Gå till innehåll

Får du tillbaka på skatten? Här är 6 smarta tips till dig

Härligt! För många är skatteåterbäringen lite som en oväntad bonus. Kanske vill du passa på att spara, spendera eller en kombination? Här är sex tips till dig som vill ge pengarna möjlighet att växa på sikt.

Kvinna fångar konfetti med händerna

1. Ett riktigt bra spartillfälle

För dig som har möjlighet att lägga undan pengarna är detta ett bra tillfälle att boosta ditt sparande lite extra. Om du ändå vill spendera lite kanske du kan göra båda? Spara hälften och gör något roligt för resten.  

Vad sparar du till och vilken typ av sparande passar dig? Testa vår sparguide

 

2. Se till att ha en buffert

Har du redan en buffert för oförutsedda utgifter? Bra jobbat! Annars kan detta vara ett gyllene tillfälle att skapa trygghet genom att spara ihop till en sådan. Hur stor den ska vara beror på din situation och vilka utgifter som kan dyka upp för dig – bor du hyresrätt eller i hus, har du familj, är du företagare? Tre månadslöner är en bra utgångspunkt för de flesta. 

Bufferten kan gärna ligga på ett sparkonto som är lätt att komma åt. Vi fick nyligen utmärkelsen "Årets sparkonto" av Privata affärer, och vi har höjt räntan på vårt sparkonto – läs mer och öppna konto här, och på vårt fasträntekonto – läs mer och öppna konto här!

 

Självklart gäller insättningsgarantin

Vårt sparkonto och fasträntekonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden för utbetalning inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för insättningar kopplade till vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, erhållet avgångsvederlag och erhållen försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor. För mer information läs mer här.

 

3. Välj en risknivå du är bekväm med

För ett långsiktigt sparande är det viktigt att låta pengarna jobba och ge dem chansen att växa, och då behöver du också ta någon form av risk.

I oroliga tider kan det vara bra att komma ihåg att ju längre tid du planerar att ha pengar placerade, desto större svängningar längs vägen tål också din portfölj. Som alltid är det viktigaste att ha en risknivå i portföljen som man är bekväm med. Fonder eller aktier - vilket passar dig bäst? Vi guidar dig!

Du kan också spara bekvämt och med ett garanti­belopp vid ut­betalning i Skandia Liv (traditionell förvaltning). Vi sköter förvalt­ningen åt dig och av­kast­ningen för­delas genom en åter­bärings­­ränta – med en jämnare ut­veck­ling över tid.

Med våra tre indexnära mixfonder med hållbarhetsfokus kan du själv bestäm vilken risknivå du är bekväm med – så sköter vi resten. 

 

4. Dela upp – och fortsätt spara regelbundet

Det kan vara bra att inte sätta in alltihop som en klumpsumma. Får du till exempel tillbaka 10 000 kronor så kan du fördela dem över några månader och på så sätt sprida risken. Och – när hela beloppet så stanna inte där! Fortsätt spara varje månad.

Du kan automatisera månadssparandet så att pengarna dras från ditt konto varje månad och rakt in i din fondportfölj. En riktigt bra grej med ett regelbundet månadssparande är att ävelite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten. 

Vad är då "ränta på ränta"? Ja, det är inte för inte som det ibland kallas för ”världens åttonde underverk”. Det handlar om att sparandet växer snabbare och snabbare likt en rullande snöboll. Det gör att även små belopp på sikt kan växa till stora summor.  

Hur mycket behöver du spara för att nå ditt mål? Räkna här

 

5. Spara till barn och pension

Det är vanligt att vi tänker ”halvlångsiktigt” i vårt sparande, till exempel att spara till sommarhus eller en köksrenovering. Här är det lätt att det långsiktiga sparandet, som att spara till barn och pension, glöms bort Kom igång med sparande till barn – 3 enkla steg, och här hittar du bra tips för ditt pensionssparande.

 

6. Hur hållbart vill du spara?

Klimatomställningen är en av vår tids stora frågor, oavsett om man sitter i ett styrelserum eller pratar runt köksbordet. Nu kan du både investera med hållbart fokus och samtidigt skapa möjlig avkastning till låg avgift.

Vi tar sedan länge hänsyn till miljö och samhälle. Hos oss är alla våra fonder i Skandia Link utvalda och hållbarhetsgranskade. Vi erbjuder även ett brett och växande utbud av fonder med hållbarhetsfokus. I vår fondlista kan du smidigt filtrera utbudet utifrån vad som är viktigt för just dig. Läs mer om att spara hållbart och hitta rätt fonder för dig här.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter