Gå till innehåll
Plånbok och solglasögon på ett bord

Betala smart med kortet i annan valuta

  • Välj lokal valuta när du handlar utomlands
  • Spara spärrnumret om olyckan skulle vara framme
  • Här kan du läsa mer om hur du öppnar kortets regionspärr inför resan och ser över dina köp- och uttagsgränser.

Valutaväxlingskurs

Vi använder Visas valutaväxlingskurs med ett valutaväxlingspåslag om f.n. 1.65%. Valutan upphandlas på valutamarknaden och köpkursen mot svenska kronor sätts flera gånger om dagen.

När du handlar i annan valuta än SEK så reserveras beloppet till den växlingskurs som gäller hos Visa vid köptillfället och som i vissa fall kan vara preliminär. I de flesta fall är det denna växlingskurs som kommer att gälla när beloppet senare bokförs på kontot, vilket vanligtvis sker inom 1-3 dagar. I de fall detta inte är möjligt får du den växlingskurs som gäller hos Visa när beloppet bokförs på kontot, t.ex. under hotellvistelser eller bilhyra, vilket kan innebära att varan eller tjänsten blir billigare eller dyrare jämfört med den kurs som noterades vid köptillfället.

  • Om du vill veta det preliminära beloppet i SEK kan du använda Visa valutaväxlingsomräknare.

    Gör så här

    1. Öppna Visa's valutaväxlingsomräknare genom att klicka här
    2. I fältet “Amount” fyller du i det belopp du ska betala i den utländska valutan
    3. I fältet “Bank fee” anger du vårt valutaväxlingspåslag f.n. 1.65%
    4. I fältet “Card currency” väljer du Swedish krona (SEK)
    5. I fältet “Transaction currency” anger du den utländska valuta du ska handla i
    6. Tryck på “Calculate exchange rate”
    7. Det preliminära beloppet i SEK inklusive vårt valutaväxlingspåslag visas.

     

Jämföra valutaväxlingskostnader

2020-04-19 trädde en ny EU-förordning ikraft. Förordningen innebär att du som kortkund enklare ska kunna jämföra olika valutaväxlingsavgifter i relation till Europeiska Centralbanken (ECB:s) referensväxelkurser i samband med kortbetalning i EU-valuta inom EU.

Vi tillämpar ett sk fluktuerande valutaväxlingspåslag i förhållande till ECB’s referensväxelkurs. Det innebär att man till bankens valutaväxlingspåslag lägger till skillnaden mellan Visas växlingskurs och ECB’s växlingskurs för att få fram ett jämförbart värde i förhållande till andra aktörer.

Visa's Valutaväxlingsomräknare

  • Det fluktuerande valutaväxlingspåslaget redovisas i Visa's Valutaväxlingsomräknare under "% Mark-up over European Central Bank Rate". Läs mer om hur du tar fram detta under "Om du vill veta det preliminära beloppet i SEK" ovan.

    Observera att det endast är jämförelseavgiften för valutaväxling som visas. Det kan tillkomma andra avgifter såsom avgift för kontantuttag. Se prislista.

    ECB's kurser i EUR

     

Sms vid köp i annan valuta fr o m 2021-04-19

Fr o m 2021-04-19 får du ett sms från oss när du gör ett köp i annan valuta än SEK.

Meddelandet innehåller:

  • Information om den genomförda transaktionen
  • ECB's senaste valutaväxlingskurs
  • Skandias valutaväxlingspåslag i förhållande till ECB's valutaväxlingskurs

Läs mer om valutaväxling under "Så här funkar det när du betalar med kort i annan valuta" ovan.

När du fått ett sms får du inget ytterligare sms under samma månad om du sammanhängande fortsätter att handla i samma valuta. Om du handlar i en annan valuta får du ett nytt sms som innehåller valutaväxlingsuppgifter för den nya valutan.

  • Sms:et innehåller följande information:

    • Datum, köpställe, belopp i aktuell valuta
    • Preliminärt belopp att betala i SEK. Beloppet innehåller Visas kurs inkl. Skandias valutaväxlingspåslag 1,65 %
    • Kortnummer som köpet har genomförts med
    • ECB's (Europeiska Centralbankens) senaste valutaväxlingskurs i den aktuella valutan i förhållande till SEK. ECB’s kurs är en jämförelsekurs som man utgår ifrån för att du som kund lättare ska kunna jämföra valutaväxlingskostnader mellan olika aktörer.
    • Valutaväxlingsavgift är skillnaden på den kurs du som kund fått på ditt köp, dvs. Visas kurs inkl vårt valutaväxlingspåslag, och ECB’s senaste kurs. Valutaväxlingsavgiften är alltså inte Skandias valutaväxlingspåslag utan en jämförande kurs du som kund kan använda om du vill jämföra mellan olika aktörer.
  • Om du inte vill ha sms vid köp i annan valuta är du välkommen att kontakta oss via chatt eller telefon så hjälper vi dig.

  • Kortinnehavaren får sms på köp genomförda med sitt kort.

    Även extrakortsinnehavare får sms på sina köp.

  • 2020-04-19 trädde en ny EU-förordning ikraft. Förordningen innebär att du som kortkund enklare ska kunna jämföra olika valutaväxlingsavgifter i relation till Europeiska Centralbanken (ECB:s) referensväxelkurser i samband med kortbetalning i EU-valuta inom EU.

    2021-04-19 utökades denna EU-förodning till att även omfatta att du som kortkund ska bli notifierad med ett elektroniskt meddelande i samband med kortköp inom EU i annan EU-valuta än den valuta som ditt kort är utfärdat i. Eftersom våra kort är utfärdade i SEK innebär det att du som kortkund ska bli notifierad i samband med kortköp i annan EU-valuta än SEK inom EU.

    För att förenkla för våra kortkunder har vi valt att skicka sms vid kortköp i annan valuta än SEK.