Gå till innehåll

Behåll talangerna: Ställ in lönesamtalen i år – satsa på detta i stället

Vill du också bli en magnet för talangerna? Det finns ett knep som väldigt många missar och som är högaktuellt så här i lönesamtalstider: att lyfta HELA ert smarta förmånspaket, inte bara lönen. Här guidar vi till hur du lyckas med det, och vad du konkret kan säga.

Jämvikt på en gungbräda

Konkurrensen är knivskarp när det gäller att locka – och behålla – de bästa medarbetarna.

– Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Undvik därför den vanliga fällan att fastna i en lönediskussion​ – bredda i stället till att berätta om hela ditt smarta förmånspaket. Både när du rekryterar och när du har lönesamtal med befintliga kollegor.

Ett förmånspaket innehåller flera komponenter än lönen, till exempel tjänstepension​, hälsoförsäkring, trygghetslöningar och pensionspolicys och avtal​. Dessutom är det en del av ett större paket​​ där varumärke, miljö, kollegor, lön/option och karriärutveckling också ingår.

Så varför inte ställa in lönesamtalen i år, och boka in förmånssamtal i stället! Där du lyfter inte bara summan i lönekuvertet, friskvårdsbidrag, flexibla arbetstider, ”och så har vi ju tjänstepension också”, utan berättar om hela förmånspaketet.

Lyft till exempel detta:

  • Hur stor del av lönen sätts av i tjänstepension varje månad, gärna i kronor och ören.
  • Vad har ni för hälsoförsäkring och vad ingår i den?
  • Har ni en vårdförsäkring, vad innebär den konkret?
  • Har ni en sjukförsäkring, vad ingår där​?
  • Har ni en hälsoapp?​
  • Erbjuder ni löneväxling till mer tjänstepension​?
  • Har ni andra förmåner, inom eller utanför tjänstepensionen?

Tjänstepension hos oss? Checklista för ert förmånssamtal

Har ditt företag tjänstepension hos oss på Skandia? Grattis, till ett bra val! Så här kan du beskriva hela förmåns-paketet för att locka och behålla talanger.

Så här kan du säga (välj de bitar som gäller för just er):

✅ Hälsoförsäkring
"Vi månar om våra medarbetares hälsa därför har vi en Hälsoförsäkring som gör att du kan ta hjälp tidigt om du inte mår bra för att slippa sjukskrivning (ex samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi)."

✅ Sjukförsäkring
"Vi vill inte att du ska behöva tänka på ekonomin om du blir långvarigt sjuk. Därför har vi en Sjukförsäkring som börjar gälla efter 3 månaders sjukskrivning som kan ge dig upp till 90 % av lönen."

✅ Hälsoappen Wellr
"Med hälsoappen Wellr kan du få koll på din hälsoprofil och få konkreta förslag på vad du kan fokusera på."

✅ Vårdförsäkring
"För att du ska få snabb vård om du blir skadad eller sjuk har du tillgång till en Vårdförsäkring. Det innebär bl. a. att du kan få sjukvårdsrådgivning dygnet runt och är garanterad operation inom 20 dagar."

✅ Hälsoslussen för arbetsgivare
"I en roll som ledare hos oss har du också tillgång till Hälsoslussen för arbetsgivare. Du kan få råd och stöd från Sophiahemmet Rehab Center i frågor som rör medarbetares hälsa."

✅ Tjänstepension och kostnadsfri pensionsrådgivning
"Varje månad betalar vi in <ange aktuellt månadsbelopp> till din tjänstepension som är en viktig del av din totala pension. För att fatta rätt beslut och påverka din trygghet och pension har du tillgång till kostnadsfri pensionsrådgivning."

✅ Löneväxling
"Vi erbjuder dig möjlighet att löneväxla till mer tjänstepension. Vi behöver först säkerställa att det inte påverkar din allmänna pension och sociala förmåner."

✅ Bolånerabatt
"För oss är det viktigt att du känner att vi kan erbjuda dig bra förmåner. Via Skandiabanken kan du få en extra bolånerabatt på 0,1 procent oavsett vilken bindningstid du väljer eftersom du har din tjänstepension hos Skandia."

✅ Skandia Omtanke
Du får tillgång till kvalitetsgranskade vardagstjänster till ett förmånligt pris hos utvalda samarbetspartners för att hjälpa nära & kära."

Klicka på bilden för att ladda ner checklistan som kom ihåg-lapp, och för att dela ut till dina medarbetare (det är en ppt-fil där du själv kan ändra så att den passar just ert förmånspaket hos oss):

formanssamtal-ppt.jpg

Produktpaket

Vill du också ha ett friskare företag?

Tillsammans med våra kunder har vi de senaste 15 åren mer än halverat medarbetarnas sjuk­frånvaro och ökat företagens lönsamhet.

Vi kallar det Hälso­kedjan: Hälso­försäkring, Vård­försäkring & Sjuk­försäkring – med möjlighet att lägga till effektiva hälso­tjänster! 

Friskare företag med rätt försäkringar

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet