Gå till innehåll

Corona och pensionen – tips till dig som är 20-30 år

Hur påverkas ditt pensionssparande av coronakrisen? Det beror på din ålder. Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa tips till dig som är 20-30 år.

Person bygger torn av klossar

Tre snabba pensionstips här och nu:

  1. Satsa på en bra utbildning – det bygger grunden till en bra karriär och därmed pension
  2. Se till att du har tjänstepension när du kommer ut i arbetslivet   
  3. Kom igång med ett månadssparande och öronmärk en mindre del till pensionen redan nu

Vi börjar med den goda nyheten. Du som är 20-30 år möter coronakrisen i början av karriären. Det betyder att du har många år framför dig att jobba och tjäna in pension, att starta och bygga upp ett långsiktigt sparande.  

Den mindre goda nyheten, ur ett strikt pensionsekonomiskt perspektiv, är att en kris som corona kan påverka din framtida lön som pensionärAllt från några hundralappar till flera tusen kronor i månaden, visar vår nya rapport 

Men det finns enkla sätt att bromsa effekterna av pandemin på våra pensioner 

Magisk effekt 

I början av karriären känns det här med sparande och pension väldigt abstrakt. Jag vet. Men om du är beredd att sätta dig in i frågan redan idag, kan det göra stor skillnad på sikt! Ju yngre du är, desto större möjligheter har du att ge dig själv en bra pension. 

Testa vilket sparande som passar dig bäst
 
Med tjänstepension, regelbundet månadssparande och inte minst den smått magiska ränta-på-ränta-effekten, har du goda förutsättningar att med åren bygga upp en riktigt bra pension.  

Alla prognoser är i grunden gissningar om hur det skulle kunna bli i framtiden. Däremot finns det inga tvivel om att det är genom mer arbete, mer sparande eller en kombination av dessa som du enklast kan påverka din framtida lön som pensionär.  

Börja smått – öka med åren 

Oron för pandemin har fått börsen att svänga kraftigt i år. Långsiktigt är det däremot fortfarande mest sannolikt att börsen kommer att ge bra avkastning. 

Att månadsspara med en personligt anpassad risknivå är det enklaste och smartaste sättet att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut börssvängningar över tid. Börja med några hundralappar och öka därefter successivt beloppet under livet och karriären. Just i år kanske inte löneförhöjningen blir lika stor som vanligt, men ett bra tips för att enkelt öka sparandet är att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu. 

Att komma igång och jobba så mycket som möjligt med tjänstepension - är vägen till en pension som går att leva gott på. På toppen av det behöver du också ett eget sparande – inte minst om du vill ha större möjligheter att själv bestämma när du ska gå i pension 

Du lär tacka dig själv i framtiden! 

Läs mer om hur coronakrisen påverkar din pension här

Vi sköter förvaltningen

Du får en aktiv förvaltning med unika placeringsmöjligheter som vi vi sköter åt dig efter hur marknaderna ändras.

Så sparar du i Skandia Liv

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter