Gå till innehåll

Superentreprenören: Gör ett årsbokslut – och nå dina mål

Ola Lauritzson är en av Sveriges främste hälsoentreprenörer. Här avslöjar han en hemlighet bakom framgången, och ger fyra bonustips till dig som företagare.

Han myntade begreppet GI-metoden, har gett ut 20 böcker och startat ett flertal företag, som GI viktkoll och GI-boxen. Han har varit tv-kock i TV4 och var med i Den hemliga miljardären i Kanal 5. Dessutom har han arbetat med börsintroduktioner, innovation och som investerare.

Ola Lauritzson har inte bara ett gediget cv, han hade också många tips i rockärmen när han gästade vår podd En påse pengar, där pratade han aktier, sparande, pension och självklart entreprenörskap.

Gör årsbokslut

En hemlighet bakom framgången är att han varje år gör ett personligt årsbokslut. En vana som han har hållit i de senaste 20 åren.

– Det här rekommenderar jag alla att göra. Det ger mål framåt och du tydliggör för dig själv i vilken riktning du är på väg. Jag tror det ger mening med livet, säger han.

Blicka bakåt - och framåt

Ola slår sig ner vid nyår varje år. Första steget blir då att läsa igenom och reflektera över det han skrev året innan. Vilka målsättningar var det han ville uppnå under det år som precis gått? Vilka av dessa lyckades han uppfylla och vilka nådde han inte – och varför blev det så?

– Sen tittar jag framåt, och funderar på vad som är viktigt för mig just nu, vad vill jag satsa på? Det kan till exempel vara inom företagande eller privatekonomi, säger han.

Flera fördelar

Fördelarna med att göra ett årsbokslut är otaliga, konstaterar Ola:

– Årsbokslutet är roligt att skriva och roligt att ha som ett tidsdokument. Vad var viktigt för mig för 20 år sedan? Vad kommer vara viktigt för mig framöver? Det ger också mening och mål framåt.

Genom att göra ett årsbokslut får du koll på vart du vill – och då kan du även tillåta dig att göra medvetna avstickare från den tänkta banan.

– Jag tror mycket på att om du skriver ner vart du vill så tydliggör du det för dig själv. Det är som när du är ute och springer, du kan unna dig att ta lite andra stigar när du vet i vilken riktning du är på väg.

Personlig balansräkning

Ola gör också en balansräkning över sina ekonomiska tillgångar, även det är något som han rekommenderar alla att göra.

– Där kan man lägga in pensionsbiten, sitt sparande, en fastighet om man har det för att få en klassisk balansräkning med tillgångar och skulder. Det är en väldigt nyttig övning.

Krascher och lärdomar

Olas bana har inte bara kantats av framgångar.

– Jag har upplevt ett antal krascher i affärslivet. Vissa saker har jag tagit med mig och lärt mig den hårda vägen, säger han.

Det här delade han också med sig av när han gästade vår podd.

Hör fler av Olas erfarenheter, lärdomar och tips – i vår podd:

Leta upp avsnitt nummer 34!

Lyssna på Spotify  > Lyssna på Podcaster  > Lyssna här på sajten

Här är ytterligare 4 entreprenörstips från Ola i podden

1. Dela affärsidén tidigt – våga be om hjälp

Var inte rädd för att andra ska stjäla din idé. Framgång sitter sällan i idén utan i genomförandet och kraften att få saker att hända. Så våga be om hjälp tidigt – involvera andra i skapandet, ta in feedback och få idén att växa fram.

2. Tänk på ägarstrukturen

Var noga med vilka ägare du har med dig i båten – kan du hålla dem i handen när det börjar blåsa? Du behöver starka ägare som är ”comittade” även när det inte går bra.

3. Håll koll på likviditeten

Förstå den ekonomiska anatomin – intäkter, kostnader, likviditet.

4. Var proaktiv kring finansiering

Vet du att det kommer att kosta ett antal år av investeringar så försök att täcka upp för det. Se till att ha rätt ägare, och kanske till och med ett avtal, ”letter of intent”, kring fortsatta investeringsrundor, så att du inte hamnar med ryggen mot väggen och kniven mot strupen den dag det blåser snålt och du behöver få in pengar snabbt.

 

Färglatt hjärta

Tjänstepension med Hälsa

Vi vet att friska och trygga medarbetare skapar välmående företag. Därför erbjuder vi dig och dina medarbetare en hel­täckande och prisvärd tjänstepension med extra fokus på hälsa.

Ta reda på mer

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet