Gå till innehåll

Stressad över ekonomin? Här är 3 frågor som kan ge dig större kontroll

Känner du stress över skenande mat- och elpriser? Då är du långt ifrån ensam, visar vår nya Novus-undersökning. – Kunskap om privatekonomi kan minska stress och oro, säger vår hälsoekonom Jenny Wiener.

Jenny Wiener, hälsoekonom på Skandia

Vi är alla drabbade på något sätt av det som händer i vår omvärld. Stigande räntor och ökad inflation påverkar inte bara plånboken utan också känslan av stress och oro.

Fler än var tredje svensk känner att oro för privatekonomin nu påverkar den psykiska hälsan, och närmare hälften tror att de skulle må bättre om de kunde få stöd och hjälp med sin hälsa i ett tidigt förebyggande skede.

– Vi ser att inflationen ligger på rekordnivåer och det är inte så konstigt att en skakig omvärld påverkar måendet, kommenterar Jenny Wiener.

– Ett tips för att lindra stress och oro är att ta tiden att se över sin egen ekonomiska situation och planera i förväg.

"Viktigt med tidiga insatser"

Flest svarar att privatekonomin påverkar hälsan genom ökad oro och ångest, ökad stress, en känsla av nedstämdhet och sämre sömn. 45 procent, och hela 55 procent av landets 18- till 29-åringar, anser dessutom att de skulle må bättre om de kunde få förebyggande stöd och hjälp med sin hälsa.

– Det är viktigt att komma ihåg att det finns hjälp att få. Antingen att söka genom sin arbetsgivare eller genom att vända sig till vårdcentralen. Det vi vet är att insatser i tid drastiskt minimerar risken för längre sjukskrivning, säger Jenny Wiener.

Få större kontroll över din privatekonomi med hjälp av 3 frågor

1. Hur stort utrymme finns för en period med högre omkostnader? – Gör en budget

2. Går det att skära ner på kortsiktig konsumtion till förmån för ett ökat sparande? – Bygg en buffert för framtiden

3. Behöver du råd eller stöd för att få vardagen att gå ihop? – Se vilka möjligheter som finns genom att kontakta din arbetsgivare eller bank

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Skandia. Syftet med undersökningen är att undersöka kopplingen mellan psykisk ohälsa och privatekonomi. 1005 svenskar har svarat på frågorna i undersökningen som är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd. Frågorna är besvarade i oktober 2022.

Andra läser om

Se fler nyheter