Gå till innehåll

Plus 65: Så påverkas din pension av turbulensen just nu - tipsen till dig

Svajiga aktiemarknader, ökad inflation, energikris - hur påverkar allt detta pensionen för dig som är över 65 år? Här reder vi ut och ger råd för hur du kan tänka framåt.

Händer bygger pyramid med klossar

Det har inte varit någon brist på utmaningar för ekonomin under 2022. Det finns även en risk att det blir sämre innan det blir bättre. Hur påverkar detta pensionssparandet?

– Många känner oro. Det är förståeligt. Vi har sett stor turbulens på världens aktiemarknader. Det är lätt att drabbas av oro och börja sälja när det skakar på börsen. Att försöka tajma marknaden är dock en strategi som oftast resulterar i känslan av att man som en hund jagar sin egen svans. Det är långsiktigheten och att hålla fast vid en klok strategi som betalar sig när vi pratar om sparande, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Gå ganska obemärkt förbi

För dig som redan gått i pension kan kortsiktig börsturbulens faktiskt gå ganska obemärkt förbi, enligt Mattias.

– I första hand kan det leda till att pensionsutbetalningarna inte höjs de närmaste åren. En sämre inkomstutveckling i Sverige kan dock leda till lägre allmän pension framöver, säger han och tillägger:

– För de flesta kommer hösten och vintern snarare att handla om ökade kostnader för el, drivmedel, mat med mera vilket kommer att bli kännbart för alla hushåll, men beroende på hur stor del av just din pension som är kopplad till börsen så ökar förstås risken för en skakigare resa för utbetalningarna. Det kan vara värt att påminna om att utbetalningarnas storlek normalt bestäms en gång per år.

Möjligheter för långsiktiga

Det mesta pekar på att inflationen toppar under vintern och gradvis sjunker tillbaka under nästa år. På kort sikt kan det bli stundtals oroligt på aktiemarknaderna under hösten och vintern. Det rapporterar vi i våra senaste Placeringsutsikter

– Det här skapar även möjligheter för den långsiktige. Där gäller det att utnyttja nedgången. Om vårt huvudscenario infrias så innebär det att det är nu som man ska hålla i sitt regelbundna sparande om man fortfarande har ett, och om utrymme finns, säger vår ekonom Johan Lundqvist.

Vanligt misstag

Ett vanligt misstag många gör är att sänka risken för mycket och för tidigt i den delen av sitt pensionssparande man kan styra själv över. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen.

– Självklart ska du inte spekulera vilt med ditt pensionskapital. Men det kan ofta vara klokt att ha kvar ett ben på aktiemarknaden även under utbetalningstiden. Det blir samtidigt grundförutsättningen för stigande pensionsutbetalningar som åtminstone kan ge chansen att hänga med prisutvecklingen för allt roligt man vill göra som pensionär.

Tre snabba: 

  1. Se över risknivån i de pensionsdelar du själv kan styra över. 
  2. Våga ha kvar en fot i aktiemarknaden, då pensionspengarna ska räcka resten av livet. 
  3. Läs fler tips till dig som gått i pension här!

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Andra läser om

Se fler nyheter