Gå till innehåll

Får du tillbaka på skatten? Här är 5 smarta tips

Härligt! För många är skatteåterbäringen lite som en oväntad bonus. Kanske vill du passa på att spara, spendera eller en kombination? Här är 5 tips till dig som vill ge pengarna möjlighet att växa på sikt.

Dator på skrivbord

1. Ett riktigt bra spartillfälle

För dig som har möjlighet att lägga undan pengarna är detta ett bra tillfälle att boosta ditt sparande lite extra. Om du ändå vill spendera lite kanske du kan göra båda? Spara hälften och gör något roligt för resten.  

Vad sparar du till? Testa vår sparguide

2. Våga ta risk – men inte för mycket

Har du redan en buffert för oförutsedda utgifter? Bra jobbat! Den kan ligga kvar på ett sparkonto som är lätt att komma åt. Men för ett långsiktigt sparande är det viktigt att låta pengarna jobba och ge dem chansen att växa, och då behöver du också ta någon form av risk. Hitta en lämplig risknivå genom att välja olika typer av sparformer, marknader och placeringar. 

Spara och investera med bättre koll

3. Spara regelbundet

Att månadsspara är ett smart sätt att sprida riskerna, oavsett nivån på ditt sparande. En riktigt bra grej med att spara regelbundet är att ävelite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten. 

Hur mycket behöver du spara för att nå ditt mål? Räkna här

4. Extra knuff med snöbollseffekten

Och vad är då ränta på ränta-effektenJo, det är inte för inte som det ibland kallas för ”världens åttonde underverk”. Det handlar om att sparandet växer snabbare och snabbare likt en rullande snöboll. I takt med att din snöboll av sparande och avkastning blir större samlar den också på sig mer och mer avkastning för varje varv den rullar. Det gör att även små belopp på sikt kan växa till stora summor.  

Om du till exempel sparar 500 kronor i månaden kan du på 40 år och med 4 procents årlig avkastning skrapa ihop närmare 600 000 kronor.  

Om du kan spara 1 000 kronor varje månad kan du med motsvarande värdeökning och tid bygga ett kapital på närmare 1,2 miljoner kronor.  

Wow 

Mer om hur ränta på ränta-effekten funkar

Ett bra exempel på ränta på ränta-effekt är Skandia Liv.  Återbäringsräntan kan variera över tid – de senaste 15 åren har den varit 6,0 % i genomsnitt. 

Spara långsiktigt med garanti och återbäringsränta 

5. Spara till barn och pension

Det är vanligt att vi tänker ”halvlångsiktigt” i vårt sparande, till exempel att spara till sommarhus eller en köksrenovering. Här är det lätt att det långsiktiga sparandet, som att amortera eller spara till barn och pension, glöms bort 

Kom igång med sparande till barn – 3 enkla steg 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.