Gå till innehåll

Välkommet pensionsbesked för jobbonärer

Den nya Pensionsgruppen har enats om att göra en översyn för hur uttaget av tjänstepension kan göras mer flexibelt. – Ett välkommet besked, säger vår pensionsekonom Mattias Munter i en kommentar.

Att bli ”jobbonär” är mer vanligt än någonsin. En ny Novus-undersökning på uppdrag av Skandia visar också att hela 7 av 10 vill kunna kombinera arbete och pension efter 65. 

Med ökad flexibilitet skulle det kunna bli möjligt att pausa uttag av tjänstepension, vilket idag inte är möjligt. 

– Möjligheten att pausa uttaget av den allmänna pensionen har funnits sedan tidigare, men med tjänstepensionen har det inte varit tillåtet, säger Mattias Munter.

– Paus i tjänstepensionen är något av en lågt hängande frukt i bemärkelsen att det finns stor politisk samsyn. Det finns många viktiga frågor för det svenska pensionssystemet och att pensionsgruppen nu enats kring en inledande reform vittnar gott för gruppens framtida arbete.

Ökad flexibilitet
Pensionsgruppen är en arbetsgrupp inom riksdagen med uppgift att förvalta och utveckla det svenska pensionssystemet. Tidigare har gruppen bestått av en majoritet av riksdagens partier, men under sommaren stod det klart att alla åtta riksdagspartier nu accepterat att delta i arbetet. Under torsdagen sammanträdde den nya gruppen för första gången.

– Att kunna pausa uttaget av tjänstepension ökar flexibiliteten för arbetstagarna. Jobbonärerna, alltså de som fortsätter förvärvsarbete efter eller i kombination med pension, blir allt fler. Genom att göra regelverket mer flexibelt stärks möjligheterna att fortsätta att arbeta för de som vill och kan. Sammantaget är det är bra både för individen och för samhället, säger Mattias.

Mer läsning: 

Läs mer om tjänstepension här

Här hittar du fler tips för dig som är jobbonär: Pensionsval | Guide, checklista & prognos

Läs också: Peter kombinerar jobb och pension: ”Jag vill fortsätta jobba så länge det är kul”

Kvinna tittar i kikare

Valen du borde känna till

Lär dig knepet som kan ge 7–8 % högre allmän pension och få koll på vilka andra val som är viktiga för dig.

Viktigaste valen
Biljardtriangel med biljardklot

Flytta din tjänstepension till oss

Har du inte din tjänstepension hos oss? Du kan enkelt flytta den. 

  • Samla din tjänstepension på ett ställe och få en bättre överblick över placeringar och avgifter
  • Välj det sparande som passar dig bäst
  • Enklare utbetalning när det är dags
Flytta din pension till oss

Andra läser om

Fler nyheter