Gå till innehåll

Många vill spara till pensionen – erbjud löneväxling och charma talangerna

Trots ekonomisk oro är det nu fler som börjat spara mer till sin pension än som minskat det. När elstödet ramlar in på kontot kommer närmare en av tre spara pengarna. Det visar vår nya undersökning. Att många vill pensionsspara är glädjande. Bli en mer attraktiv arbetsgivare genom att erbjuda löneväxling – så här fungerar det.

Högre matpriser och energipriser som drar iväg. Trots det fortsätter svenskarna att spara. Faktum är att bland de som sparar till sin pension är det fler som börjat spara mer till sin pension (10%) än som minskat sitt sparande (8%), 

Fler än var fjärde svensk (28%) svarar dessutom att de planerar att lägga elstödet på sitt sparande. Det visar en färsk Novus-undersökning som vi har gjort.

Kan öka kontrollen

– Att så många fortfarande prioriterar sparandet är både glädjande och något oväntat i det här omvärldsläget. Att hålla i sitt sparande även genom tuffa tider kan vara ett bra sätt att minska oron och öka sin egen känsla av kontroll och är en av flera viktiga nycklar för att själv kunna förbättra sin framtida pension. Därför är det glädjande att undersökningen också visar att hushållen fortsatt prioriterar det långsiktiga sparandet, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Det som möjligen också blir tydligt med vår undersökning är att det finns stora skillnader. En del kan tvärtom behöva minska sitt sparande nu.

– Jag har förståelse för det. När det åter är möjligt rekommenderar jag att fortsätta månadsspara. Även om det är en liten summa kan den med ränta på ränta-effekten betyda mycket för den framtida pensionen, säger Mattias.

Löneväxling - en win-win

Bra anställningsförmåner underlättar att behålla och locka de bästa medarbetarna till företaget. Löneväxling, där du kommer överens med din medarbetare att omvandla en del av lönen till pension, är ett bra erbjudande vid löneförhandlingar och en förmån som allt fler medarbetare efterfrågar.

Du som arbetsgivare kan rekrytera och behålla de bästa medarbetarna utan extra kostnad. Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än sociala avgifter på lönen kan du till och med välja att betala in upp till ca 6 procent extra till medarbetarens pension utan att det kostar dig mer. 

För medarbetaren är det ett bra sätt att spara till pensionen. Sparandet kan nämligen bli högre än löne­minskningen då man betalar skatt först på pensionsutbetalningarna – och den kan bli lägre än vad medarbetarna i dag betalar i skatt på lönen.

För att de ska löna sig bör medarbetaren tjäna över 8,07 inkomstbasebelopp. Det motsvarar en månadslön på minst 49 967 kronor efter avdraget för löneväxlingen under 2023 (vilket är ett högre belopp 2023 än det var 2022 – så de som redan löneväxlar kan behöva se över detta). Annars kan allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra förmåner inom socialförsäkringen påverkas negativt.

Vår nya tjänst underlättar

För att underlätta löneväxling har vi på Skandia tagit fram en unik tjänst. Den innebär att era medarbetare enkelt kan ansöka om att löneväxla digitalt, och förenklar administrationen för både mindre och lite större företag.

Vill du komma igång med digital löneväxling? Ta kontakt med din rådgivare för mer information.

Skydda dig mot bedrägerier

Bedrägerier via samtal, sms och på nätet är väldigt vanligt. När elstödet börjar betalas ut den 23 februari väntas risken för bedrägeriförsök bli extra hög. Ta del av våra tips för att skydda dig. Och tipsa gärna andra!

Så skyddar du dig

3 fördelar med löneväxling för dig som arbetsgivare

  • Attraktiv arbetsgivare – ett sätt att både behålla och rekrytera medarbetare
  • Löneväxling påverkar inte den ordinarie lönestrukturen
  • Det är medarbetaren som finansierar den förstärkta pensionen – för er som arbetsgivare är det ofta kostnadsneutralt 
Erbjud medarbetarna löneväxling

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter