Gå till innehåll

Peter kombinerar jobb och pension: ”Jag vill fortsätta jobba så länge det är kul”

Att helt lägga jobbet på hyllan finns inte på kartan för Peter Lundgren, musiklärare, frilansmusiker och tidigare pilot, även om han närmar sig 65. ”Jag kör på tills de kastar ut mig” säger han. Han har fått hjälp med att på ett smart sätt kombinera jobb och deltids-pension. ”Det är en kanonbra lösning, den hade jag inte kunnat räkna ut själv.”

– Jag bestämde mig redan som liten att jag skulle jobba med min hobby, och det har jag hållit hela mitt liv, säger Peter Lundgren där han står i övningsrummet på Södra Latins gymnasium i Stockholm, omgiven av trummor och slagverk.

Inga planer på att sluta

Redan som 16-åring började han undervisa i trummor, och så här snart 50 år senare har han inga som helst planer på att sluta.

– Det är roligt att lära ut och så träffar man folk som delar ens intresse. Att undervisa på gymnasiet är kul för de är så på gång, så där smittas man själv och blir inspirerad. Det är kul att se att de utvecklas också, det går så fort i den här åldern, och man ser att man åstadkommer ju någonting, säger han.

Tar ut deltidspension

Parallellt med arbetet som musiklärare har han arbetat som pilot i 21 år, men i och med pandemin bestämde han sig för att avbryta den delen, stanna på marken och plocka ut deltidspension.

– Jag tar ut pension, utan planer på att gå i den helt. Men pengarna finns ju där och känns bra att plocka ut lite så jag får en bra inkomst, säger han.

Pensionsoptimering "kanonbra"

För att hitta ett smart sätt att kombinera pension och jobb använde Peter pensionsoptimering från Skandia, där en rådgivare hjälper till med att planera hur du bäst ska ta ut din pension.

– Jag satt och fumlade med staplar och modelleringar själv, och fick en liten bild, men jag tyckte att det var svårt. Så kom jag i kontakt med en rådgivare på Skandia. Han gjorde en lösning som jag inte hade kunnat räkna ut själv. Det var kanonbra, det kan jag rekommendera – och det har jag gjort till kollegor i samma situation som mig, säger Peter.

"Det är ju min hobby"

Tack vare lösningen har Peter idag tid för ett aktivt liv, fullt med sina intressen. Han har frilansuppdrag som musiker och spelar i olika band och även i symfoniorkester. Dessutom är han instruktör på en seglarskola. Han hinner även med gymmet sex dagar i veckan och övar trummor och slagverk tre timmar om dagen.

Och så lärarjobbet, som han inte vill släppa.

– Jag vill ha något aktivt att göra. Jag kommer jobba tills de kastar ut mig från skolan, jag tycker det är kul. Det är ju min hobby.

Sugen på att bli jobbonär? Här är 4 tips till dig

Vill du kunna jobba och ta ut pension samtidigt? Att bli ”jobbonär” är vanligare än någonsin och kan innebära tusentals kronor mer i pension varje månad. Här är några viktiga saker att tänka på.

1) Skaffa överblick

minpension.se kan du skaffa koll på alla delar av din pension. Har du haft flera arbetsgivare under karriären är sannolikheten stor att du har din tjänstepension på olika ställen. Då kan det vara bra att samla den på ett ställe så att du får bättre överblick och enklare utbetalningar.

2) Säkerställ flexibel utbetalning

Oavsett om du vill börja jobba deltid eller heltid efter pensionen kan det vara bra att behålla så mycket flexibilitet som möjligt i ditt pensionsuttag. Vår tjänst Flexibel utbetalning har en unik utbetalningsmodell för fondförsäkring där du själv kan välja att dela upp ditt pensionskapital i flera delar med olika långa utbetalningsperioder.

3) Tänk på skatten

Att jobba vidare efter pensionen kan bli en bra affär rent ekonomiskt. Från 67 års ålder får du nämligen ett högre grundavdrag och ett gynnsamt jobbskatteavdrag, det här innebär mer pengar i fickan.

Tänk dock på att om lönen och dina pensionsutbetalningar tillsammans ger höga inkomster kan du få betala statlig skatt. Då kan det vara möjligt att skjuta upp en del av pensionen till senare. Prata med ditt pensionsbolag för att ta reda på vad som gäller för just dig.

4) Sänk inte risken för tidigt

Undvik att sänka risken i ditt sparande för mycket alltför tidigt. På så vis kan dina pengar fortsätta växa och ge högre pensionsutbetalningar för varje år, så att du kan fortsätta njuta av livet som jobbonär.

Biljardtriangel med biljardklot

Flytta, och samla, din pension hos oss

Flytta din pension till oss – både tjänstepension och privat sparande. Få en bättre överblick och flera extra fördelar:

  • Välj vad som passar dig bäst: trygghet eller flexibilitet
  • Enkelt att spara hållbart
  • Smidigare utbetalning
  • Rabatt på bolån
Vi hjälper dig – enkelt och snabbt

Andra läser om

Fler nyheter