Gå till innehåll

Corona och pensionen – tips till dig som är plus 65

Hur påverkas din pension av coronakrisen? Det beror på din ålder! Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa tips till dig som är över 65 år.

Kvinna med blombukett

Tre snabba pensionstips här och nu:

  1. Se över risknivån i de pensionsdelar du själv kan styra över 
  2. Våga ha kvar en fot i aktiemarknaden då pensionspengarna i många fall ska räcka resten av livet
  3. Jobba längre eller gå tillbaka till arbetsmarknaden om du har möjlighet och lust

Vi börjar med de goda nyheterna. Du som är över 65 år har troligtvis byggt upp ett bra pensionskapital – inte minst i form av tjänstepension. Om du har lusten, orken och hälsan kvar, finns också tid kvar att jobba och stärka både din inkomst och din pension ytterligare 

För många som närmar sig pensionsålder är tjänstepensionen dessutom till största del förmånsbestämd. Det betyder att du är utlovad en viss andel av lönen som pension – oavsett vad som händer på börsen. En börsnedgång får därmed mycket liten påverkan på den typen av tjänstepension.  

Den mindre goda nyheten, ur ett strikt pensionsekonomiskt perspektiv, är att en så pass omfattande kris som corona kan påverka din pension negativt 

Men det finns sätt att motverka eventuella effekter av pandemin på våra pensioner.  

Hantera osäkerhet 

Pension och pensionssparande handlar om att hantera osäkerhet – i alla dess former. Hur går det på börsen? Kommer jag att vara frisk? När kan jag gå i pension? Hur länge ska pengarna räcka? Vilka pensionsdelar ska jag ta ut först? Det är alla exempel på frågor som inte alltid har ett enkelt svar. 

I snitt lever vi allt längre. 70 kallas för det nya 50 eftersom vi har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. Fler friska år ökar samtidigt behovet av en jämnare pension under längre tid. Ett relativt enkelt sätt att höja pensionen är därför att planera för ett längre arbetsliv.  

Få koll på valen som kan göra skillnad för din pension

Stirra dig inte blind  

Du som varit med om både en 90-talskris, en IT-bubbla, en global finanskris och nu en pandemi, vet nog hur svårt det är att själv försöka pricka upp- och nedgångar på börsen. Det är lätt att drabbas av oro och börja sälja när det skakar till. Att försöka tajma marknaden är dock en strategi som oftast resulterar i känslan av att man som en hund jagar sin egen svans. Det är långsiktigheten och att hålla fast vid en klok strategi med en väl avvägd risknivå som betalar sig när vi pratar om sparande. 

Vi har en historiskt lång börsuppgång bakom oss med rekordnoteringar på de flesta aktiemarknader. Det är viktigt att komma ihåg i dessa tider av tvära kast. 

På lång sikt är det fortfarande mest sannolikt att börsen kommer att ge bra avkastning. Du som är nära pension kan fundera på att minska risken något i ditt pensionssparande. Men inte för mycket. Många stirrar sig blinda på pensionsåldern som målet med sparandet. Men om du parkerar alla pengarna med lägsta möjliga risk, kommer utbetalningarna aldrig att kunna höjas.

Mindre effekt på pensionsutbetalningar

För dig som redan gått i pension kan kortsiktig börsturbulens faktiskt gå ganska obemärkt förbi. I första hand kan det leda till att pensionsutbetalningarna inte höjs de närmaste åren. En sämre inkomstutveckling i Sverige i spåren av krisen kan dock leda till lägre allmän pension kommande år. Samtidigt har det aviserats skattesänkningar och ökade bidrag för vissa pensionärer som kommer att bidra till att mildra eventuella sänkningar på grund av svag konjunktur. För de flesta kommer det inte att bli några stora effekter för den totala pensionen, men beroende på hur stor del av just din pension som är kopplad till börsen så ökar förstås risken för en skakigare resa för utbetalningarna. Det kan vara värt att påminna om att utbetalningarnas storlek normalt bestäms en gång per år.

Läs mer om hur coronakrisen påverkar din pension här

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter