Gå till innehåll
Plånbok och solglasögon på ett bord

Betala smart med kortet i annan valuta

 • Välj lokal valuta när du handlar utomlands
 • Spara spärrnumret om olyckan skulle vara framme
 • Öppna kortets regionspärr inför resan och ser över dina köp- och uttagsgränser

Valutaväxlingskurs

Vi använder Visas valutaväxlingskurs med ett valutaväxlingspåslag om f.n. 1.65%. Valutan upphandlas på valutamarknaden och köpkursen mot svenska kronor sätts flera gånger om dagen.

När du handlar i annan valuta än SEK så reserveras beloppet till den växlingskurs som gäller hos Visa vid köptillfället och som i vissa fall kan vara preliminär. I de flesta fall är det denna växlingskurs som kommer att gälla när beloppet senare bokförs på kontot, vilket vanligtvis sker inom 1-3 dagar. I de fall detta inte är möjligt får du den växlingskurs som gäller hos Visa när beloppet bokförs på kontot, t.ex. under hotellvistelser eller bilhyra, vilket kan innebära att varan eller tjänsten blir billigare eller dyrare jämfört med den kurs som noterades vid köptillfället.

 • Om du vill veta det preliminära beloppet i SEK kan du använda Visa valutaväxlingsomräknare.

  Gör så här

  1. Öppna Visa's valutaväxlingsomräknare genom att klicka här
  2. I fältet “Amount” fyller du i det belopp du ska betala i den utländska valutan
  3. I fältet “Bank fee” anger du vårt valutaväxlingspåslag f.n. 1.65%
  4. I fältet “Card currency” väljer du Swedish krona (SEK)
  5. I fältet “Transaction currency” anger du den utländska valuta du ska handla i
  6. Tryck på “Calculate exchange rate”
  7. Det preliminära beloppet i SEK inklusive vårt valutaväxlingspåslag visas.

   

Jämföra valutaväxlingskostnader

2020-04-19 trädde en ny EU-förordning ikraft. Förordningen innebär att du som kortkund enklare ska kunna jämföra olika valutaväxlingsavgifter i relation till Europeiska Centralbanken (ECB:s) referensväxelkurser i samband med kortbetalning i EU-valuta inom EU.

Vi tillämpar ett sk fluktuerande valutaväxlingspåslag i förhållande till ECB’s referensväxelkurs. Det innebär att man till bankens valutaväxlingspåslag lägger till skillnaden mellan Visas växlingskurs och ECB’s växlingskurs för att få fram ett jämförbart värde i förhållande till andra aktörer.

Visa's Valutaväxlingsomräknare

 • Det fluktuerande valutaväxlingspåslaget redovisas i Visa's Valutaväxlingsomräknare under "% Mark-up over European Central Bank Rate". Läs mer om hur du tar fram detta under "Om du vill veta det preliminära beloppet i SEK" ovan.

  Observera att det endast är jämförelseavgiften för valutaväxling som visas. Det kan tillkomma andra avgifter såsom avgift för kontantuttag. Se prislista.

  ECB's kurser i EUR

   

Tips!

När du betalar i annan valuta med ditt kort kan du ibland få frågan om du vill betala i SEK eller den lokala valutan. Välj då landets lokala valuta, oftast får du en bättre kurs genom VISA än den kurs som butiken sätter om du väljer SEK. Dina köp och uttag redovisas ändå i svenska kronor på ditt kontoutdrag eller fakturan.