Gå till innehåll

Så använder du kortet smart i sommar

Oavsett om du väljer att semestra på hemmaplan eller utomlands i sommar finns det några smarta saker som du ska tänka på för att slippa spendera semestern med fickorna fulla med cash. Här är våra bästa tips.

Skandias tre kort

Användandet av kontanter i Sverige minskar dramatiskt. Butiker och restauranger blir kontantlösa och allt fler svenskar betalar med kort eller Swish.

Enligt statistik från Riksbanken har andelen som betalat kontant vid sitt senaste köp i Sverige minskat från 39 till 9 procent mellan 2010 och 2020.

– Att semestra utan kontanter inom Sverige går sedan länge alldeles utmärkt. Och vi kan också i vår bank se att allt fler väljer att betala med kort istället för att ta ut kontanter, berättar Caroline Jonasson, produktansvarig för kort.

– Antalet kontantuttag hos oss har minskat med nästan 50 procent de två senaste åren. Av alla våra kortbetalningar sker idag ca två tredjedelar faktiskt kontaktlöst, där man blippar sitt kort, och den här utvecklingen har förstärkts under pandemin, fortsätter hon.

Använd kortet smart i sommar

Svenskar föredrar kort

De flesta av oss föredrar att använda sitt kort när vi är på resande fot då det upplevs som det enklaste och tryggaste sättet att betala på. Det kan ge dig skydd om något mot förmodan går fel. Och till skillnad från kontanter så får du ett nytt kort om du tappar det eller om det blir stulet, säger Caroline.

Om du exempelvis bokar en resa med tåg eller båt ska du också se till att göra det med någon av våra kort.

– Då får du automatiskt och utan extra kostnad ta del av vår kompletterande Reseförsäkring med avbeställningsskydd, säger Caroline. På dessa sidor kan du läsa mer om vår Reseförsäkring Bankkort.

Extra kort på semestern

Kom ihåg att alltid ha dina kort under uppsikt och förvara dem på ett säkert sätt, gärna på olika ställen.

– Jag tycker man alltid ska ha med sig ett extra kort när man inte vistas i Sverige. Det kan vara bra om olyckan trots allt är framme. Om du tappar eller blir bestulen på ditt kort kan du snabbt fortsätta att njuta av din semester med ditt andra kort, säger Caroline. Du kan också använda Apple Pay eller Samsung Pay om du hellre vill betala med din mobiltelefon.

Om du skulle bli av med ditt kort ska du omedelbart kontakta vår spärrservice: 0771-33 20 00.

Välj lokal valuta

Slutligen tipsar Caroline dig på resande fot att välja lokal valuta när du får frågan i betalterminalen utomlands.

– Oftast får du en bättre växelkurs genom Visa än den kurs som butiken sätter om du väljer SEK. Dina köp och uttag redovisas ändå i svenska kronor på ditt kontoutdrag eller fakturan till ditt kreditkort, säger Caroline.

Använd kortet smart i sommar

Andra läser om

Se fler nyheter