Gå till innehåll

Betala och res tryggt i sommar – här är våra 5 bästa tips

Snart är semestern här och vi ser framför oss en sommar utan coronarestriktioner. Här har vi samlat våra 5 bästa tips inför semestern – oavsett om du packar resväskan för en efterlängtad utlandsresa eller en skön ledighet i Sverige.

Skandias två kort

1. Skaffa extra skydd på resan

Betala minst 75 % av resan med ditt Skandia kort och få en kompletterande reseförsäkring. Försäkringen är ett bra komplement till det vanliga reseskyddet som du till exempel får med din hemförsäkring.

I reseförsäkringen ingår bland annat avbeställningsskydd och ersättning vid olycksfall. Dessutom ingår ersättning vid bagageförsening och ett extra skydd när du till exempel betalar hyrbil med kortet. Läs mer om vår reseförsäkring.

2. Välj lokal valuta

Välj helst lokal valuta i betalterminalen om du befinner dig utomlands. Oftast får du en bättre växelkurs genom Visa än den kurs som butiken sätter om du väljer svenska kronor. Oavsett redovisas dina köp och uttag i svenska kronor på kontoutdraget eller kreditkortets faktura. Läs mer om valutaväxlingspåslag.

3. Lämna plånboken hemma

Anslut ditt kort till Apple Pay eller Samsung Pay och slipp ta med dig plånboken till badstranden. När du blir sugen på en glass betalar du enkelt med din telefon eller smartklocka. Anslut dig också till Swish för smidig betalning av det oväntade loppisfyndet.

4. Säkra kortet med köpgränser och regionspärr

Logga in på internetbanken och sätt upp köpgränser och regionspärrar på ditt kort. Du kan också justera din beloppsgräns för swishbetalningar.

5. Spara numret till spärrservice

Sist men inte minst, spara numret till spärrservice 0771-33 20 00 i din telefon. Om du upptäcker att kortet är borta är det skönt att snabbt kunna ringa oss och spärra kortet.

Dessutom: Skydda dig mot bedrägerier

Just nu är det vanligt förekommande med bedrägerier där bankkunder blir kontaktade via telefonsamtal eller falska sms. Du kan skydda dig genom att tänka på följande saker. Prata gärna om dessa med dina äldre familjemedlemmar, släktingar och bekanta.

  • Lämna aldrig ut koder som du fått av banken, som personliga inloggningskoder, engångskoder via SMS eller pin-koder.
  • Slå aldrig in din BankID-kod på uppmaning av någon annan. Är du osäker på om den som kontaktar dig är exempelvis polis eller din bank – be om att få ringa tillbaka på ett officiellt nummer.
  • Installera aldrig någon programvara, till exempel skärmdelningsprogram så som Anydesk eller Teamviewer på din dator eller mobila enhet på uppmaning av personer som kontaktar dig per telefon eller SMS.
  • När du loggar in med BankID på olika tjänster är det viktigt att du säkerställer att du är på rätt webbplats. Kontrollera att internetsidan alltid visas över säker anslutning när du loggar in och är inloggad. Moderna webbläsare har grön färg i adressfältet och äldre webbläsare visar ett låst hänglås. Titta noga på texten i BankID eller SMS så att det verkligen stämmer mot den transaktionen som du vill genomföra.
  • Misstänker du att du har blivit drabbad av ett bedrägeri, ta genast kontakt med bankens kundservice på 0771 – 55 55 00.

Andra läser om

Se fler nyheter