Gå till innehåll

Så reser du smart med kortet i sommar

Allt fler butiker och restauranger i Sverige blir kontantlösa. Och att semestra utan kontanter fungerar mycket bra även utomlands. Här är några smarta tips för dig som vill resa i sommar utan fickor fulla med cash.

Användningen av kontanter minskar dramatiskt.

Enligt en färsk Sifo-undersökning har handeln med sedlar och mynt i Sverige minskat från omkring 40 till ca 15 procent mellan 2010 och 2016. 

Stora kedjor som Åhléns och Coop bedriver försök med kontantlösa butiker. Och i Ystads kommun ska nu inträden i kommunägda byggnader enbart kunna ske genom kort eller Swish.

– Att semestra på hemmaplan utan kontanter går sedan länge alldeles utmärkt. Och vi kan se att allt fler väljer att betala med kort också när de reser utomlands, berättar Caroline Andersson, produktansvarig för kort på Skandias bank.

– Även om du fortfarande kan behöva en mindre del kontanter när du dricksar på den lilla dinern i New York eller köper glass i kiosken i Venedig, så tar de flesta ställen utomlands idag kort, säger Caroline. Det är både enkelt och tryggt att betala med kort utomlands – och du har alltid rätt valuta i plånboken! Du kan också ansluta ditt kort till Samsung Pay och använda som ett komplement till ditt fysiska kort.

Svenskar föredrar kort

Endast en bråkdel av alla svenskar, omkring två av tio, föredrar kontanter när de reser. Det visar en nordisk undersökning gjord av kortföretaget Visa. Siffrorna är ungefär desamma för norrmän, medan så många som hälften av alla danskar och finländare anger att de föredrar kontanter framför kort när de reser. 

Den främsta anledningen som anges är att kontanter upplevs säkrare. Men är kontanter verkligen säkrare än kort?

– Svaret är nej. Det tryggaste sättet att betala både hemma och utomlands är att använda sitt Visa-kort. Det kan ge dig skydd om något mot förmodan går fel. Och till skillnad från kontanter så får du ett nytt kort om du tappar det eller om det blir stulet, säger Caroline

– Se också till att boka dina resor med vårt Visa-kort. Då får du automatiskt och utan extra kostnad ta del av vår kompletterande reseförsäkring och köpskydd!

Extra kort på resan

Kom ihåg att alltid ha dina kort under uppsikt och förvara dem på ett säkert sätt, gärna på olika ställen.

– Jag tycker man alltid ska ha med sig ett extra kort på resan. Det kan vara bra om olyckan trots allt är framme! Om du tappar eller blir bestulen på ditt kort, så kan du snabbt fortsätta njuta av din semester med ditt andra kort, säger Caroline.

Om du skulle blir av med ditt kort ska du omedelbart kontakta spärrservice: 0771-33 20 00 om du befinner dig i Sverige och +46 771-33 20 00 om du är utomlands.

För att känna dig extra lugn i sommar kan du teckna vår spärrservice via StopService. Blir du bestulen eller förlorar kort och värdesaker, kan du spärra allt med ett enda samtal – både kort och mobil.

Lokal valuta

Slutligen tipsar Caroline dig på resande fot att välja lokal valuta när du får frågan i betalterminalen utomlands.

– Oftast får du en bättre växelkurs genom Visa än den kurs som butiken sätter om du väljer SEK. Dina köp och uttag redovisas ändå i svenska kronor på ditt kontoutdrag eller fakturan till ditt kreditkort, säger Caroline.

Res smart med kort i sommar

Andra läser om

Se fler nyheter