Gå till innehåll

60-talist: Så kan du "krissäkra" din pension – och vinna tusenlappar

Flera tusenlappar mindre i månaden – så stor kan pensionseffekten av den nuvarande ekonomiska krisen bli. Som 60-talist får du enligt våra beräkningar räkna med ett rejält tapp. Men det finns sätt att ”krissäkra” din pension. Så här gör du.

I snitt 2 000 kronor mindre i månaden – så påverkar dagens ekonomiska kris de framtida pensionerna. Det visar vår nya rapport där vi räknat på effekten för fyra olika generationer.

Värst drabbas den yngsta generationen, 90-talisterna, som enligt beräkningarna kan tappa hela 3200 kronor per månad. Som 60-talister kan du samtidigt få räkna med 850 kronor mindre i månaden.

– Under de fyra senaste åren har samhället, ekonomin och vi som individer påverkats av yttre faktorer i en omfattning som de flesta av oss aldrig tidigare upplevt, säger vår pensionsekonom Mattias Munter och tillägger:

– Konjunkturinstitutet spår som en konsekvens att vi snart kan vara tillbaka på motsvarande 2014 års lönenivåer, vilket innebär åtta, nio år av förlorad löneutveckling. Inte nog med att vi fått högre kostnader i vardagen, det gräver också hål i de framtida pensionerna vilket vår rapport visar.

Går att kompensera

Så, vilka verktyg finns då för att hantera situationen?

– Spara mer eller jobba längre, det är alternativen som finns, konstaterar Mattias.

Att jobba ett extra arbetsår på deltid 75 procent, skulle för dig som 60-talist innebära att du kan landa på totalt 1 900 kronor mer i pension per månad. Ett privat pensionssparande på 1 600 kr per månad med start 2023 skulle innebära att du kan minska den negativa effekten, men inte helt, och få 150 kronor mindre i månaden. 

– Kraften i att jobba längre är enorm och kan kompensera i alla våra scenarier. Men det är samtidigt svårt att veta om man kan, får eller orkar jobba längre om man så behöver, säger Mattias och tillägger:

– Jag rekommenderar därför alla att spara åtminstone lite pengar till sin pension varje månad för att på så vis ge sig själv en större flexibilitet och trygghet när pensionen närmar sig.

Regelbundet månadssparande i både upp- och nedgång med en väl anpassad risknivå är bäst för de flesta. Kom igång med ett månadssparande här - och se vad det kan ge!

Genomsnittlig anställd privat sektor 

Så påverkas pensionen av den senaste ekonomiska krisen 

Effekten om individen arbetar ett extra år (75%) efter riktåldern 

Effekten om individen privatsparar 1 600 kr/mån från 2023 

60-talisten 

-850 kr/mån (-3%) 

+1 900 kr/mån 

-150 kr/mån 

70-talisten 

-1 750 kr/mån (-4%) 

+1 800 kr/mån  

+350 kr/mån 

80-talisten 

-2 300 kr/mån (-5%) 

+1 200 kr/mån 

+1 800 kr/mån 

90-talisten 

-3 200 kr/mån (-7%) 

+/- 0 kr/mån 

+3 100 kr/mån 

Mattias 3 snabba till dig som 60-talist:

  1. Skaffa helhetsbild över din pension, enklast via minPension.se.  

  2. Se över risknivån i de delar som är kopplade till börsen. 

  3. Spara och planera för ett långt och aktivt liv som pensionär.  

Planerar du att gå i pension om 5–10 år? Perfekt! Vi har listat 5 områden som påverkar din pension och hjälper dig att skapa de bästa förutsättningarna för din framtid.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter