Nu höjer vi återbäringsräntan
Från och med den 1 juni 2023 höjer vi den ordinarie återbäringsräntan på våra kunders traditionellt förvaltade försäkringskapital i Skandia Liv från 3 till 4 procent. "Höjningen är ett bevis på att man som kund i Skandia kan vara trygg med att livportföljen står stadigt i alla väder", säger vår Koncernchef och VD Frans Lindelöw.

Tack vare en långsiktig investeringsstrategi med god riskspridning kan återbäringsräntan nu alltså höjas.
– Nu fortsätter arbetet med att skapa en god och långsiktig avkastning till våra ägare och kunder genom ett sunt risktagande, där vi bidrar till en trygg och hållbar framtid för generationer, säger Frans Lindelöw.
Vad är traditionell förvaltning?
Med traditionell förvaltning placeras spararnas pengar i samma portfölj, Skandia Liv, där vi anpassar förvaltningen och risken efter marknadsläget. Skandia Liv är en allvädersportfölj som lämpar sig väl för långsiktigt pensionssparande då den har en lägre volatilitet än många andra sparformer.
Kapitalet placeras i en rad olika tillgångar, för att sprida riskerna och ge högre avkastningspotential. I portföljen finns en väl avvägd mix av bland annat räntebärande papper, noterade och onoterade aktier, fastigheter och infrastruktur. Du som sparare är garanterad ett visst belopp när det är dags för utbetalning och har möjlighet till mer.
Hur fungerar återbäringsräntan?
Avkastningen i Skandia Liv (traditionell förvaltning) påverkar inte värdet på försäkringen omedelbart utan jämnas ut med hjälp av återbäringsräntan, som preliminärt fördelar ut överskottet över tid till försäkringarna. De kortsiktiga svängningarna på kapitalmarknaden blir på så sätt mindre kännbara för dig som kund.
Skandias genomsnittliga återbäringsränta de senaste 15 åren (2008–2022) uppgår till 6,2 procent före avdrag för skatt och avgifter.
Kan det komma ytterligare justeringar av återbäringsräntan?
Som sparare måste du alltid vara förberedd på att återbäringsräntan kan både höjas och sänkas. I nuläget är vår bedömning att en återbäringsränta på 4 procent är en rimlig nivå mot bakgrund av läget på de finansiella marknaderna. Den traditionella livportföljen är på lång sikt en trygg och stabil sparform som står emot kraftiga rörelser på finansmarknaden.
Tänk på
En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.
Andra läser om

Sparexpertens bolånetips (och 6 andra smarta råd!) som kan ge dig mer pengar i plånboken
Upptäck hur du kan nå dina sparmål och få mer pengar i plånboken. Här avslöjar sparekonomen Christina Sahlberg sina ... Läs mer

Stefan Ingves bästa spartips – och 4 stora frågor för Sveriges framtid
”Om vi tittar på en utveckling över flera 100 år. Då kan vi inte räkna med minusränta.” Det säger Stefan Ingves, ... Läs mer

Här är 5 anledningar till varför du bör löneväxla – och då lönar det sig
Det finns en förmån som kan ha stor effekt på din framtida plånbok, om du har en lite högre lön – du kan faktiskt få ut ... Läs mer