Gå till innehåll

Vår bolåneexpert reder ut: 6 frågor och svar om boräntorna

Vad händer med boräntorna framåt? Kommer det bli svårare att få bolån nu? Hur förhandlar jag fram den lägsta räntan? Hur kan jag skapa en tryggare boendeekonomi – vad är INTE försent att göra? Ska jag välja rörlig eller bunden ränta? Finns det några ljusglimtar? Här är svaren.

Elly Lorentzon är bolåneexpert hos oss på Skandia. Här ger hon svar på några vanliga funderingar om bolån just nu.

1. Vad händer med boräntorna framåt?

– Det vi ser är att Riksbankens styrränta kommer att fortsätta höjas under det närmaste halvåret från nuvarande 1,75%. Prognosen just nu är att styrräntan når 2,5% till nästa vår. Vad som händer därefter är svårt att sia om, det beror främst på inflationstakten. Jag tycker man gör klokast i att räkna med en bolåneränta om 4–5%, sedan får man vara glad om det inte blir så.

2. Kommer det bli svårare att få bolån nu?

– När jag och mina kollegor handlägger en bolåneansökan räknar vi alltid med att kunden ska klara en högre ränta än den som gäller där och då. Det kan bli aktuellt för oss att räkna med en något högre kalkylränta i framtiden, men inte i nuläget. Vi följer utvecklingen noga. Vår utgångspunkt är att alltid försöka räkna med så verklighetsnära kostnader som möjligt. Jag vill att våra kunder ska känna sig trygga idag och i framtiden.

3. Hur förhandlar jag fram den lägsta räntan?

– Hos de flesta banker måste du vara en duktig förhandlare för att få en bra ränta. Men hos oss på Skandia kan du inte pruta på räntan. Vi tycker inte att din ränta ska avgöras av hur bra du är på att förhandla. Har du och din granne samma förutsättningar ska ni ha samma ränta, det tycker vi är en självklarhet!

– Vi har en transparent prismodell och våra kunder kan känna sig trygga med att alltid få en konkurrenskraftig ränta. I oroliga tider som dessa tror jag också att många känner trygghet i att slippa kontakta sin bank när ett lån ska omförhandlas för att säkerställa att man fortsatt får ett bra pris.

Räkna på vilken ränta vi kan erbjuda dig i vår bolånekalkyl.

4. Hur kan jag skapa en tryggare boendeekonomi? Vad är INTE försent att göra nu?

– Det är aldrig för sent att börja spara! Givetvis har de flesta mindre marginaler i sin privatekonomi just nu. Mitt råd är ändå att göra en hushållsbudget för att se om det kan finnas poster som man kan spara in på för att få utrymme att påbörja, eller utöka, ett månadssparande till en buffert. Det tryggar dig som kund när det oförutsedda händer, om det så är ökade räntekostnader eller högre levnadsomkostnader.

5. Ska jag välja rörlig eller bunden ränta?

– För ett halvår sedan valde majoriteten av våra nya låntagare bunden ränta, nu är det tvärtom så att de flesta väljer att inte binda sina lån. De flesta kunder verkar med andra ord inte tycka att det är rätt beslut att binda sin ränta just nu. Det kan givetvis vara sant men fortfarande är det viktigt att se till sin egen plånbok. Har man små marginaler för kostnadsökningar kan det vara skönt att binda i alla fall en del av sitt bolån för att veta vad man ska betala varje månad.

Läs mer om hur våra kunder väljer att binda sina bolån.

6. Ser du några ljusglimtar?

– Jag är positiv och tror att vi kommer få bukt med inflationen på lite sikt. Men även om räntorna stabiliseras och även sänks i framtiden, så kanske man ändå ska räkna med ett annat ränteläge än det som vi har sett de senaste åren.

Läs också: Viktiga saker att tänka på när räntorna höjs

 

Allt fler hittar till Skandias bolån och vår transparenta prismodell med en av marknadens lägsta bolåneräntor. Att flytta ditt bolån till oss är enkelt. Vi hjälper dig såklart med flytten! Inte kund än - se vad din ränta skulle bli här!

Bolånekalkyl – se din ränta direkt


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din ränta beror på

  • Hur mycket du lånar 
  • Bostadens värde
  • Om du har tjänstepension hos oss
  • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

  • Räntebelopp
    Amortering (minst %,  kr)
    kr

    Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

    Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

    Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

    Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

    kr

    Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


    • Total månadskostnad
    • Skatteavdrag
    • Efter skatteavdrag

* Effektiv ränta 1,29 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,28 % motsvarar en effektiv ränta på 1,29 %. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Fler nyheter