Tid slår tajming – är börsen en “drama queen”?
Vad händer med börsen efter senaste tidens turbulens? Hur ska jag tänka framåt med mitt sparande? Kan marknaden äntligen andas ut? Det och mycket mer analyserar vi i denna utgåva av Placeringsutsikter 2024.
Den initiala oron efter börsturbulensen har lagt sig och vi kan se en viss återhämtning på marknaden. I efterhand kan man tycka att reaktionen som blev var något överdriven, menar våra ekonomer.
”I efterhand kan man tycka att reaktionen var överdriven och att marknaden bara var en ”drama queen”. Men det är en viktig påminnelse om att vi lever i en osäker omvärld och att läget kan förändras snabbt”, skriver våra ekonomer.
Orsakerna till den stormiga sommaren var flera: recessionsoro i USA, ansträngda aktievärderingar, geopolitisk eskalering samt räntehöjningen i Japan. Den japanska aktiemarknaden (Nikkei 225) föll med över 12 procent under en enskild dag, vilket vittnar om att det var psykologi snarare än fundament som påverkade investerare.
Även om läget är lugnare idag med ett världsindex som sedan årsskiftet avkastat närmare 14 procent i svenska kronor, vilket är betydligt mer än en genomsnittlig årsavkastning under de senaste 10 åren, konstaterar vi att vi lever i en osäker omvärld och att situationen kan förändras snabbt.
”Något som skulle kunna skaka om marknaden igen är det amerikanska presidentvalet, som kan leda till högre volatilitet på börsen, framför allt om utgången är oviss.”
Under sommaren har det geopolitiska läget i Mellanöstern försämrats och involverat fler länder. Hittills har effekten på de globala finansmarknaderna varit begränsad men skulle situationen eskalera vidare så kommer effekterna bli desto mer betydande.
”På sikt är det konjunkturutvecklingen, inflationen, styrräntor och bolagens vinstutveckling som sätter humöret på aktiemarknaden”, skriver våra ekonomer.
Tid slår tajming på börsen
Efter turbulensen i början av augusti finns det fler frågetecken kring det långsiktiga sparandet. Våra ekonomer framhåller något som är viktigt att tänka på och gemensamt för de allra flesta.
” Vi accepterar gladligen stora uppgångar men mår betydligt sämre när portföljen tappar i värde. Om du känner oro över sparandet och har svårt att sova om nätterna, då bör du fundera på om den långsiktiga risknivån i portföljen är rätt”
Kapital som ska användas inom snar framtid har inget på börsen att göra. ”Tid på börsen slår tajming och historiskt har det visat sig att den som sparar regelbundet och är långsiktig är den som lyckas bäst med sina investeringar. Men det är viktigt att se till att risknivån är rätt för dig.”
Har marknaden verkligen återhämtat sig? Hur kommer amerikanska valet påverka börsen? Hur kan jag tänka långsiktigt med mina investeringar? Det och mycket mer får du ta del av i den här utgåvan av Placeringsutsikter 2024.
Tre snabba tips
1. Se över din risknivå
För den som sparar långsiktigt, säg 10 år eller längre, kvarstår det faktum att aktier historiskt sett visat sig svårslaget. Men det är viktigt att se till att risknivån är rätt för dig. Kapital som behöver användas inom en snar framtid har inget på börsen att göra. Dessutom, om den senaste tidens börsturbulens bidragit till sömnlösa nätter och oro så bör man fundera på om den långsiktiga risknivån i portföljen är rätt.
2. Sprid riskerna i ditt långsiktiga sparande
För att skydda sig mot bakslag behöver vi tänka på balansen i portföljen. Det kan handla om att sprida innehaven mellan olika risknivåer, branscher, och fördelningen mellan fondtyper (aktiefonder, räntefonder, blandfonder m.m.). Men också fördelningen mellan exempelvis tillväxtaktier och värdeaktier.
3. Spara regelbundet
Sprid ut dina investeringstillfällen med hjälp av månadssparande, det är svårt att tajma marknaden.
Följande tematexter kan du läsa om i Placeringsutsikter september 2024:
Makro: Räntesänkningar i sikte
Marknad: Därför kan börshösten bli turbulent
USA-valet: Vad betyder det för börsen?
Portfölj: Revansch för den traditionella blandfonden?
Trevlig läsning!
Tänk på
Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.