Gå till innehåll

Corona och pensionen – tips till dig som är 30-40 år

Hur påverkas din pension av coronakrisen? Det beror på din ålder! Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa tips till dig som är 30-40 år.

Händer bygger pyramid med klossar

Tre snabba pensionstips här och nu:

  1. Se till att du har tjänstepension (eller gör egna avsättningar som egenföretagare) och gör aktiva val för hur pengarna ska förvaltas

  2. Fortsätt med ditt månadssparande även genom turbulenta tider.   

  3. Löneväxling till tjänstepension kan vara det bästa pensionssparandet för dig som tjänar lite mer.

Vi börjar med den goda nyhetern Du som är 30-40 år möter coronakrisen mitt i karriären. Det betyder att du har gott om tid på dig att jobba, tjäna in pension och bygga upp ditt sparande. Du har fortfarande de flesta inbetalningarna framför dig.  

Den mindre goda nyheten, ur ett strikt pensionekonomiskt perspektiv, är att en kris som corona kan påverka din framtida pension. Från några hundralappar till flera tusen kronor i månaden, visar vår nya rapport. Förklaringen är att pensionernas utveckling till stor del är kopplad till den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige och utvecklingen på kapitalmarknaden. En svagare tillväxt och därmed löneutveckling slår alltså mot våra pensioner. 

Men det finns enkla sätt att motverka effekterna av pandemin på våra pensioner 

Hantera osäkerhet 

Pension och pensionssparande handlar om att hantera osäkerhet – i alla dess formerHur kommer mitt yrkesliv att se ut? Hur går det på börsen? Kommer jag att vara frisk? När kan jag gå i pension? Det är alla exempel på frågor som inte går att besvara på förhand.  

I snitt lever vi allt längre. 70 kallas för det nya 50 eftersom vi har Europas, om inte världens, friskaste pensionärerEtt sätt att höja pensionen och kompensera för framtida ekonomiska kriser är därför att planera för ett längre arbetsliv. Ett annat sätt är att öka det egna sparandet. Det ger större valmöjlighet och flexibilitet och förbättrar också möjligheten att klara av ekonomiska kriser, oavsett hur långa eller omfattande de blir.  

Testa vilket sparande som passar dig bäst

Magisk effekt  

Du som varit med om både en stor finanskris och nu en pandemivet förmodligen hur svårt det är att själv försöka pricka upp- och nedgångar på börsen. Att månadsspara är det enkla och smarta sättet att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut börssvängningar över tid. 

Att jag älskar månadssparande är ingen hemlighet. Det har jag skrivit om i tidigare krönikorOch sparande handlar i grunden om att avstå något litet idag för att kunna göra något mycket större imorgon. 

På lång sikt är det fortfarande mest sannolikt att börsen kommer att ge bra avkastning. Med tjänstepension, regelbundet månadssparande och inte minst den smått magiska ränta-på-ränta-effekten, har du goda förutsättningar att bygga upp ett riktigt bra pensionskapital på sikt. Försök att successivt öka månadssparandet under livet och karriären. Just i år kanske inte löneförhöjningen blir lika stor som vanligt, men ett bra tips för att enkelt öka sparandet är att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu. 

Alla prognoser är förstås i grunden gissningar om hur det skulle kunna bli i framtiden. Däremot finns det inga tvivel om att det är genom mer arbete, mer sparande eller en kombination av dessa som du enklast kan påverka din framtida lön som pensionär.  

Regelbundet månadssparande i både upp- och nedgång med en väl anpassad risknivå är med andra ord alltid en klok strategi och bäst för de flesta.  

Ditt egna sparande kan bli det som skapar dig den extra frihetsgraden kring vilken ålder du vill gå i pension i framtiden. Ju yngre du är desto större möjligheter har du att ge dig själv en bra pension. 

Du kommer att tacka dig själv i framtiden! 

Läs mer om hur coronakrisen påverkar din pension här

Vi sköter förvaltningen

Du får en aktiv förvaltning med unika placeringsmöjligheter som vi vi sköter åt dig efter hur marknaderna ändras.

Så sparar du i Skandia Liv

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter