Gå till innehåll

Så kan du ta snacket med dina barn om trygghet på nätet

Nätet är en fantastisk källa till kunskap, underhållning och gemenskap, men där finns också personer som inte vill barn väl. Vi behöver våga ta snacket om det, långt tidigare än vi kanske vill tro. Hur gör man? Vilka signaler ska man vara vaksam på? Vår stiftelse Idéer för Livet har tagit fram tipsen som hjälper dig – och dina barn.

Sedan 1987 har vår stiftelse Idéer för livet investerat i framtiden. Vi har stöttat tusentals projekt samt forskning på området, för att främja ungas hälsa och trygghet. För självkänsla går alltid med vinst. 

– Varje krona som spenderas på att få barn och unga att må bättre, känna sig delaktiga och tro på sig själva är en stor vinst för framtiden, säger Stina Liljekvist, ordförande Idéer för livet.  

Trygghet på nätet 

Nätet kan vara en fantastisk plats för många barn. Men när vi ger våra barn tillgång till hela världen med våra smarttelefoner behöver också vi veta att hela världen har tillgång till våra barn. 

Därför behöver vi prata med våra barn om trygghet på nätet långt mycket tidigare än vad vi kanske vill tro. Många föräldrar brottas med frågan – hur? Idéer för Livet har därför tagit fram en film tillsammans med Caroline Engvall och Safe Selfie Academy, med konkreta tips för att hjälpa dig ta snacket (se den här ovan). 

Varningssignaler 

Otrygghet på nätet kan drabba vilket barn som helst, även de som kanske vet vad man får och inte får göra på nätet, då förövarna är duktiga på att locka och manipulera våra barn. Detta kan leda till känslor av skuld och skam över vad man gjort och att man skäms inför sina föräldrar.  

Därför är det viktigt att som förälder vara vaksam på signaler att det kanske hänt något. Det kan exempelvis vara att barnet förändras på något sätt, att barnet drar sig undan eller är borta från skolan.  

Det är aldrig för tidigt att prata barn om nätet utan man kan redan i förskoleåldern prata om kroppslig integritet och om de extra privata kroppsdelarna.  
 
Hur pratar man med barn och unga om stora frågor? Här hittar du fler filmer med råd och tips om hur familjen lättare kan prata tillsammans om viktiga, men ibland svåra, områden, som självkänsla och ensamhet.

Tre tips till dig för bättre samtal 

1. Spendera tid ihop
Det kan vara enklare att få i gång ett samtal med sitt barn när man gör något tillsammans. Det kan exempelvis vara att man tar en promenad eller åker bil, där man slipper sitta ner och möta varandras blick.

2. Prata om hemligheter
Prata om att det finns bra och dåliga hemligheter, hur de känns och att man faktiskt får berätta om en dålig hemlighet.

3. Förklara att du finns där
Visa och berätta att du finns där vad som än har hänt. 

 

Andra läser om

Fler nyheter