Gå till innehåll

Så använder du kortet smart i sommar

”Hemester” och ”svemester”. Det är begrepp som poppat upp de senaste åren och som inför den stundande sommarledigheten är mer aktuella än någonsin. Oavsett om du väljer att semestra på hemmaplan eller resa inom Sverige finns det några smarta tips för dig som vill spendera ledigheten utan fickor fulla med cash.

Skandias tre kort

Allt fler butiker och restauranger i Sverige blir kontantlösa och användningen av kontanter minskar dramatiskt.

Enligt statistik från Riksbanken har andelen som betalat kontant vid sitt senaste köp i Sverige minskat från 39 till 13 procent mellan 2010 och 2018.

– Att semestra utan kontanter inom Sverige går sedan länge alldeles utmärkt. Och vi kan också se att allt fler väljer att betala med kort istället för att ta ut kontanter, berättar Caroline Jonasson, produktansvarig för kort.

– Antalet kontantuttag hos oss har minskat med nästan 20 procent år 2019 jämfört med 2018, och de fortsätter även att minska under första kvartalet 2020. Av alla våra kortbetalningar sker idag drygt en tredjedel faktiskt kontaktlöst där man blippar sitt kort, fortsätter hon.

Använd kortet smart i sommar

Svenskar föredrar kort

Endast en bråkdel av alla svenskar, omkring två av tio, föredrar kontanter när de är på resande fot. Det visar en nordisk undersökning gjord av kortföretaget Visa. Siffrorna är ungefär desamma för norrmän, medan så många som hälften av alla danskar och finländare anger att de föredrar kontanter framför kort.

Den främsta anledningen som anges är att kontanter upplevs säkrare. Men är kontanter verkligen säkrare än kort?

– Svaret är nej. Det tryggaste sättet att betala på är att använda sitt kort. Det kan ge dig skydd om något mot förmodan går fel. Och till skillnad från kontanter så får du ett nytt kort om du tappar det eller om det blir stulet, säger Caroline, och lägger till att det i och med den höjda blippgränsen på 400 kronor är det ännu smidigare att använda kortet.

Om du exempelvis bokar en resa med tåg eller båt ska du också se till att göra det med någon av våra kort.

– Då får du automatiskt och utan extra kostnad ta del av vår kompletterande Reseförsäkring med avbeställningsskydd, säger Caroline.  

Extra kort på semestern

Kom ihåg att alltid ha dina kort under uppsikt och förvara dem på ett säkert sätt, gärna på olika ställen.

– Jag tycker man alltid ska ha med sig ett extra kort när man inte vistas på hemmaplan under en tid. Det kan vara bra om olyckan trots allt är framme! Om du tappar eller blir bestulen på ditt kort, så kan du snabbt fortsätta att njuta av din semester med ditt andra kort, säger Caroline. Du kan också använda Samsung Pay om du hellre vill betala med din mobiltelefon.

Om du skulle bli av med ditt kort ska du omedelbart kontakta spärrservice: 0771-33 20 00.

För att känna dig extra lugn i sommar kan du teckna vår spärrservice via StopService. Blir du bestulen eller förlorar kort och värdesaker, kan du spärra allt med ett enda samtal – både kort och mobil.

Använd kortet smart i sommar

Andra läser om

Se fler nyheter