Gå till innehåll

Marknad: Därför kan börshösten bli turbulent 

Efter en period av stark optimism och rekordhöga aktiekurser förändrades marknadssentimentet snabbt sommaren 2024. Oro kring recession i USA, höga aktievärderingar och geopolitiska spänningar skapade turbulens på börsen. Trots en viss återhämtning kvarstår osäkerheten och den kommande börshösten väntas bli skakig med fokus på svagare global tillväxt och höga vinstförväntningar.

Är marknaden en ”drama queen”? 

Sedan oktober i fjol har optimismen på aktiemarknaden varit stor och kursrekorden har avlöst varandra. Volatiliteten på aktiemarknaden har varit låg och investerare har inte sett några tydliga orosmoln framför sig. Från årsskiftet fram till den 31 juli har ett globalt aktieindex stigit 20 procent i svenska kronor, vilket är en imponerande avkastningssiffra på sju månader.  

Sommaren 2024 var dramatisk och i början av augusti skiftade marknadens optimism till plötslig oro. Orsakerna var flera: recessionsoro i USA, ansträngda aktievärderingar (särskilt för AI-relaterade bolag), geopolitisk eskalering samt räntehöjningen i Japan. Volatiliteten, mätt som VIX-index för S&P 500, steg kraftigt och nådde sin tredje högsta notering någonsin. Den japanska aktiemarknaden (Nikkei 225) föll med över 12 procent under en enskild dag, vilket vittnar om att det var psykologi och stora positioner snarare än fundament som påverkade investerare.  

Nu har den initiala oron lagt sig och de flesta börsfallen har återhämtats. I efterhand kan man tycka att reaktionen var överdriven och att marknaden bara var en ”drama queen”. Men det är en viktig påminnelse om att vi lever i en osäker omvärld och att läget kan förändras snabbt.  

USA – Recession eller inte? 

Under en längre tid har marknaden haft förtroende för att den amerikanska centralbanken Fed kommer lyckas mjuklanda ekonomin. Under våren och försommaren har ”lagom svaga” makrosiffror tolkats positivt eftersom det indikerat vikande inflation i USA och i förlängningen räntesänkningar från Fed. Men i början av augusti ändrades sentimentet och dåliga nyheter blev just dåliga nyheter. När den amerikanska arbetslösheten steg mer än väntat i juli tilltog oron på de finansiella marknaderna. Investerare bekymrade sig över att USA:s ekonomi försämrades i så pass snabb takt att Fed var alldeles för sena med räntesänkningar.  

Arbetslösheten har stigit och väntas fortsätta stiga något framöver, dock från mycket låga nivåer. Att den amerikanska ekonomin nu bromsar in är ett faktum. Men det återstår att se om inbromsningen blir mjuk, i likhet med Fed:s önskemål, eller om nedgången blir djupare än så. Vår bedömning är fortsatt att den amerikanska ekonomin kommer kunna bromsa in utan att det leder till en djupare lågkonjunktur.  

Högt ställda vinstförväntningar 

Sedan våren 2023 har de amerikanska AI-relaterade bolagen fått ordentlig skjuts och förväntningarna är höga. Ett tydligt exempel är chiptillverkaren Nvidia vars aktie avkastat 270 procent sedan 1 april 2023, mätt i svenska kronor. Även andra AI-relaterade bolag som Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon och Meta (Facebook) har stigit kraftigt. Många hoppas på att AI-utvecklingen ska leda till högre produktivitet i samhället och på sikt ökade bolagsvinster.  

Men den senaste tidens aktieuppgång har också resulterat i ansträngda aktiemarknadsvärderingar. Investerare börjar nu ifrågasätta hur länge dessa bolag kan fortsätta leverera och slå de högt ställda vinstförväntningarna. Att de högt värderade AI-bolagen fick sig en större smäll under börsturbulensen i början av augusti var inget konstigt. Det var till och med nyttigt eftersom värderingen nu har kommit ned och ser attraktivare ut än tidigare.  

Man ska komma ihåg att vinsterna hos de amerikanska bolagen som helhet faktiskt fortsätter att växa. Prognoserna pekar dessutom på att bolagsvinsterna kommer försätta stiga under hösten och in på nästa år. Förväntningarna är högt ställda och det gäller för bolagen att fortsätta leverera, trots att makrostatistiken vittnar om svagare konjunkturell utveckling framöver.  

Svårbedömt geopolitiskt läge 

Under sommaren har det geopolitiska läget i Mellanöstern försämrats och involverat fler länder. Hittills har effekten på de globala finansmarknaderna varit begränsad men skulle situationen eskalera vidare så kommer effekterna bli desto mer betydande.  

På kort sikt kan oron i Mellanöstern komma att påverka riskaptiten men på längre sikt är effekterna desto svårare att mäta. Men skulle energipriserna stiga ordentligt kan konsekvenserna återigen bli stora för hushåll och företag. Det är dock inte det troligaste scenariot just nu. På sikt är det konjunkturutvecklingen, inflationen, styrräntor och bolagens vinstutveckling som sätter humöret på aktiemarknaden.  

Tid slår tajming på börsen  

Sommaren 2024 präglades av stora marknadsrörelser med nya börsrekord, följt av kraftig oro med fallande börser, lägre räntor och svagare dollar. Den initiala oron har nu lagt sig och reaktionen kan tolkas som något överdriven. Det vittnar dock om att osäkerheten framöver är stor. Men trots turbulensen har ett världsindex sedan årsskiftet avkastat närmare 14 procent i svenska kronor, vilket är betydligt mer än en genomsnittlig årsavkastning under de senaste 10 åren. 

I grund och botten är vi fortfarande optimistiska kring börsutvecklingen framöver. Dock kvarstår riskerna och det finns skäl att tro att börshösten kommer vara turbulent med tanke på svagare global tillväxt, högt ställda vinstförväntningar och geopolitisk oro. I det lite kortare perspektivet skulle även det amerikanska presidentvalet kunna leda till högre volatilitet på börsen, framför allt om utgången är oviss. Enligt opinionsundersökningar är det just nu mycket jämnt mellan Donald Trump och Kamala Harris.

Så hur ska man tänka? För den som sparar långsiktigt, säg 10 år eller längre, kvarstår det faktum att aktier historiskt sett visat sig svårslaget. Man brukar säga att tid på börsen slår tajming och historiskt har det visat sig att den som sparar regelbundet och är långsiktig är den som lyckas bäst med sina investeringar. Men det är viktigt att se till att risknivån är rätt för dig. Kapital som behöver användas inom en snar framtid har inget på börsen att göra. Dessutom, om den senaste tidens börsturbulens bidragit till sömnlösa nätter och mycket oro så bör man fundera på om den långsiktiga risknivån i portföljen är rätt. 

Avkastningssiffrorna är per den 6 september. 

Marknad 1 NY.jpgMarknad 2 NY.jpg

Tänk på

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Få våra bästa spar- och placeringstips först!

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.