Gå till innehåll

Stressigt innan sommaren? Lugn! Här är 5 tips som hjälper dig hinna – och varva ner

Sommarmingel, deadlines och semesterplanering... Juni är ofta en hektisk tid, både på jobbet och privat. Hur får du till ett bra avslut, så att du kan varva ner inför ledigheten och koppla av i sommar? Här är psykologens tips – och jo, den här texten hinner du läsa!

Mycket på jobbet –och privat – just nu? Du är inte ensam! För att orka gäller det att våga prioritera, och då inte gå i fällan att prioritera bort återhämtning. 

– Vi behöver pauser under dagen, att röra på oss och en stund på helgen för att bara vara, inte minst för att prestera bra under en stressig period. De inplanerade sommarfesterna kommer också att bli roligare om du fyller på med energi från sånt som får dig att varva ned, säger Magdalena Wiik, legitimerad psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Prioritering och pauser

Vad som är återhämtning är olika för olika personer. Men att ta små pauser under dagen verkar vara ett framgångsrecept för de allra flesta, enligt Magdalena.

– Våga prioritera bland arbetsuppgifter och se om du kan sänka kraven privat, för att på så vis skapa utrymme för att varva ned och sedan kunna njuta ordentligt av sommaren, säger Magdalena.

Hon påpekar också att det okej att ha lite stress inför sommarsemestern.

– Vem har inte det? Känner du dig ofta alltför stressad, och i synnerhet inför sommaren? Det är framför allt då du behöver se över din situation ordentligt, säger hon.

Hjälp via Hälsoslussen

Har du vård- eller hälsoförsäkring hos oss via ditt jobb kan du kontakta Hälsoslussen om du behöver hjälp. Dit kan du höra av dig oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata och få råd och stöd av vår samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center. Din arbetsgivare får bara reda på att du sökt hjälp om du själv godkänt det.

– Man kan inte söka för tidigt. Det krävs energi för att skapa förändring, säger Magdalena.

Få ett bra avslut innan sommaren - Magdalenas tips

1. Prioritera!

Om du prioriterar och vid behov vågar välja bort så kommer det att ge positiv effekt på ditt välmående och långsiktiga prestation. Det gäller både på arbetet och privata åtaganden. Om det är någon arbetsuppgift som vore skönt att bli klar med – men som inte är viktigt att bli klar med innan sommaren – prioritera bort den till i höst.

För dig som är arbetsledare gäller det att ha samma tanke kring prioritering för dina medarbetare, hur ser deras belastning ut, behöver du tänka om kring någon deadline?

Gällande fritiden: Behöver du verkligen baka till skolpicknicken, göra klart ”allt” med båten eller beskära alla perenner? Satsa hellre på att prioritera träning, avslappning och sommarfester än självpåtagna ”måsten”.

2. Sänk kraven på sommaren

Vad är verkligen viktigt i sommar för dig? Att du hunnit med ”allt” som ska göras på sommarhuset/i villan eller att du besökt ”alla ” platser du vill se på resan, eller att du kan njuta av det som du prioriterat?

Ett vanligt hinder för att varva ned och njuta är att vi vill göra så mycket, att tiden inte räcker till. Vad kan du vara utan i sommar? Vad vill du verkligen göra?

3. Pausa!

Vad som är återhämtning är olika för olika personer. Men att ta små pauser under dagen verkar vara ett framgångsrecept för de allra flesta.

Om du tar små pauser under dagen klarar du en arbetstopp bättre. Tänk att du bör återhämta dig fem gånger om dagen och göra något helt annat än den aktivitet du just utfört en kortare stund, kanske 10–15 minuter. Prioritera gärna in några timmar varje helg för något som är nedvarvande för just dig.

4. Variera ditt tempo

När vi blir stressade har vi en tendens att försöka göra saker fortare och det kan bidra till att vi får svårt att slappna av när den efterlängtade ledigheten väl infinner sig. Öva på att sänka tempot några gånger om dagen. Varför inte se stoppet framför rödljuset i trafiken som en stund att passa på att andas långsamt?

5. Sätt av tid för planering efter ledigheten

Att förebygga stress handlar till viss del om att hålla sig till en struktur och en realistisk planering. Avsätt tid efter ledigheten då du är återhämtad för att planera och strukturera ditt arbete och din kalender för hösten. Boka in veckovisa tider i din kalender för reflektion och planering.

Du som är ledare – reflektera kring din tillgänglighet för dina medarbetare, hur tillgänglig behöver du vara och i vilka kanaler/forum ska den tillgängligheten synas?

Öva sen på att hålla dig till din planering i höst!

Hälsoinsatser som gör skillnad

Via jobbet kan du ha en tjänstepension med en förebyggande hälsoförsäkring. Ju tidigare vi kan upptäcka att du mår dåligt, desto snabbare kan vi sätta in stödinsatser. 

Så fungerar hälsoförsäkringen
Hjärta

Hälsoslussen

Få hjälp och råd för att må bättre. Du kan till exempel få hjälp med samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering. ​​

Du kan kontakta Hälsoslussen alla dagar.

 
Till Hälsoslussen

Andra läser också om

Fler nyheter