Gå till innehåll

Corona och pensionen – tips till dig som är 40-55 år

Hur påverkas din pension av coronakrisen? Det beror på din ålder! Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa tips till dig som är 40-55 år.

Person flyttar kulor från en skål till en annan

Tre snabba pensionstips här och nu:

  1. Hur ser pensionen ut? Aktivera ditt konto på minpension.se och se över helheten.
  2. Boosta månadssparandet om du kan.  
  3. Om du tjänar lite mer, löneväxla till ökad tjänstepension.

Vi börjar med den goda nyhetenDu som är 40-55 år möter coronakrisen mitt i karriären. Det betyder att du fortfarande har gott om tid på dig att jobba, tjäna in pension och bygga upp ditt sparande.  

Den mindre goda nyheten, ur ett strikt pensionsekonomiskt perspektiv, är att en kris som corona kan påverka din framtida pension negativtFrån några hundralappar till flera tusen kronor i månaden, visar vår nya rapportFörklaringen är att pensionernas utveckling till stor del är kopplad till den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige och utvecklingen på kapitalmarknaden. En svagare tillväxt och därmed löneutveckling slår alltså mot våra pensioner. 

Men det finns enkla sätt att motverka effekterna av pandemin på våra pensioner.  

Hantera osäkerhet 

Pension och pensionssparande handlar om att hantera osäkerhet – i alla dess formerHur kommer mitt yrkesliv att se ut? Hur går det på börsen? Kommer jag att vara frisk? När kan jag gå i pension? Det är alla exempel på frågor som inte går att besvara på förhand. 

I snitt lever vi allt längre. 70 kallas för det nya 50 eftersom vi har Europas, om inte världens, friskaste pensionärerEtt sätt att höja pensionen och kompensera för framtida ekonomiska kriser är därför att planera för ett längre arbetsliv. Ett annat sätt är att öka det egna sparandet. Det ger större valmöjlighet och flexibilitet och förbättrar också möjligheten att klara av ekonomiska kriser, oavsett hur långa eller omfattande de blir. 

Testa vilket sparande som passar dig bäst

Magisk effekt  

Du som varit med om både en IT-bubblaen större finanskris och nu en pandemivet kanske hur svårt det är att själv försöka pricka upp- och nedgångar på börsen. Att månadsspara är det enkla och smarta sättet att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut svängningar över tid. 

Att jag älskar månadssparande är ingen hemlighet. Det har jag skrivit om i tidigare krönikorOch sparande handlar i grunden om att avstå något litet idag för att kunna göra något mycket större imorgon. 

På lång sikt är det fortfarande mest sannolikt att börsen kommer att ge bra avkastning. Med tjänstepension, regelbundet månadssparande och inte minst den smått magiska ränta-på-ränta-effekten, har du goda förutsättningar att bygga upp ett riktigt bra pensionskapital på sikt. Försök att successivt öka månadssparandet under livet och karriären. Just i år kanske inte löneförhöjningen blir lika stor som vanligt, men ett bra tips för att enkelt öka sparandet är att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu. 

Alla prognoser är förstås i grunden gissningar om hur det skulle kunna bli i framtiden. Däremot finns det inga tvivel om att det är genom mer arbete, mer sparande eller en kombination av dessa som du enklast kan påverka din framtida lön som pensionär. Det är också den delen vi själva kan påverka – inte om börsen går ned på grund förväntningar om sämre tider eller att en pandemi utlöser en lågkonjunktur. 

Regelbundet månadssparande i både upp- och nedgång med en väl anpassad risknivå är med andra ord alltid en klok strategi och bäst för de flesta.  

Ditt eget sparande kan bli det som skapar dig den extra frihetsgraden kring vilken ålder du vill gå i pension i framtiden. Ju yngre du är desto större möjligheter har du att ge dig själv en bra pension. 

Du kommer att tacka dig själv i framtiden! 

Läs mer om hur coronakrisen påverkar din pension här

Vi sköter förvaltningen

Du får en aktiv förvaltning med unika placeringsmöjligheter som vi vi sköter åt dig efter hur marknaderna ändras.

Så sparar du i Skandia Liv

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter