Gå till innehåll

Corona och pensionen – tips till dig som är 55-65 år

Hur påverkas din pension av coronakrisen? Det beror på din ålder! Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa tips till dig som är 55-65 år.

Ägg i en korg

Tre snabba pensionstips här och nu:

  1. Hur ser pensionen ut? Aktivera ditt konto på minpension.se och se över helheten
  2. Se över risknivån i de delar som du själv kan styra över, typ aktie- och räntefonder. 
  3. Spara och planera för ett långt och aktivt liv som pensionär.  

Vi börjar med de goda nyheterna. Du som är 55-65 år har kommit långt i karriären och har troligtvis byggt upp ett bra pensionskapital med hjälp av tjänstepensionDet finns också tid kvar att jobba, tjäna in pension och  ditt sparande att växa 

För många som närmar sig pension idag är tjänstepensionen dessutom till största del förmånsbestämd. Det betyder att du är utlovad en viss andel av lönen i pension – oavsett vad som händer på börsen. En börsnedgång får därmed mycket liten påverkan på den typen av tjänstepension.  

Den mindre goda nyheten, ur ett strikt pensionsekonomiskt perspektiv, är att en så pass omfattande kris som corona kan påverka din framtida pension negativt. Förklaringen är att pensionernas utveckling till stor del är kopplad till den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige och utvecklingen på kapitalmarknaden. En svagare tillväxt och därmed löneutveckling slår alltså mot våra pensioner. 

Men det finns enkla sätt att motverka eventuella effekter av pandemin på våra pensioner.  

Hantera osäkerhet 

Pension och pensionssparande handlar om att hantera osäkerhet – i alla dess formerHur kommer mitt yrkesliv att se ut? Hur går det på börsen? Kommer jag att vara frisk? När kan jag gå i pension? Hur länge ska mina pensionspengar räcka? Det är alla exempel på frågor som inte går att besvara på förhand. 

I snitt lever vi allt längre. 70 kallas för det nya 50 eftersom vi har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. Ett sätt att höja pensionen och kompensera för framtida ekonomiska kriser är därför att planera för ett längre arbetsliv. Ett annat sätt är att öka det egna sparandet. Det ger större valmöjlighet och flexibilitet och förbättrar också möjligheten att klara av ekonomiska kriser, oavsett hur långa eller omfattande de blir. 

Testa vår guide – få koll på valen som påverkar pensionen

Stirra dig inte blind  

Du som varit med om både en 90-talskris, en IT-bubblaen större global finanskris och nu en pandemivet kanske hur svårt det är att själv försöka pricka upp- och nedgångar på börsen. Att månadsspara är det enkla och smarta sättet att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut svängningar över tid. Och även om det svänger kraftigt på börsen har vi en lång börsuppgång bakom oss med rekordnivåer på de flesta aktiemarknader. Det är viktigt att komma ihåg i dessa tider av tvära kast. 

Att jag älskar månadssparande är ingen hemlighet. Det har jag skrivit om i tidigare krönikor. Och sparande handlar i grunden om att avstå något litet idag för att kunna göra något mycket större imorgon. 

På lång sikt är det fortfarande mest sannolikt att börsen kommer att ge bra avkastningDu som börjar närma dig pensionsåldern kanske ska fundera på att minska risken något i ditt sparande. Men inte för mycket. Många stirrar sig blinda på pensionsåldern som målet med sparandet. Men om du parkerar alla pengarna med lägsta möjliga risk när du går i pension, kommer utbetalningarna aldrig att kunna höjas.  

Alla prognoser är förstås i grunden gissningar om hur det skulle kunna bli i framtiden. Däremot finns det inga tvivel om att det är genom mer arbete, mer sparande eller en kombination av dessa som du enklast kan påverka din framtida lön som pensionär. Det är också den delen vi själva kan påverka – inte om börsen går ned på grund av förväntningar om sämre tider eller att en pandemi utlöser en lågkonjunktur. 

Regelbundet månadssparande i både upp- och nedgång med en väl anpassad risknivå är med andra ord alltid en klok strategi och bäst för de flesta.  

Ditt eget sparande kan bli det som ger dig den extra frihetsgraden kring vilken ålder du vill gå i pension. Ju yngre du är desto större möjligheter har du att genom sparande ge dig själv en bra pension. Väl framme vid pensionsåldern återstår som regel bara att jobba vidare om man vill han en bättre pension.  

Så om har du möjlighet, spara lite extra till pensionen. Du kommer att tacka dig själv imorgon! 

Läs mer om hur coronakrisen påverkar din pension här

Vi sköter förvaltningen

Du får en aktiv förvaltning med unika placeringsmöjligheter som vi vi sköter åt dig efter hur marknaderna ändras.

Så sparar du i Skandia Liv

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter