Gå till innehåll

Rivstarta hösten - Så bygger ni pepp, ökar hälsan och behåller talangerna

Forskningen är tydlig – vänlighet och samhörighet på jobbet gör underverk för individer och företag. Här är tre nycklar till att bygga en stark kultur och skapa ännu bättre förutsättningar för en produktiv, kreativ och lönsam höst. 

En kvinna och en man på arbetsplatsen

Det finns starkt forskningsstöd för att vår sociala hälsa är viktig inte bara för att vi ska må bra både mentalt och fysiskt, utan även för att vi ska jobba bra tillsammans.

Goda relationer är bland det viktigaste för vår lycka, vår fysiska hälsa och fungerar som en mental krockkudde i svåra utmaningar.

Det här lyfte Katarina Blom, legitimerad psykolog och författare till boken Tillsammanseffekten, i vårt webinar "Hållbar hälsa i en ny hybridvärld" där hon och flera andra experter delade spaningar och insikter för att skapa hållbar hälsa på jobbet (se det här).

Goda relationer gör oss mer motståndskraftiga att hantera svåra förändringar. Vilket kanske behövs mer än någonsin just nu.

Ohövlighet, att människor inte är trevliga mot oss, minskar hur mycket vi anstränger oss på jobbet, vi tappar arbetstid för att oroa oss, engagemanget för organisationen minskar - och vi börjar se oss om efter ett nytt jobb. Trivs vi inte socialt får vi även ett stresspåslag i kroppen. Eller, omvänt: Att människor INTE är otrevliga ökar vår trivsel, vår hälsa, och vår produktivitet.

I en tid när kampen om talangerna hårdnar gör en stärkt teamkänsla det lättare att både attrahera och behålla dem. 

Så bygg grunden för en riktigt bra höst – genom att satsa på de sociala relationerna och öva på psykologisk trygghet.

Stärk teamet - öva på psykologisk trygghet

Katarina framhöll vikten av att träna på psykologisk trygghet i teamet. Det handlar om att ge utrymme för att lära av varandra, välkomna att ställa många frågor och att dela misstag eller berätta vad vi har det tufft med. 

Det här är något som inte alltid är lätt att få till men som vi kan träna på.

Det gäller att etablera rutiner och metoder för återkoppling mellan kollegorna. Där ni har möjlighet att ställa dumma frågor, berätta vad som är tufft just nu, erbjuda varandra hjälp och ge beröm. 

Kartlägg gärna under en vecka vad du gör som stärker den psykologiska tryggheten i teamet:

  • Vad har du lärt dig under dagen?
  • Finns det något som du kämpar med som du delat med dig av?
  • Har du gett någon beröm?
  • Har du vågat ställa en fråga fast du var rädd att den var dum?
  • Har du erbjudit hjälp till andra?

Diskutera i gruppen:

  • När under en vecka har ni tid för att lära er av varandra?
  • När berömmer ni varandra? Har ni några rutiner för att uppmärskamma varandras goda insatser?
  • När ställer ni alla frågor? Kan ni ha en "dumma frågor"-runda när alla får lufta frågorna man sitter inne med?
  • När ber ni om hjälp?
  • När får ni chansen att berätta vad ni kämpar med?

Se upp för att tänka att det här tar för mycket tid och prioritera bort det för ett fokus på att leverera – i längden ger det faktiskt mer än vad det tar. 

Var heller inte rädd att börja i det lilla: man har också sett i studier att även små sociala interaktioner ger ett återhämtande påslag för oss.

Få ett friskare företag

Vi är ensamma i Sverige om vår Hälsokedja – försäkringar och kompletterande tjänster som bidrar till friskare medarbetare och ökad lönsamhet.

Det här får du hos oss

Hälsoslussen

Har dina medarbetare vårdförsäkring eller hälso­försäkring via jobbet hos oss? Då kan de få hjälp och råd att må bättre, till exempel genom samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering.

Till Hälsoslussen

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet