.

– I första hand kan det leda till att pensionsutbetalningarna inte höjs de närmaste åren. En sämre inkomstutveckling i Sverige kan dock leda till lägre allmän pension framöver, säger han och tillägger:

– För de flesta kommer det snarare att handla om ökade kostnader för el, drivmedel, mat med mera vilket kommer att bli kännbart för alla hushåll, men beroende på hur stor del av just din pension som är kopplad till börsen så ökar förstås risken för en skakigare resa för utbetalningarna. Det kan vara värt att påminna om att utbetalningarnas storlek normalt bestäms en gång per år.

Vanligt misstag

Ett vanligt misstag många gör är att sänka risken för mycket och för tidigt i den delen av sitt pensionssparande man kan styra själv över. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen.

– Självklart ska du inte spekulera vilt med ditt pensionskapital. Men det kan ofta vara klokt att ha kvar ett ben på aktiemarknaden även under utbetalningstiden. Det blir samtidigt grundförutsättningen för stigande pensionsutbetalningar som åtminstone kan ge chansen att hänga med prisutvecklingen för allt roligt man vill göra som pensionär.

Tre snabba: 

  1. Se över risknivån i de pensionsdelar du själv kan styra över. 
  2. Våga ha kvar en fot i aktiemarknaden, då pensionspengarna ska räcka resten av livet. 
  3. Läs fler tips till dig som gått i pension här!

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter